Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

Τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Στερεάς παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας

Τους άξονες του ολοκληρωμένου σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας ανέλυσε ο Αλ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην κεντρική εκδήλωση του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Στερεάς Ελλάδας.
«Ο στόχος της ανάπτυξης αφορά στην ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας, στην εθνική μας κυριαρχία, στην ευημερία του λαού μας,

στα παιδιά μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναλύοντας τις συγκεκριμένες δράσεις για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του στο 2ο Περιφερειακό Αναπαραγωγικό Συνέδριο, στη Λαμία, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε όλους τους δημάρχους που συμμετείχαν, εκφράζοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη. Ανέφερε, σε χιουμοριστικό πνεύμα, ότι καταλαβαίνει απολύτως, αν λάβει υπόψη του και τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση (σ.σ. χτες με την ανακοίνωση της ΝΔ), ότι και λίγα μας είπε (σ.σ. ο κ. Μπακογιάννης που έκανε και κριτική στην ομιλία του προς την κυβέρνηση). 

Όμως, τόνισε ο κ. Τσίπρας, «θέλω να διαβεβαιώσω όλους και τον περιφερειάρχη, ότι ο αντίλογος είναι βασικό στοιχείο της δημοκρατίας μας και βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στη στοιχειώδη συνεργασία και συνεννόηση». Ανέφερε ότι οι εργασίες του 2ου Περιφερειακού συνεδρίου επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο διάλογος, η επικοινωνία, ο κοινός σχεδιασμός με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, τους παραγωγικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις της επόμενης μέρας. Έκανε λόγο για ειλικρινή συνεργασία που υπήρξε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Περιφέρεια, τις τελευταίες δύο ημέρες.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχει ανάγκη για συνεννόηση, τοπικό, κλαδικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο. Όχι συμφωνία, συνεννόηση», τόνισε. «Αρκεί», πρόσθεσε, «να κατανοήσουμε ότι η ανάπτυξη, το αναπτυξιακό σχέδιο σε όλες του τις πλευρές, οι κοινωνικές συμμαχίες που απαιτούνται για να υλοποιηθεί, δεν επιδέχονται μικροκομματικές προσεγγίσεις και επικοινωνιακές αντιμετωπίσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται πλέον σε έναν ασφαλή δρόμο μετάβασης προς την σταθερότητα και την ανάπτυξη, για να τονίσει πως το ζητούμενο είναι να οργανώσουμε την μετάβαση αυτή με τον πλέον αποτελεσματικό και παραγωγικό τρόπο, έτσι ώστε να αποφύγουμε στρεβλώσεις και προβλήματα του παρελθόντος.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας, πρέπει να βασίζεται σε τρεις άξονες:

- Ο πρώτος άξονας είναι η στήριξη της υπάρχουσας παραγωγικής και κοινωνικής βάσης.

- Ο δεύτερος άξονας είναι η στήριξη των υποδομών. Αλλά και η πολιτική στο θέμα της ενέργειας.

- Ο τρίτος τομέας είναι η περιβαλλοντική αειφορία. Η οποία, επίσης, όπως σημείωσε, πέρα από την αυτονόητη δέσμευση για προστασία του τόπου και ανάδειξη του φυσικού του πλούτου, αποτελεί επίσης έναν αναπτυξιακό και παραγωγικό πόλο.

Η στήριξη της Στερεράς Ελλάδας

«Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μια περιφέρεια με μεγάλες και πολύμορφες αναπτυξιακές δυνατότητες. Παράλληλα όμως αντιμετωπίζει σοβαρά παραγωγικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Επισήμανε ότι τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που για χρόνια επέτρεψε την ασύδοτη παραβίαση της νομοθεσίας και την σωρευτική επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε στην πολυετή άναρχη και ασύνδετη χρηματοδότηση έργων, και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που είχε ως αποτέλεσμα την σπατάλη πόρων και τη μειωμένη απόδοση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

«Διεκδικούμε να διευρυνθούν με γεωγραφικούς και κοινωνικούς δείκτες τα κριτήρια κατανομής του ΕΣΠΑ»

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διεκδικεί, σε συμμαχία και με άλλες χώρες, να διευρυνθούν με γεωγραφικούς και κοινωνικούς δείκτες τα κριτήρια με τα οποία κατανέμονται οι πόροι του ΕΣΠΑ. «Και να ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις της κρίσης, που για κάποιες χώρες όπως η δική μας, ήταν δυσανάλογα βαριές».

Σημείωσε ότι ωστόσο ήδη έχει κινητοποιήσει η κυβέρνηση όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, μαζί με πολύτιμους εθνικούς πόρους «για να στηρίξουμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».

Ανέφερε συγκεκριμένα τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σχετικά με τις πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Περιφέρειας:

- Πρώτον, ενισχύουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προσθέτοντας εθνικά χρήματα. Συγκεκριμένα: Αυξήσαμε τα διαθέσιμα κονδύλια του Περιφερειακού Προγράμματος κατά 44 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψουμε ανάγκες στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και του Περιβάλλοντος. Ενώ έχουμε βρει τα εργαλεία που απαιτούνται ώστε η συνολική χρηματοδότηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος να φτάσει τελικά τα 300 εκατομμύρια, από 190 που ήταν αρχικά.

- Δεύτερον, πέρα από το ΕΣΠΑ, αυξήσαμε σημαντικά την χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.


Συγκεκριμένα:

- Για το 2015 από 8,5 εκατ. ευρώ πήγαμε στα 30,5 εκατ. ευρώ.

Και εντάχθηκαν 65 νέα έργα με προϋπολογισμό περίπου 26 εκατ. ευρώ.

- Αντίστοιχα, το 2016 από 9,5 εκατ. ευρώ αρχικά, δόθηκαν τελικά περίπου 33,5 εκατ. ευρώ.

- Παράλληλα εντάχθηκαν 70 νέα έργα με προϋπολογισμό περίπου 42 εκατ. ευρώ.

- Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για το 2017, όπου από τα 11,4 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσαν στην Στερεά, έχουν ήδη ενταχθεί 32 νέα έργα με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 23,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, λοιπόν, τόνισε ο κ. Τσίπρας, την τριετία 2015-2017 κατευθύνθηκαν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ποσό υπερτριπλάσιο από τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Υπογράμμισε ότι οι παραπάνω παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων και η αύξηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ της Στερεάς Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις ενισχύσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περιφέρεια Στερεάς, το οποίο συνδιαμορφώνει η κυβέρνηση με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς.

Η πρωτοβουλία για την περιοχή του Ασωπού προβλέπει αναπτυξιακές παρεμβάσεις, περιβαλλοντική εξυγίανση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, σημείωσε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.

Στον τομέα της Υγείας, για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αναμένεται άμεσα η λειτουργία 9 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) & η αναβάθμιση του εξοπλισμού 8 νοσοκομείων, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Αναφορικά με την απασχόληση, επισήμανε ότι έχουν υλοποιηθεί προγράμματα όπου ωφελήθηκαν περίπου 4.800 άνεργοι και βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα ύψους 11,2 εκατ. ευρώ.

Για τη ΛΑΡΚΟ
Πρόθεση μας η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας που νωρίτερα είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και συζήτησαν τα κεντρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ανέφερε ότι με διαμεσολάβηση της κυβέρνησης φτάσαμε σε μια σημαντική συμφωνία ανάμεσα στη ΛΑΡΚΟ και τη ΔΕΗ και πως συμφωνήθηκε στη συνάντηση με τους εργαζόμενους ότι θα βρεθούν από κοινού στο ίδιο τραπέζι με τους συναρμόδιους υπουργούς και τις αρμόδιες πλευρές και φορείς, για ένα στρατηγικό σχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων.

Οδικά έργα
Προχωρά μια σειρά οδικών έργων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ανέφερε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας. Ως προς τον άξονα του αναπτυξιακού μοντέλου που αφορά στην περιβαλλοντική προστασία και βιωσιμότητα, είπε πως έως τέλος Δεκεμβρίου θα έχει κυρωθεί, μετά από πολυετείς καθυστερήσεις η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτινων πόρων των Λεκανών Απορροής Ποταμού της Ανατολικής και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Στον τομέα των απορριμμάτων, είπε ότι η χώρα καλείται να μεταβεί σε μια άλλη, ποιοτικά διαφορετική κατάσταση, με στόχο την κατά 50% ανάκτηση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων στην πηγή, και η επεξεργασία του υπόλοιπου 50% σε μονάδες υψηλής τεχνολογικής στάθμης, διαδημοτικού ενδιαφέροντος και εμβέλειας.Σε ό,τι αφορά τα υγρά απόβλητα, σημείωσε ότι υλοποιείται, στο σύνολο της χώρας, ένα ενιαίο σχέδιο για την κατασκευή έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων γι’ όλους τους οικισμούς που εντάσσονται στις κατηγορίες Α, Β και Γ, προϋπολογισμού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας. Πρόθεση της κυβέρνησης, τόνισε, να εκκαθαρίσουμε την παλιά κατάσταση. «Θα το κάνουμε χωρίς να αφήσουμε ατιμώρητους αυτούς τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν την Έκθεση στην υπερχρέωση, με τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα, διοικητικό εγκλωβισμό του προσωπικού και απαξίωση του ίδιου του θεσμού Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Με ορατό τον κίνδυνο να μην υπάρχει η Έκθεση μετά από 50 χρόνια ιστορίας».


Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι διήμερες εργασίες του 2ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, έχουν διαμορφώσει ήδη μια βάση σχεδιασμού ώστε η δημόσια αναπτυξιακή πολιτική να συναντηθεί με τις δυναμικές τάσεις της ιδιωτικής και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην περιοχής.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι προτάσεις που καταγράφηκαν θα γίνουν αντικείμενο λεπτομερέστερης διεργασίας και τόνισε ότι ακούει θετικά την πρόταση της Περιφέρειας για τη δυνατότητα, «αφού καταλήξουμε στα συμπεράσματα, αφού έχουμε τη λεπτομερέστερη επεξεργασία όλων των προτάσεων που ακούστηκαν, να συγκροτήσουμε ένα σύμφωνο συνεργασίας και κοινής διεκδίκησης». «Γιατί το μέλλον του τόπου είναι κοινό και πρέπει να το διεκδικήσουμε. Μας ανήκει, σας εμπιστευόμαστε, εμπιστευτείτε μας», τόνισε.

Oλα τα θέματα της Στερεάς Ελλάδας από 10 υπουργούς


Έφη Αχτσιόγλου: Βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και κοινωνικά δίκαιη

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου χαρακτήρισε «πετυχημένη την έξοδο στις αγορές» όπως σημείωσε για να συμπληρώσει πως «αυτή η έξοδος πήγε αρκετά καλά». Η ίδια σημείωσε ακόμη πως «με τον τρόπο αυτό αποτυπώνεται η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι θετικές εκτιμήσεις για την οικονομία από τη διεθνή κοινότητα με τις πολύ καλές αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους».

Η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ακόμη πως «κάναμε ήδη ένα βήμα. Θα υπάρχουν και άλλα παρόμοια βήματα με εξόδους στις αγορές. Όλα αυτά μέχρι το καλοκαίρι του 2018 όπου θα υπάρξει η έξοδος από την πολύ αυστηρή, ακόμη και πολιτική επιτροπεία», όπως τόνισε.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μιλώντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εκτίμησε ότι «ήδη πρέπει να αρχίσει ο διάλογος για την επόμενη μέρα» και μάλιστα προσδιόρισε δύο παραμέτρους «θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και κοινωνικά δίκαιη» όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Προσδιόρισε ότι «δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη του παρελθόντος» και σημείωσε την ανάγκη «να σχεδιαστεί η ανάπτυξη στα δυνατά σημεία που έχει χώρα και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, η υπουργός Εργασίας προσδιόρισε ότι «για πρώτη φορά τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν πλεόνασμα, 100 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017», όπως είπε. Έκανε λόγο για «πολύ καλές επιδόσεις στα έσοδα» υπογραμμίζοντας ότι «αυτό αποτελεί τη βάση για μια θετική προοπτική» και σημείωσε ότι «είναι κομβικό σημείο το ασφαλιστικό σύστημα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων ασφαλισμένων».

Ράνια Αντωνοπούλου: Νέα προγράμματα για τους ανέργους

«Ήδη η οικονομία αρχίζει να αλλάζει και αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη» υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου φέρνοντας ως παράδειγμα «την ανταπόκριση των αγορών στην έξοδο της χώρας».

Ωστόσο η ίδια ζήτησε «μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να φανούν τα αποτελέσματα στη μείωση της ανεργίας», καθώς όπως είπε «ιστορικά σε κάθε χώρα που τη διαπερνά μια τέτοια κρίση η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας καθυστερεί». Μάλιστα η κ. Αντωνοπούλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νέα προγράμματα τα οποία σχεδιάζει το υπουργείο «από τα οποία αναμένεται να αυξηθεί η απασχόληση και να υπάρξει ύφεση της ανεργίας» όπως είπε.

Η αναπληρώτρια υπουργός έκανε ιδιαίτερα λεπτομερή αναφορά στην κοινωνική οικονομία, ανέλυσε τα σχέδια του υπουργείου για δημιουργία 100 κέντρων στήριξης της κοινωνικής οικονομίας, προσδιόρισε με σαφήνεια τις καλές πρακτικές και σε αυτό τον τομέα, διευκρινίζοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε φορείς που θα σκέπτονται μόνον να ακουμπούν το δημόσιο ταμείο». Μάλιστα τόνισε ότι θα οργανωθεί σειρά από περιφερειακές συσκέψεις για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και προανήγγειλε ότι «τον ερχόμενο Νοέμβρη θα έχουμε και πανελλαδικό συνέδριο κοινωνικής οικονομίας».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η Ράνια Αντωνοπούλου υπογράμμισε ότι «τα συγκεκριμένα προγράμματα σχεδιάζονται για τους ανέργους και όχι για να καλύψουν πιθανά πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων ή των υπόλοιπων φορέων», καλώντας τους δημάρχους «να καταλάβουν αυτή τη διαφορά» και σημειώνοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται τα προγράμματα να υποκαταστήσουν θέσεις μόνιμης εργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση», ενώ ανέλυσε και το περιεχόμενο προσκλήσεων οι οποίες επεξεργάζονται αυτό το διάστημα και να προκύψουν μέχρι το Σεπτέμβριο και θα αφορούν νέα προγράμματα.

Θεανώ Φωτίου: Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη χωρίς καταπολέμηση της φτώχειας

«Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη χωρίς καταπολέμηση της φτώχειας και της παιδικής φτώχειας. Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη χωρίς ισχυρό κράτος πρόνοιας κράτος, κοινωνικής αλληλεγγύης με ισχυρές δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς μέτρα προστασίας για το παιδί ώστε να χτυπηθεί η υπογεννητικότητα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Αναφερόμενη στην Πρόνοια υπογράμμισε πως «η χώρα μας τα χρόνια προ της κρίσης δαπανούσε το μικρότερο ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της ΕΕ στην πρόνοια» για να συμπληρώσει ότι «σε 2 χρόνια σχεδόν διπλασιάστηκε, για να τετραπλασιαστεί στα 4 χρόνια μέχρι το 2019».

Η κ. Φωτίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) αποτυπώνοντας τα μεγέθη που διαμορφώνονται σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας. Μάλιστα η ίδια άσκηση κριτική και στους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς όπως είπε διαπιστώνει «μία ανισοκατανομή μεταξύ των δήμων έτσι ώστε η κοινωνική παρέμβαση σε ορισμένους δήμους να φτάνει στο 9,5% του πληθυσμού τους και σε άλλους δήμους με είναι μόνο 2%» για να συμπληρώσει ότι «αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι θα πρέπει να εντείνουν τις δυνάμεις τους και να ενημερώσουν τους δημότες για να μπορέσουν να επωφεληθούν όσοι χρειάζονται».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σε σχέση με τις μειωμένες θέσεις για ένταξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς υπογράμμισε ότι το 2014 στη Στερεά Ελλάδα εντάχτηκαν 1.378 παιδιά, το 2016 εντάχτηκαν 2.820 και για φέτος υπολογίζονται να φτάσουν στις 3.000 θέσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι απουσιάζουν δομές βρεφονηπιακών σταθμών σε διάφορους δήμους και προανήγγειλε 24 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε 17 δήμους «για να αυξηθεί η δυνατότητα φιλοξενίας κατά 600 βρέφη προσχολικής ηλικίας δημιουργώντας συγχρόνως όπως είπε 170 περίπου θέσεις εργασίας στη Στερεά Ελλάδα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Φωτίου έκανε επιμέρους αναφορές και στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους διαπιστώνοντας διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ των φορέων και συγχρόνως προανήγγειλε ότι «τα σχολικά γεύματα θα επεκταθούν σε 2000 μαθητές», ενώ έκανε ιδιαίτερη ανάλυση στο θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομαά που είναι ένα θέμα που απασχολεί τις περισσότερες πόλεις της Στερεάς.

Χρήστος Σπίρτζης: Τον ερχόμενο μήνα η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα συστυήματα αναλογικής κοστολόγησης στα διόδια

«Τα μηνύματα για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών είναι απολύτως θετικά» είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και προσέθεσε ότι «η πετυχημένη έξοδος στις αγορές δημιουργεί πλέον νέες προϋποθέσεις για την οικονομία». Ο κ. Σπίρτζης ανέλυσε ένα προς ένα όλα τα έργα τα οποία εξελίσσονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είτε αυτά αφορούν το σιδηροδρομικό δίκτυο και ιδιαίτερα την γραμμή υψηλών ταχυτήτων Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο κρίσιμο τμήμα που διαπερνά τη Φθιώτιδα, είτε αφορούν τον Ε65.

Μάλιστα σε ό,τι αφορά τους περιφερειακούς άξονες τόνισε πως υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια και είτε προωθούνται έργα που είναι ώριμα σε επίπεδο μελετών και απαλλοτριώσεων είτε προωθούνται μελέτες που καλύπτουν σχεδόν όλα τα αιτήματα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τα διόδια αποκάλυψε ότι «τον ερχόμενο μήνα θα υπάρξει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εγκατάσταση των συστημάτων για να υπάρχει αναλογική κοστολόγηση στα διόδια» και τόνισε πως «με τον τρόπο αυτό τα διόδια θα μειωθούν» ενώ σημείωσε τις ενδιάμεσες αλλαγές στους συμβατικούς όρους στις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν.

Στέργιος Πιτσιόρλας: Επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα

Ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας για τις επενδύσεις προσδιόρισε πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, σημειώνοντας ότι «το καλό κλίμα που διαμορφώνεται στην οικονομία δημιουργεί αισιοδοξία και για επενδύσεις με σημαντικό αριθμό θέσεων απασχόλησης».

Έλενα Κουντουρά: Στροφή στον ποιοτικό τουρισμό

Τέλος η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά έκανε ιδιαίτερες αναφορές στο τουριστικό ρεύμα εκτιμώντας ότι «τα δεδομένα έχουν ξεπεράσει και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που υπήρχαν στο πρόσφατο παρελθόν».

Η ίδια έκανε αναφορές στην προσπάθεια που καταβάλλεται για στροφή στον ποιοτικό τουρισμό αλλά και στις παρεμβάσεις που χρειάζονται για να αυξηθεί το τουριστικό προϊόν που εισέρχεται στη χώρα μας. Κάλεσε μάλιστα όλους τους πλευρές «να συμβάλλουν σε αυτή την εθνική -όπως τη χαρακτήρισε - προσπάθεια».

Η ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Περιφερειακό ΣυνέδριοΠληροφορίες - φωτογραφίες - βίντεο: ΑΠΕ - ΜΕ, lamiareport.gr, lamia.gr, left.gr, ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...