Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Άμεση αποκατάσταση των ζημιών και αποζημιώσεις στους πληγέντες

Τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσαν οι βροχές των προηγούμενων ημερών εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και την ανάγκη για άμεσα μέτρα πλήρους αποκατάστασης των ζημιών και των πληγέντων, διαπίστωσε από κοντά χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, που επισκέφτηκε περιοχές στο δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν επίσης ο Στάθης Λιαγκάκης, στέλεχος του Κόμματος και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, καθώς και ο Γραμματέας της ΚΟ Μαντουδίου του ΚΚΕ Διαμαντής Κουτσουφλάκης. 

Στο πλαίσιο της περιοδείας έγινε μεταξύ άλλων επίσκεψη στο χωριό Πήλι, το οποίο δοκιμάστηκε τις προηγούμενες μέρες από την υπερχείλιση ρεμάτων, σε σημείο που η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία εκκένωσαν προληπτικά σπίτια του χωριού. Εκεί έγινε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινότητας, Γιώργο Ανδρίτσο, ο οποίος ενημέρωσε για τα προβλήματα που προκλήθηκαν. 

Συγκεκριμένα, τονίστηκε η ανάγκη κατασκευής ενός γεφυριού στη θέση «Ποτόκια», στο παραλιακό μέτωπο του χωριού, το οποίο και αντιμετώπισε τα σοβαρότερα προβλήματα, καθώς και σύνδεσής του με τον περιφερειακό δρόμο, ώστε σε συνδυασμό με τον τακτικό καθαρισμό των ρεμάτων που διέρχονται από το χωριό, να αντιμετωπιστεί ένα χρόνιο πρόβλημα. 

Ακόμα, ο δρόμος που οδηγεί από το χωριό Πήλι τα γειτονικά χωριά Βλαχιά και Σαρακήνικο, σε αρκετά σημεία έχει υποστεί καθιζήσεις, με αποτέλεσμα η κίνηση και μετά από παρεμβάσεις να γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία. Καθ' όλη τη διάρκεια της περιοδείας, το κλιμάκιο του ΚΚΕ διαπίστωσε τις καταστροφές που έχουν προκληθεί από τη νεροποντή σε όλη σχεδόν την έκταση του δήμου, όπου εκτός από το οδικό δίκτυο, ζημιές έχουν υποστεί μια σειρά από καλλιέργειες. 

Από τη χτεσινή περιοδεία του Γιώργου Μαρίνου. Στο σημείο αυτό στο Πήλι η θάλασσα έγινε «ένα» με το δρόμο και το ποτάμι... 

Δύο χρόνια μετά, τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται 

Σε δήλωσή του μετά το τέλος της περιοδείας, ο Γιώργος Μαρίνος ανέφερε: 

«Η κατάσταση άλλη μια φορά είναι πολύ άσχημη. Οι ζημιές είναι μεγάλες τόσο στο δήμου Κύμης - Αλιβερίου, όσο και στην περιοχή του Μαντουδίου, στα χωριά Πήλι, Βλαχιά, Σαρακήνικο και στην ευρύτερη περιοχή. 

Δύο χρόνια μετά την πλημμύρα στο Μαντούδι, τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται. Κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιπλημμυρικής προστασίας δεν προχώρησε. Τα ποτάμια Κηρέας και Νηλέας, καθώς και ρέματα, παραμένουν ακαθάριστα και ξεχειλίζουν. Οι κατολισθήσεις συνεχίζονται, οι δρόμοι καταστρέφονται με την πρώτη δυνατή βροχή. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι στις περιοχές δέχονται για άλλη μια φορά μεγάλο πλήγμα με χωράφια και καλλιέργειες πλημμυρισμένες (π.χ. τριφύλλι, ρεβύθια κ.ά.). Η γύμνια της αντιλαϊκής πολιτικής βάζει τη σφραγίδα της και σήμερα επί κυβέρνησης ΝΔ, όπως πριν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης είναι μεγάλες. 

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα αναδείξει αυτά τα προβλήματα και επιμένει για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, είναι δίπλα στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, παλεύει ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου και αντιμετωπίζει τις αναγκαίες υποδομές ως κόστος. 

Το ΚΚΕ απαιτεί: 

· Να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλες οι Δημοτικές Ενότητες που έχουν πληγεί, ώστε να επιταχυνθούν οι ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών. 

· Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στα 100% των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ή άλλα κρατικά κονδύλια. 

· Να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στις υποδομές, όπως στο οδικό δίκτυο. 

· Να διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια για διάνοιξη και καθαρισμό ποταμών και ρεμάτων στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδιασμού που θα αφορά την προστασία του λαού από πλημμύρες, φωτιές, σε κάθε φυσικό φαινόμενο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...