Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού Ευαγγελισμός Νοτίου Ευβοίας, για την κατασκευή του υποσταθμού

Στις 7/4/2021 κάτοικοι του χωριού Ευαγγελισμός της Νοτίου Ευβοίας, σύσσωμοι μετέβηκαν στο σημείο δυτικά του χωριού, καθώς θα ξεκινούσαν οι εργασίες για την εγκατάσταση του υποσταθμού ηλεκτρικού ρεύματος. Η παρουσία αυτών είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες.

Η αντίδραση τους ήταν δίκαιη και δικαιολογημένη, καθώς με την παρουσία της συγκεκριμένης εγκατάστασης, θα υπάρξει μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων και παραμέτρων που θα αφορά την καθημερινότητα τους όπως και των
παιδιών τους.

Αξίζει να αναφερθεί και ότι η αρχική θέση που είχε επιλεγεί να υπάρξει υποσταθμός, ήταν δυτικότερα από την θέση που σχεδιάζεται, όπως ανέφερε ένας κάτοικος υποδεικνύοντας σε συζήτηση με συνομιλητή του και το σημείο που ήταν να γίνει.

Ο χώρος αυτός που έχει επιλεγεί αποτελεί την πιο λανθασμένη και ακατάλληλη τοποθεσία για τοιούτου είδους εγκαταστάσεις και μάλιστα ηλεκτρικού ρεύματος, την στιγμή και ένα κινητό τηλέφωνο να ξεχαστεί στην φόρτιση πολλές φορές είναι επικίνδυνο. Να σημειωθεί ότι η θέση αυτού είναι σε απόσταση λιγότερη από 250 μ. (220 μ.) από τα όρια του οικισμού, όπως καθορίζονται με το ΦΕΚ 923 Δ’ 6/10/1986.


α.) Παράλληλα συντρέχουν λόγοι που αφορούν στην σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων, καθώς η παρουσία τέτοιων εγκαταστάσεων θα τείνει να αυξήσει τις περιπτώσεις καρκίνων και συγκεκριμένα λευχαιμίας, σκλήρυνση κατά πλάκας και πολλών άλλων παθήσεων. Καθόλου αμελητέο ότι η ακτίνα των 500 μ. πέριξ του υποσταθμού, περιλαμβάνει οικίες του χωριού καθώς και χώρο συγκέντρωσης κοινού (καφενείο), να σημειωθεί επίσης ότι τα ασφαλή επίπεδα που εξασθενούν πλήρως οι οποίες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες είναι τα 600 μ.


β.) ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και το ζήτημα της ασφάλειας, καθότι μια έκρηξη από σπινθήρα ή κεραυνός και η εκτόξευση εξαρτημάτων από τις εγκαταστάσεις του υποσταθμού, στην απέναντι και κοντινή πλευρά με τις οικίες, θα θέσει σε κίνδυνο τους ανθρώπους του χωριού αυτού.

γ.) να μη παραληφθεί και η περίπτωση πυρκαγιάς, καθότι ο συγκεκριμένος υποσταθμός βρίσκεται εντος μια βλάστησης και σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση από τον οικισμό, σε ένα ενδεχόμενο πυρκαγιάς δεν θα υπάρχει χρόνος αντίδρασης. Να τονίσουμε ότι συγκεκριμένα σπίτια , με κατεύθυνση βόρεια και βορειοανατολικά του Υ/Σ θα εγκλωβιστούν και δεν θα έχουν διέξοδο διαφυγής. Οικίες με μικρά παιδιά και συνάμα ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες.

Παράλληλα το χωριό Ευαγγελισμός έχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς ναι μεν αποτελεί ένα από τα ομορφότερα μέρη της περιοχής και το οποίο βρίσκεται σε παραθαλάσσια θέση, εντούτοις οι εκτάσεις του είναι περιορισμένες. Πρακτικά τα κτήματα του ξεκινούν από τις ακτές και φτάνουν βόρεια μέχρι την τοποθεσία «πύργος» όπου και ο δρόμος που οδηγεί προς τα υπόλοιπα χωριά και δυτικώς μέχρι λίγα μέτρα , μετά την ράχη στην «είσοδο» του χωριού.


Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτή η συρρίκνωση των εδαφών , ποσό αρνητικές επιπτώσεις θα έχει για την κτηνοτροφία , στην παρούσα φάση από την παρουσία υποσταθμού (καθώς ο χώρος που θα καταλαμβάνει συνολικά το οικόπεδο περίφραξης, 24 στρέμματα και αργότερα η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών , βορειοανατολικά του χωριού στη θέση «Μίλζα».

Η εγκατάσταση του υποσταθμού στο σημείο αυτό, θα υποβαθμίσει το περιβάλλον του χωριού και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, φανταστείτε να επισκέπτεται κάποιος το χωριό, από τα δυτικά ή από τα βόρεια (κατευθυνόμενος στο χωριό ή την Αρχάμπολη) να ατενίζει ένα «γήπεδο» σε μια περίοπτη θέση και ταυτόχρονα τόσο κοντά σε μια κατοικημένη περιοχή.


Ανατολικά βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος και συνάμα παραλία της Αρχάμπολης, αντιλαμβάνεται ποσό αρνητικές εντυπώσεις θα αφήσει η παρουσία ενός υποσταθμού στην δυτική πλευρά του χωριού, από όσους θα κατέρχονται από την άλλη πλευρά (βορειοανατολικά ή στα ανατολικά του χωριού) προς τα εκεί και να φαίνεται σε μια τοποθεσία με θέαση από όλη την περιοχή του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...