Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καρύστου: Για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων

Την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων έθεσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου (5/4/2021) ως προ ημερήσιας διάταξης θέμα ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Παρασκευάς.

Συγκεκριμένα, υπέβαλε τα εξής ερωτήματα στο Δήμαρχο και την Πρόεδρο της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:
«Μετά από 5 μήνες απραξίας η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο! Καλεί μάλιστα γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να γίνουν υγειονομικοί και να κάνουν μόνοι τους τεστ για τον κορωνοϊό αποθεώνοντας την "ατομική ευθύνη".

Είναι εύλογη η ανησυχία και η αγανάκτηση που υπάρχει στην εκπαιδευτική κοινότητα!

Η τηλεκπαίδευση δεν είναι πανάκεια, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην ψυχολογία και την κοινωνικοποίηση των μαθητών, βεβαίως και στη γνωστική τους επάρκεια. Λειτουργεί ακόμη και τώρα με πολλά προβλήματα λόγω του κακού δικτύου και της οικονομικής αδυναμίας πολλών οικογενειών στην προμήθεια υπολογιστών ή τάμπλετ για την παρακολούθηση των μαθημάτων. Δημιουργούνται έτσι πρόσθετοι φραγμοί στην εκπαίδευση για τα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών και των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών.

Θέλουμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες που έχει προβεί ο Δήμος για την όσο γίνεται ασφαλέστερη επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων. 

Συγκεκριμένα: 
Υπάρχει επάρκεια ειδών καθαριότητας και υγιεινής; Υπάρχει επάρκεια μασκών και αντισηπτικών; Πόσοι καθαριστές/ριες υπηρετούν σε κάθε σχολική μονάδα; Υπάρχει προοπτική για ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας; Είναι ιδιαίτερα αναγκαίο για τα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα (1ο και 2ο δημοτικό Καρύστου, Γυμνάσιο Καρύστου, ΕΠΑΛ και ΓΕΛ) όπου ένας καθαριστής-ρια δεν επαρκεί, όχι για την αναγκαία απολύμανση εν μέσω πανδημίας, αλλά ούτε και για απλή καθαριότητα. Υπάρχει σχεδιασμός για την οργανωμένη διενέργεια επαναλαμβανόμενων διαγνωστικών τεστ σε εκπαιδευτικούς - μαθητές, με τη στήριξη της Υγειονομικής Περιφέρειας»;

Από τις απαντήσεις του Δημάρχου και της Προέδρου της σχολικής επιτροπής προκύπτει πως μόλις ένας καθαριστής/ρια υπηρετεί σε κάθε σχολική μονάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης για τα μεγαλύτερα σχολεία τους δήμου. Η «λύση» της μεταφοράς προσωπικού καθαριότητας από τα σχολεία των βαθμίδων που ακόμη δε λειτουργούν δια ζώσης και το ΙΕΚ είναι επιβεβλημένη, αλλά δε διασφαλίζει την ασφαλή επαναλειτουργία όλων των σχολείων. Ακόμη, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Προέδρου υπάρχει επάρκεια σε μέσα προστασίας και υλικά καθαριότητας.

Ο Δημήτρης Παρασκευάς πρότεινε να διεκδικήσει ο Δήμος από την Υγειονομική Περιφέρεια να στηρίξει τον οργανωμένο προληπτικό έλεγχο μαθητών και εκπαιδευτικών με εξασφάλιση υγειονομικού προσωπικού κάθε Σαββατοκύριακο ή όποια μέρα θεωρηθεί κατάλληλη, σε Κάρυστο, Μαρμάρι και Στύρα για την διενέργεια test με τα self tests που δικαιούνται μαθητές και εκπαιδευτικοί. «Είναι το ελάχιστο για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα της διαδικασίας από το εξειδικευμένο προσωπικό».

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης κρίθηκε «ενδιαφέρουσα» από το Δήμαρχο και την Πρόεδρο της σχολικής επιτροπής, αλλά και με αμφιβολίες για τη δυνατότητα εφαρμογής της από τον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ο Δ. Παρασκευάς επισήμανε πως «Αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία μετά από έναν χρόνο πανδημίας! Η Κυβέρνηση όφειλε και οφείλει να διασφαλίσει την προστασία του λαού, όπως και την ασφαλή δια ζώσης λειτουργία των σχολείων με μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού καθώς και εκπαιδευτικών».

Είναι φανερό πως η εκπαιδευτική κοινότητα - μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί - θα πρέπει να εντείνουν τη διεκδίκηση για λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας (πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, τμήματα ως 15 μαθητές, προληπτικά τεστ με την ευθύνη του κράτους) για την ασφαλή λειτουργία των Λυκείων και την επαναλειτουργία των σχολείων ΟΛΩΝ των βαθμίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...