Η Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε την, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024, δια ζώσης στην αίθουσα συνεδριάσεων «Λάμπρου Παπαδήμα» (Αινιάνων 6-8, Λαμία) και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη, ενώ μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο YouTube.
Ø Τροποποίησε το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2024, προκειμένου να ενταχθούν νέα έργα και μελέτες, όπως η χρηματοδότηση για την εκπόνηση της απαραίτητης γεωργοοικονομικής μελέτης για να προχωρήσει το έργο της κατασκευής του φράγματος Ψαχνών
Ø Ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία τριών παρατάξεων το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το έτος 2025, το οποίο προβλέπει -μεταξύ άλλων- συμμετοχή σε 17 εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού και σειρά άλλων δράσεων για την προβολή επιχειρήσεων και προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας.
Ομόφωνα -αν και με την παρουσία συμβούλων αποκλειστικά της Περιφερειακής Αρχής, για λόγους που εξέθεσαν αναλυτικά οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της μειοψηφίας σχετικά με τη φύση και τον τόπο διεξαγωγής της συζήτησης- εγκρίθηκε το επισυναπτόμενο ψήφισμα ενάντια στην άναρχη εγκατάσταση ΑΠΕ στην Στερεά Ελλάδα.
Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Εμφατικά διατρανώσαμε και πάλι την πλήρη αντίθεσή μας στην άναρχη εγκατάσταση ΑΠΕ στον τόπο μας.
Αυτό αποτυπώθηκε στο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα κοινοποιηθεί στην Κυβέρνηση και στο οποίο θα βασιστούν όλες οι επόμενες κινήσεις μας για να προστατευθούν τα βουνά μας, ο τόπος μας, περιοχές που έχουν τεράστιες προοπτικές τουριστικής -και όχι μόνο- ανάπτυξης.
Θεωρώ πως δυστυχώς το θέμα αδικήθηκε από την απουσία των παρατάξεων της μειοψηφίας, για λόγους ήσσονος, κατά την κρίση μας, σημασίας.
»Πέραν αυτού, στη σημερινή μας συνεδρίαση κάναμε ένα ακόμη, το τελικό ουσιαστικά, βήμα για την ωρίμαση του φακέλου του φράγματος Ψαχνών, εξασφαλίζοντας πόρους για την αναγκαία γεωργοοικονομική μελέτη.
»Τέλος, εγκρίναμε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το 2025. Το πρόγραμμα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή τοπικών επιχειρήσεων στις καλύτερες εκθέσεις της χώρας και του εξωτερικού και αποσκοπεί στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και τελικά της τοπικής μας οικονομίας.
Η πρόταση διαμορφώθηκε συνθετικά και συνεργατικά από το σύνολο σχεδόν των περιφερειακών παρατάξεων, ψηφίστηκε με διευρυμένη πλειοψηφία και αυτά τα δύο στοιχεία αποτελούν εχέγγυα επιτυχίας».
Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Λουκία Θεοδώρου τόνισε: «Στη σημερινή συνεδρίαση αφιερώσαμε περισσότερες από 4 ώρες για την συζήτηση των επερωτήσεων από τους Περιφερειακούς Συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και συζητήθηκαν τόσο οι αναβληθείσες από την συνεδρίαση της 16ης Οκτωβρίου διότι επέλεξαν τότε να μην παραστούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και οι επερωτήσεις από την σημερινή συνεδρίαση.
Οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού μας Συμβουλίου είναι πολύωρες και θα πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι, ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο παραγωγικές».
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, στην Τακτική Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024, λαμβάνοντας υπόψιν:
1. Το αρνητικό και ιδιαίτερα επιβαρυντικό καθεστώς που έχει διαμορφωθεί και αποτυπωθεί με τον πλέον έγκυρο τρόπο από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η «ΕΛΕΤΑΕΝ», η Στερεά Ελλάδα έχει επωμιστεί μονάδες συνολικής ισχύος 2.314 MW, που αντιστοιχούν στο 43% της συνολικής εγχώριας αιολικής ισχύος, όταν η δεύτερη κατά σειρά επιβάρυνσης Περιφέρεια, έχει μόλις 671 ΜW και ποσοστό 13%.
2. Το εξίσου προβληματικό καθεστώς που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ήδη εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά πάρκα σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 και σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, στην οποία έχουν ολοκληρωθεί αναδασμοί και έχουν κατασκευαστεί αρδευτικά και αποστραγγιστικά έργα!
3. Την ύπαρξη αδειοδοτημένων μη εγκατεστημένων μονάδων ΑΠΕ αλλά και νέων αιτήσεων αδειοδότησης της εγκατάστασης ΑΠΕ σε περιοχές εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
4. Ψηφίσματα και αποφάσεις Δήμων της Στερεάς Ελλάδας, μέσω των οποίων εκφράζεται ρητά και κατηγορηματικά η αντίθεση των τοπικών αρχών και κοινωνιών στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ, σε βάρος του περιβάλλοντος και άλλων αναπτυξιακών προοπτικών.
5. Τις διαχρονικά εκπεφρασμένες θέσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Αποφασίζει την έκδοση ψηφίσματος με το οποίο:
Α) Διατυπώνει και επικαιροποιεί τη σταθερή και αταλάντευτη θέση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που συνοψίζεται στα εξής:
• Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τηρεί επί της αρχής θετική στάση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και εν γένει για τις πολιτικές βελτίωσης του εθνικού και ευρωπαϊκού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
• Δεσμεύεται να πορευτεί, με βάση τις κατευθυντήριες αρχές του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου.
Β) Επισημαίνει προς πάσα κατεύθυνση τα ακόλουθα:
• Την απόλυτη αντίθεσή της στην αλόγιστη αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ιδίως σε περιοχές Natura, ή σε άμεση γειτνίαση με αυτές σε περιοχές με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και σε περιοχές που συντρέχουν ειδικοί λόγοι φυσικού κάλλους, πολιτιστικού πλούτου και προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης.
• Για τα φωτοβολταϊκά πάρκα και την εγκατάστασή τους σε γη υψηλής παραγωγικότητας, η χρήση των οποίων πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά και μόνον για τις ανάγκες των παραγωγών.
• Ομοίως, για τα πλωτά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.
• Την αδήριτη ανάγκη να θεσπιστεί άμεσα ως προαπαιτούμενο για την αδειοδότηση ΑΠΕ η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτές εκφράζονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, αντί της διαδικασίας απλής γνωμοδότησης, που ισχύει ως σήμερα.
• Την αναγκαιότητα θέσπισης υψηλοτέρων ανταποδοτικών οφελών προς τις τοπικές κοινωνίες και της κρατικής εγγύησης για άμεση απόδοσή τους σε αυτές.
Κατόπιν αυτών, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αιτείται:
• Τη μη αδειοδότηση εγκατάστασης νέων αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων σε κάθε περιοχή, όπου συντρέχουν οι ανωτέρω περιγραφείσες συνθήκες.
• Την άμεση αναστολή κάθε σχεδιασμού εγκατάστασης νέων μεγάλης κλίμακας ΑΠΕ, αδειοδοτημένων, ή υπό αδειοδότηση, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η σχετική διαδικασία, ώστε να επανεξεταστεί εκ βάθρων το κείμενο θεσμικό πλαίσιο.
• Την αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ, με βάση τα ανωτέρω εκτεθέντα.
• Την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, συμφώνως προς τα ανωτέρω εκτεθέντα.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας αποφασίζει την κοινοποίηση του ψηφίσματος στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, όπως επίσης και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.
Το παρόν ψήφισμα υπογράφει ο Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, επικεφαλής της παράταξης: «Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας».
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΛΟΥΚΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ - ΜΑΓΟΥΛΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου