Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

ΜέΡΑ25 - Το καρτέλ ενέργειας περνάει καλά

Το καρτέλ ενέργειας δεν πρέπει να έχει παράπονο από τις μνημονιακές κυβερνήσεις αυτού του τόπου.

Πόσω μάλλον από την διακυβέρνηση Μητσοτάκη που για το χατίρι τους βαπτίζει “πράσινη” μετάβαση το ρυπογόνο και πανάκριβο φυσικό αέριο,ανατρέποντας αναφανδόν τις δεσμεύσεις της σε σχέση με την απολιγνιτοποίηση και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Με το άρθρο 160 του πολυνομοσχεδίου του Υπ. Περιβάλλοντος, ακυρώνονται οι προβλέψεις του Ν. 4951/2022 ανοίγοντας νέο κεφάλαιο επεκτάσεων, λειτουργίας και αύξησης ισχύος μονάδων που λειτουργούν και πρόκειται να λειτουργήσουν ή βρίσκονται σε φάση κατασκευής. 
Η ρύθμιση περιλαμβάνει όλες τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ καθώς και όλες τις μονάδες
φυσικού αερίου.

Επίσης, η απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για εγκαταστάσεις με καύσιμο λιθάνθρακα, λιγνίτη, φυσικό αέριο ή πετρελαϊκά προϊόντα δεν εφαρμόζεται για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε Μη Διασυνδεδεμένα νησιά, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά που αδειοδοτούνται για λόγους εφεδρείας και σταθμούς ΣΗΘΥΑ
(Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης.)

Τι να πρωτοθαυμάσεις εν προκειμένω;

Την συνέπεια πολιτικών και πράξεων ή την εξευτελιστική υποταγή στα κελεύσματα των ολιγαρχών;

Με αυτήν την ρύθμιση, σημειώνει η WWF “μπορεί εσαεί να δίνεται παράταση λειτουργίας και μάλιστα με αύξηση ισχύος σε ιδιαίτερα ρυπογόνες μονάδες, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν κλείσει καθώς εκπέμπουν ατμοσφαιρικούς ρύπους καθ ́υπέρβαση των ορίων που έχει θέσει εδώ και δεκαετίες η Ε.Ε.”

Το καρτέλ ενέργειας προωθεί προς όφελος του, την όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο, προσθέτοντας 3,4 GW στη σημερινή δυναμικότητα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, με τέσσερις νέες μονάδες που βρίσκονται σε διάφορα στάδια κατασκευής, επενδυτικού ύψους 1,4 δις ευρώ. Τα ονόματα είναι συγκεκριμένα: Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ΤΕΡΝΑ-ΜΟΤΟΡ ΟΙL στην Κομοτηνή, Εlpedison στη Θεσσαλονίκη και ΔΕΗ -ΔΕΠΑ- Κοπελούζος στην Αλεξανδρούπολη.

Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) έχει ορισθεί πως η ισχύς μονάδων φυσικού αερίου έως το 2030 δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6,9 GW. Σήμερα βρίσκονται ήδη σε λειτουργία περισσότερα από 6 GW ισχύος μονάδων φυσικού αερίου ενώ σε φάση υλοποίησης είναι οι νέες μονάδες ισχύος 3,4 GW. Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται η νέα ισχύς 1,1 GW της
μονάδας με καύσιμο το φυσικό αέριο, που ενδέχεται να αντικαταστήσει τη λιγνιτική λειτουργία της μονάδας στην Πτολεμαΐδα 5.

Και κάπως έτσι διαμορφώνεται μια φαιδρή- επιεικώς -κατάσταση κατά την οποία από την βίαιη απολιγνιτοποίηση περάσαμε στη ρητορική του “πράσινου” φυσικού αερίου και ακολούθως στην εξ εφόδου κατάληψη των λιγνιτικών μονάδων.

Τώρα αν κρυώνετε, πληρώνετε πανάκριβα την ενέργεια και φοράτε πέντε πουλόβερ μέσα στο σπίτι σας, να γνωρίζετε ότι δεν ευθύνονται τα καρτέλ ενέργειας, οι μνημονιακές κυβερνήσεις και οι πολιτικές της Ε.Ε.

Ο Πούτιν φταίει....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...