Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Συνδικάτο Τροφίμων Ποτών Εύβοιας – Καταγγέλλουμε το χορό των απολύσεων

Καταγγέλλουμε το χορό των απολύσεων που εξελίσσεται στο μονοπώλιο ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ – ΝΗΡΕΑ – ΣΕΛΟΝΤΑ που δημιουργήθηκε μετά από αποφάσεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο συγκεκριμένος όμιλος προέκυψε από τη συνένωση των τριών μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας μας και πλέον ελέγχει το 50% της παραγωγής ενώ είναι ο μεγαλύτερος
παραγωγός παγκοσμίως. 


Το συνδικάτο μας και η Ομοσπονδία του κλάδου έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει πως η εξαγορά και συγχώνευση θα βάλει σε κίνδυνο μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων. Η εργοδοσία του ομίλου αφού μοίρασε υποσχέσεις πως το επιχειρηματικό μεγαθήριο θα είναι ένα ασφαλές καταφυγιο για τους εργαζόμενους, έσπευσε να υλοποιήσει τα πραγματικά της σχέδια για να κατοχυρώσει τα κέρδη της. 

Σε μια λογική ανθρωποφαγίας, η εργοδοσία, εκμεταλλεύτηκε το δράμα της πανδημίας για να πετάξει στο δρόμο εργάτες. Ο στόχος είναι να συγχωνεύσει δραστηριότητες και να αυξήσει την εντατικοποίηση. Πριν λίγες ημέρες απολύθηκαν 9 συνάδελφοι από το συσκευαστήριο ψαριών της ΣΕΛΟΝΤΑ στο Πόρτο Μπούφαλο στην Νότια Εύβοια. 

Παράλληλα συνάδελφος απολύθηκε από εγκαταστάσεις του ΝΗΡΕΑ στην περιοχή της Αρτάκης στα πλαίσια σχεδιασμών εργολαβοποίησης. Αντίστοιχα, σε εγκαταστάσεις του νέου επιχειρηματικού σχήματος σε διάφορες περιοχές της χώρας γίνονται απολύσεις, όπως οι 11 συνάδελφοι που απολύθηκαν επίσης πριν λίγες ημέρες στην Ηγουμενίτσα. 

Τώρα, γίνεται πλέον καθαρό στον καθένα πως δεν είμαστε μια οικογένεια, όπως συχνά διαλαλούν σημερινοί και χθεσινοί εργοδότες. Δεν έχουμε κοινούς στόχους, γιατί η αύξηση των κερδών τους δε φέρνει βελτίωση της ζωής μας, αντίθετα τη χειροτερεύει. 

Οι καινούργιοι ιδιοκτήτες, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενοι, παίρνουν αέρα από την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων. Με το ξέσπασμα της πανδημίας, αντί για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, είχαμε ένα τσουνάμι αντεργατικών μέτρων, έτσι και η συγκεκριμένη εργοδοσία δε θα μπορούσε παρά να ξεσαλώσει. Ιδιαίτερα αφού με το ξεσπασμα της επιδημίας αντί να αυξηθούν οι έλεγχοι σταμάτησαν, λογικό είναι και οι εργοδότες να αποθρασύνονται ακόμα περισσότερο. 

Λειψά είναι και τα ιδιαίτερα μέτρα που απαιτούνται λόγο κορονοϊού. Πολλές είναι οι εργασίες όπου δεν τηρούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και οι κατευθύνσεις του ΕΛΙΝΥΑΕ για τους χώρους εργασίας. 

Εργαζόμενοι αναγκάζονται να βρίσκονται σε κοντινές μεταξύ τους αποστάσεις σε εργασίες όπως πχ οι εμβολιασμοί των ψαριών ή όταν μπαίνουν σε μια βάρκα ακόμα και 8 άτομα για να μεταβούν στα κλουβιά να ταΐσουν ενώ θα μπορούσε να είχε τροποποιηθεί η παραγωγική διαδικασία και να είχαν ληφθεί πολλά περισσότερα μέτρα που δεν παίρνονται με ευθύνη της εταιρίας γιατί κοστίζουν. 

Καλούμε τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στον όμιλο να καταδικάσουν τις απολύσεις γιατί η εργοδοσία τώρα άρχισε και δε θα μείνει εκεί. 

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στην περιοχή να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. 

Καλούμε τους συναδέλφους να οργανωθούν στα σωματεία. Η εμπειρία από μονάδες του ομίλου που δραστηριοποιούνται σωματεία δείχνει πως έχουμε τη δύναμη να αποσπάσουμε κατακτήσεις. Έτσι μπορούμε να νικήσουμε το φόβο, και να ξεπεράσουμε την τρομοκτατία. 

Με όπλο την οργάνωσή μας απαιτούμε, να ανακληθούν όλες οι απολύσεις, να μην πειραχθεί κανένα δικαίωμα, να εξασφαλιστεί η προστασία της υγείας των συναδέλφων στους χώρους δουλειάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...