Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

ENΦΙΑ: Από τέλη Αυγούστου και σε πέντε μηνιαίες δόσεις

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να αναρτήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τα εκκαθαριστικά σημειώματα-ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2017, στους λογαριασμούς
που τηρούν στο σύστημα ΤΑΧΙSnet φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο αυτό σε πέντε μηνιαίες δόσεις, κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος θα γίνει όπως ακριβώς και πέρυσι, καθώς:

1. Με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, η εφαρμοσθείσα τα έτη 2014-2016 απαλλαγή των αγροτεμαχίων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ (ο οποίος επιβάλλεται σε όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ) θα ισχύσει και το 2017.

2. Δεν θα ισχύσει τελικά η υπόσχεση που είχε δώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το «βήμα» της περσινής ΔΕΘ ότι από το 2017 θα ισχύσει 100% απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για κάθε φορολογούμενο που πληροί τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

3. Ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστεί επί των ίδιων αντικειμενικών αξιών που ελήφθησαν υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2016. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ν. 4223/2013, για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ κάθε έτους λαμβάνονται υπ’ όψιν οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του συγκεκριμένου έτους. Την 1η-1-2017 ίσχυαν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων που εφαρμόστηκαν και πέρυσι στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, οπότε και φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί επί αντικειμενικών αξιών ίδιων με πέρυσι.

4. Δεν πρόκειται να αλλάξει, ώστε να γίνει δικαιότερος, ούτε φέτος ο τρόπος υπολογισμού των εισοδηματικών ορίων για τη χορήγηση της απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ σε φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα και για τη χορήγηση πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ σε τρίτεκνους και πολύτεκνους με χαμηλά εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...