Σήμερα παρουσιάζεται έμφραγμα 11.900 εκκρεμών υποθέσεων στο ΣτΕ, με συνέπεια την μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων.
Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το Σ/Ν του Υπ. Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής ο εισηγητής Θανάσης Ζεμπίλης, Βουλευτής Ευβοίας, ανέφερε στον πρόλογο της εισήγησής του: «Παρά 5 χρόνια ένας αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την ίδρυση του ΣτΕ.
δε σίγουρο ότι στα 95 αυτά χρόνια το ΣτΕ μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις, κατόρθωσε να προσαρμοστεί στις εκάστοτε ανάγκες και τελικά να κερδίσει την αναγνώριση και τον σεβασμό.
Έτσι, διαχρονικά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το ΣτΕ ανταποκρίθηκε στις υψηλές απαιτήσεις που καθορίστηκαν από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης του από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ένα, μάλιστα, από τα κύρια χαρακτηριστικά λειτουργίας του κατά την πρώτη περίοδο ήταν και η σύντομη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης.
Ο Μ. Στασινόπουλος στα πορίσματα νομολογίας του 1959, καυχάται ότι το ΣτΕ συγκρινόμενο με άλλα ευρωπαϊκά δικαστήρια είχε ιδιαιτέρως ικανοποιητικούς ρυθμούς στην εκδίκαση των υποθέσεων.
Αυτή θα έπρεπε να είναι εξ ορισμού η αδιαπραγμάτευτη αρχή για ένα δικαστήριο, που προστατεύει το κράτος δικαίου, ακρογωνιαίο λίθο του οποίου αποτελεί η παροχή έγκαιρης, πλήρους και αποτελεσματικής έννομης προστασίας.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των εκκρεμών υποθέσεων και της καθυστέρησης στην έκδοση των σχετικών υποθέσεων, που αγγίζουν τα όρια της χρονικής αρνησιδικίας, προσβάλλοντας τον ίδιο τον πυρήνα του άρθρου 20 του Συντ., υπονομεύεται η παροχή της αποτελεσματικής έννομης προστασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στο ΣτΕ παρουσιάζεται έμφραγμα 11.900 εκκρεμών υποθέσεων, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά λόγω της μεταστέγασης και του αναγκαίου χρόνου προσωρινής παύσης λειτουργίας του δικαστηρίου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας «υπό τον σημερινό ρυθμό θα χρειάζονταν 3-4 χρόνια, προκειμένου να διεκπεραιώσει τις εκκρεμείς υποθέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπήρχε καμία νεοεισερχόμενη υπόθεση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου