Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Ερώτηση για την άμεση και πλήρη στήριξη των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της Β. Εύβοιας

Η κατάσταση με τον πυρόπληκτο λαό της Βόρειας Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 παραμένει στον αέρα. 

Ειδικά για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, αφού περιορίστηκαν με διάφορους κόφτες οι αποζημιώσεις για τις καμένες εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και ζωικό κεφάλαιο, αφού μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων «πετάχτηκαν» έξω από τις αποζημιώσεις, για όσους έχουν απομείνει και προσπαθούν να συνεχίσουν το επάγγελμα νέες δυσκολίες έρχονται να προστεθούν.


Με τους σημαντικούς αγώνες του αγροτικού συλλόγου, και με μεγάλες καθυστερήσεις με ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφέρειας διατέθηκε κονδύλι ύψους 1,2 εκ ευρώ για παροχή ζωοτροφών το καλοκαίρι του 2022, ένα χρόνο δηλαδή μετά τις πυρκαγιές και ενώ υπάρχει απαγόρευση βόσκησης. 

Η παροχή ζωοτροφών ξεκίνησε μέσα στον Ιούλιο του 2022 με τυποποιημένο τριφύλλι και συνεχίστηκε μέσα στο φθινόπωρο του 2022 με μια αρχική ποσότητα ζωοτροφών πάχυνσης. 

Έκτοτε δεν έχει διατεθεί καμία απολύτως ποσότητα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε οριακό σημείο σήμερα. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την περιφέρεια σε οχλήσεις των κτηνοτρόφων βασίζονται σε διάφορες δικαιολογίες που αφορούν την σύμβαση, τις πιστώσεις των κονδυλίων κ.α.

Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, οι κτηνοτρόφοι που με πολλές δυσκολίες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες αυξήσεις των ζωοτροφών και γενικά στις αυξημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα, έχουν βοηθηθεί με κρατική μέριμνα μόλις δυο φορές.

Αντίστοιχη αλλά και χειρότερη είναι η κατάσταση με τους μελισσοκόμους, στους οποίους δόθηκε μια απειροελάχιστη ενίσχυση με τροφές που επαρκούσαν μόλις για ένα μήνα σε μελίσσια.

Πρόκειται για εμπαιγμό, πρόκειται για πολιτική που οδηγεί τους κτηνοτρόφους σε οριακό σημείο όσον αφορά τη συνέχιση του επαγγέλματος.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να πάρει κυβέρνηση ώστε:

- Να συνεχιστεί άμεσα η παροχή ζωοτροφών της υπάρχουσας σύμβασης χωρίς άλλες καθυστερήσεις,

- Να διατεθεί έγκαιρα νέα ποσότητα ζωοτροφών μετά την ολοκλήρωση της αρχικής σύμβασης,

- Να διατεθούν μελισσοτροφές για τους μελισσοκόμους της περιοχής.

Οι Βουλευτές
Μαρίνος Γιώργος
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω
Παφίλης Θανάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...