Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιουνίου συζητήθηκε ως θέμα ημερήσιας διάταξης η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο της εταιρείας «ΕΝΒΙΚΕΑΡ ΑΕ» στα διοικητικά όρια της δημοτικής ενότητας της Ν.Αρτάκης.
Παρευρέθηκαν κάτοικοι της περιοχής που εξέφρασαν την αγωνία τους και την αντίθεσή τους καθώς και εκπρόσωπος της επιχείρησης που προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα που πραγματοποιούνται όμως με τη βούλα των νόμων που από κοινού έχουν θεσμοθετήσει ΕΕ, κυβερνήσεις , περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Αποτέλεσμα η εγκατάσταση τέτοιου είδους μονάδων σχεδόν μέσα σε σπίτια .
Η Λαϊκή Συσπείρωση κάλεσε τη δημοτική αρχή, αν και έχει καθυστερήσει, να παρέμβει αύριο κιόλας με ασφαλιστικά μέτρα και αίτηση προσωρινής διαταγής για διακοπή εργασιών έως ότου προχωρήσουν οι υπόλοιπες νομικές διαδικασίες.
Τα «τετελεσμένα γεγονότα» που επικαλέστηκε η δήμαρχος κ. Βάκα οφείλονται την πολιτική που μας έχει φέρει ως εδώ, αλλά μπορούν να αλλάξουν με τον μαζικό αγώνα του λαού του Βατώντα και της Νέας Αρτάκης.
Ακολουθεί η τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Γρανέτας Τσιβίκα:
Προφανώς και διαφωνούμε με την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας βιομάζας και παραγωγής – καύσης βιοαερίου στο Βατώντα, ώστε να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια.
Η περιοχή που πρόκειται να δραστηριοποιηθεί η επιχείρηση είναι δίπλα στον οικισμό του Βατώντα και αποτελεί μια ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή . Ο κίνδυνος επιπλέον ρύπανσης είναι βέβαιος για τον υδροφόρο ορίζοντα και τις παρακείμενες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Η μεταφορά 149 τόνων λυμάτων μέσα από την Αρτάκη και το Βατώντα θα δημιουργεί αφόρητη δυσοσμία και κυκλοφοριακό μπλοκάρισμα στην Αρτάκη. Η χρήση νερού από την επιχείρηση θα αυξάνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα επάρκειας που υπάρχει σε κάποιες περιοχές της.
Ας μην κοροϊδευόμαστε! Δεν τίθεται ζήτημα συνεννοήσεων ανάμεσα στους κατοίκους και την επιχείρηση για να τα βρουν… αυτό δε γίνεται εκ των πραγμάτων. Δε μας πείθει ο εκπρόσωπος της εταιρείας όσο και αν προσπαθεί να μας πείσει πως όλα είναι όπως πρέπει.
Το ζήτημα που τίθεται είναι, πως ο επενδυτής έχει ήδη ξεκινήσει να χτίζει τη μονάδα του ας μην πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας. Με κριτήριο βέβαια το κέρδος του αφού ο ίδιος σήμερα μας ομολόγησε πως έχει κλείσει συμφωνία με πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της περιοχής. Χωρίς βέβαια να λαμβάνει υπόψη του την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία των κατοίκων, τους επαγγελματίες της περιοχής.
Για όσους δε γνωρίζουν, οι μονάδες παραγωγής βιοαερίου θεωρούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- ΑΠΕ και προωθούνται από την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ την οποία υλοποιούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Κατά αυτόν τον τρόπο έχει δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τη συγκεκριμένη εγκατάσταση στην κυριολεξία δίπλα σε σπίτια.
-Έχει διαμορφωθεί «Ειδικό χωροταξικό σχέδιο» για τις ΑΠΕ το 2008 από τη ΝΔ, βάση του οποίου οι ΑΠΕ ως στρατηγικής σημασίας έργα μπορούν να στηθούν παντού ακόμη και σε περιοχές Natura , κοντά σε οικισμούς κλπ
-Έχει διαμορφωθεί το «Περιφερειακό Πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης» από την Περιφερειακή αρχή Μπακογιάννη το 2018 , βάσει του οποίου ακολουθείται πιστά το Ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ χωρίς να υπάρχει κανένας περιορισμός.
- Κατά τη διαμόρφωση δε του « Πολεοδομικού σχεδίου» της Αρτάκης που ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικής αρχής Παγώνη, όπου καθορίζονται οι χρήσεις γης, αναφέρεται ρητά πως οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ γίνονται με βάση τον Ειδικό Χωροταξικό Σχεδιασμό για τις ΑΠΕ και το αντίστοιχο της Περιφέρειας.
Επίσης, το 2013 όταν πρωτοτέθηκε το ζήτημα εγκατάστασης της συγκεκριμένης μονάδας ,η τότε Περιφερειακή Αρχή Περγαντά δεν γνωμοδότησε καν για το έργο αφού δεν το έφερε στο Συμβούλιο. Έκτοτε τίποτα δεν έχει γίνει ενάντια στη νέα επένδυση ούτε από Δημοτικές αλλά ούτε και από Περιφερειακές Αρχές. Ακόμη και η ενημέρωση του κόσμου έγινε καθυστερημένα.
….και ερχόμαστε στο σήμερα όπου οι κάτοικοι της περιοχής κινητοποιούνται για την ασφάλεια τους και το περιβάλλον που ζουν, κόντρα στα θεσμοθετημένα πλαίσια και όσους τα συνδιαμόρφωσαν και τα στηρίζουν. Όπως κάποιοι αρμόδιοι που, στην κινητοποίηση που έκαναν οι κάτοικοι, υποστήριξαν πως αν λειτουργήσει η μονάδα θα ελέγχεται αυστηρά! Από ποιους άραγε; Από αυτούς που έχουν αφήσει το Σώμα επιθεωρητών Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδας να ελέγχει 6 περιφέρειες, μεταξύ αυτών και η Στερεά, με μόνο 4 μηχανικούς, 5 γεωτεχνικούς, και 5 περιβαλλοντολόγους; Εξάλλου, τι έχει γίνει για την περιοχή της Αρτάκης και την προστασία της όσον αφορά συστηματικές μετρήσεις, ελέγχους για συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών όπως η ύπαρξη εξασθενές χρωμίου; Τι έχει γίνει με την απονιτροποίηση των καλλιεργήσιμων εδαφών; Τι έχει γίνει με την πυροπροστασία της περιοχής που δύο συνεχόμενες χρονιές έπιασε φωτιά και μάλιστα πέρυσι ήταν κοντά σε βιοτεχνική ζώνη; Μήπως έχει γίνει κάποια επιδημιολογική μελέτη, καταγραφή επαγγελματικών ασθενειών με τόσες επιχειρήσεις στη γύρω περιοχή;
Στεκόμαστε σταθερά απέναντι σε όλο αυτό το θεσμικό πλαίσιο που στηρίζει τα κέρδη των λίγων θυσιάζοντας τις ανάγκες των πολλών. Το έχουμε καταψηφίσει παντού, στη Βουλή, στην Περιφέρεια, στο Δήμο.
Βρισκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής για την προστασία της ζωής τους και του περιβάλλοντος.
Θεωρούμε πως το έργο πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Να γίνει ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης. Καλούμε τη Δημοτική αρχή να προχωρήσει αύριο κιόλας σε ασφαλιστικά μέτρα και αίτηση προσωρινής διαταγής για διακοπή εργασιών έως ότου προχωρήσουν οι υπόλοιπες νομικές διαδικασίες. Έχει ήδη καθυστερήσει. Μόνο έτσι μπορούν τα «τετελεσμένα γεγονότα» να ανατραπούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου