Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Γολγοθάς για συνταξιούχους και ασφαλισμένους η διεκπεραίωση των αιτήσεών τους στον ΕΦΚΑ-ΟΓΑ

Την τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι, εξαιτίας των τεράστιων καθυστερήσεων, που προέκυψαν μετά την ενσωμάτων του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ επισημαίνει ο Σίμος Κεδίκογλου με ερώτηση, που κατέθεσε προς την Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Ο βουλευτής τονίζει, ότι οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα για ταχύτερη απονομή των κύριων και επικουρικών συντάξεων έμειναν στα
λόγια, καθώς η ίδια η πραγματικότητα τον διαψεύδει, αφού όχι μόνο οι γραφειοκρατικές δυσκολίες λόγω ενοποίησης των Ταμείων δεν έχουν ελαχιστοποιηθεί ή απλοποιηθεί, αλλά επιπλέον έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές.


Η κατάσταση αυτή-όπως υπογραμμίζει στην ερώτηση, δυσχεραίνει τον έλεγχο των αιτήσεων και οδηγούν σε μεγάλη αναμονή εξέτασης των αιτήσεων (από τρία (3) έως και τέσσερα (4) χρόνια), ιδιαίτερα εάν πρόκειται για διαδοχική σύνταξη, καθώς και στην εξέταση των αιτήσεων εγγραφής στον ΕΦΚΑ – ΟΓΑ.

Σε ό, τι δε αφορά στους πολίτες δεν έχουν καμία ενημέρωση για την πορεία των αιτήσεών τους, με δύσκολη έως αδύνατη την τηλεφωνική επικοινωνία με τα αντίστοιχα τμήματα του ΕΦΚΑ-ΟΓΑ.

Συγκεκριμένα αναφέρει, ότι αρκετοί συμπολίτες μας κατοικούν σε απομακρυσμένα χωριά της Εύβοιας και αναγκάζονται να μεταβούν προς το Περιφερειακό Υποκατάστημα Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία ή προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στην Αθήνα, για να ενημερωθούν για την τύχη των αιτήσεών τους, επιβαρυνόμενοι οικονομικά και ταλαιπωρούμενοι, λόγω της πολύωρης συγκοινωνιακής τους μετακίνησης.

Ο Σίμος Κεδίκογλου ζητά να δοθούν απαντήσεις σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της συσσώρευσης των ασφαλιστικών εισφορών-οφειλών και των προσαυξήσεων που επιβάλλονται στις εισφορές σε περιπτώσεις, που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα για διακοπή της ασφάλισης στον ΕΦΚΑ-ΟΓΑ και ενημερωθούν καθυστερημένα οι ασφαλισμένοι, εξαιτίας του ότι δεν προχωρούν οι αιτήσεις των ασφαλισμένων του Ταμείου για διακοπή ασφάλισης από τον ΕΦΚΑ-ΟΓΑ.

Επιπλέον, αναφέρει, ότι δεν γίνεται ούτε η επιστροφή των εισφορών που έχουν καταβληθεί από τους ασφαλισμένους, που ζήτησαν και έγινε δεκτή η διακοπή της ασφάλισής τους στον ΕΦΚΑ-ΟΓΑ, για το διάστημα από τη διακοπή και μετά, με την αιτιολογία ότι περιμένουν τη σχετική εγκύκλιο από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ για τον τρόπο επιστροφής των εισφορών!!!.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι, εξαιτίας των τεράστιων καθυστερήσεων στη διεκπεραίωση των αιτήσεων: συνταξιοδότησης (γήρατος, χηρείας, αναπηρίας), εγγραφής στα Μητρώα Ασφαλισμένων, διακοπής ασφάλισης και επιστροφής εισφορών, οι οποίες προέκυψαν μετά τη μεταφορά των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων από τον ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ.

Εκτός από τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που λόγω ενοποίησης των Ταμείων θα έπρεπε να έχουν ελαχιστοποιηθεί ή απλοποιηθεί υπάρχουν, επιπλέον, άσχημες εργασιακές συνθήκες όπως: μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών (αναλώσιμα, εκτυπωτές κλπ.).

Η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει τον έλεγχο των αιτήσεων και οδηγούν σε μεγάλη αναμονή εξέτασης των αιτήσεων (από τρία (3) έως και τέσσερα (4) χρόνια), ιδιαίτερα εάν πρόκειται για διαδοχική σύνταξη, καθώς και στην εξέταση των αιτήσεων εγγραφής στον ΕΦΚΑ ΟΓΑ.

Σε ό, τι αφορά στους πολίτες δεν έχουν καμία ενημέρωση για την πορεία των αιτήσεών τους, με δύσκολη έως αδύνατη την τηλεφωνική επικοινωνία με τα αντίστοιχα τμήματα του ΕΦΚΑ-ΟΓΑ.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι αρκετοί συμπολίτες μας κατοικούν σε απομακρυσμένα χωριά της Εύβοιας και αναγκάζονται να μεταβούν προς το Περιφερειακό Υποκατάστημα Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία ή προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στην Αθήνα, για να ενημερωθούν για την τύχη των αιτήσεών τους, επιβαρυνόμενοι οικονομικά και ταλαιπωρούμενοι, λόγω της πολύωρης συγκοινωνιακής τους μετακίνησης.

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα, που έχει προκύψει και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, αφορά στο γεγονός, ότι δεν προχωρούν οι αιτήσεις των ασφαλισμένων του Ταμείου για διακοπή ασφάλισης από τον ΕΦΚΑ-ΟΓΑ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οι ασφαλιστικές εισφορές-οφειλές και να κινδυνεύουν με τις προσαυξήσεις που επιβάλλονται στις εισφορές, αν τελικά δεν γίνει δεκτό το αίτημά τους για διακοπή και ενημερωθούν καθυστερημένα.

Επιπλέον, δεν γίνεται ούτε η επιστροφή των εισφορών που έχουν καταβληθεί από τους ασφαλισμένους, που ζήτησαν και έγινε δεκτή η διακοπή της ασφάλισής τους στον ΕΦΚΑ-ΟΓΑ, για το διάστημα από τη διακοπή και μετά, γιατί περιμένουν τη σχετική εγκύκλιο από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ για τον τρόπο επιστροφής των εισφορών!!!.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδυνατεί να υλοποιήσει μία ακόμα υπόσχεσή της για γρήγορη απονομή των συντάξεων με αποτέλεσμα δεκάδες εκατοντάδες συνταξιούχοι να αναγκάζονται να ζουν με δανεικά μέχρι την έκδοση της οριστικής σύνταξής τους, βιώνοντας έναν πραγματικό «Γολγοθά».

Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες, αρκετές είναι οι περιπτώσεις που ακόμα και οι υπάλληλοι απαντούν, ότι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους μη γνωρίζοντας ακριβώς τις αλλαγές στον ενιαίο τρόπο υπολογισμού σύνταξης για όλους τους πολίτες και τους ενιαίους κανόνες για τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ είναι αδύνατο να δουλέψουν επί 24ώρου βάσεως για να καλύψουν την έλλειψη σχεδιασμού από την πλευρά του Υπουργείου.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κα. Υπουργός:

Για ποιο λόγο οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ταχύτερη απονομή των κύριων και επικουρικών συντάξεων δεν έχουν πραγματοποιηθεί;

Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου για επίτευξη στόχων σχετικά με την έγκαιρη απονομή συντάξεων σε ποιο βαθμό ανταποκρίθηκαν στην πραγματικότητα;

Σε τι ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να στελεχωθούν άμεσα οι υπηρεσίες πρώην ΟΓΑ με το αναγκαίο προσωπικό για τη γρηγορότερη διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτήσεων;

Για ποιο λόγο δεν έχει αποσταλεί η εγκύκλιος για τις περιπτώσεις διακοπής ασφάλισης και επιστροφής ασφαλιστικών εισφορών; Υπάρχει το σχετικό κονδύλι;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...