Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Άποψη για την πολιτική και ηθική

Το πιο επίκαιρο ερώτημα που τίθεται στην παγκοσμιοποιημένη πολιτική κοινωνία είναι : πολιτική και ηθική μπορούν να συνυπάρχουν ?

Γράφει η Ευαγγελία Αλ. Μιμίκου Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω- Χαλκίδα 


Οι βασικές διαχρονικές ηθικές και πολιτικές αξίες όπως ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα, ισονομία, ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνικό κράτος, καθόριζαν την πολιτική κοινωνία και διαμόρφωναν τις εθνικές και διεθνείς πολιτικές πρακτικές. Συμβαίνει και τώρα αυτή η συνύπαρξη ηθικών και πολιτικών αξιών, μετά την
παγκοσμιοποίηση ? 

Οι ηθικές πολιτικές έχουν προτεραιότητα ή δίνουν τη θέση τους στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, στην κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις τεράστιες ανισότητες, στη φτωχοποίηση λαών και εθνών, στο νόμο του ισχυρού χωρίς διακρίσεις ? 

Στα καθημάς, η πολυετής οικονομική κρίση που βιώνουμε δεν μας αφήνει περιθώρια να ελπίζουμε ότι η ηθική και η πολιτική μπορούν να συνυπάρχουν. Οι πολιτικοί σχεδιασμοί, συσχετισμοί και πρακτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία οκτώ χρόνια στη χώρα μας, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και επιβάλλονται από τους δανειστές-εταίρους μας απαντούν μάλλον αρνητικά στο τιθέμενο ερώτημα. 

Όμως, η δημοκρατία μπορεί να ελέγχει με τους θεσμούς της (έννομη τάξη, κράτος δικαίου) την ηθική στους πολιτικούς με την έννοια της άσκησης εξουσίας με βάση την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. 

Οι πολίτες οφείλουμε να κρίνουμε την ηθική των πολιτικών ως προς το δημόσιο συμφέρον και να απαιτούμε από τους πολιτικούς την ηθική, ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορούν να συνδράμουν αποτελεσματικά στη διεκδίκηση της ηθικής στους πολιτικούς. 

Θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να είναι το καθοριστικό κριτήριο επιλογής των πολιτικών προσώπων που θα μας αντιπροσωπεύσουν στην Βουλή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στις επόμενες εκλογές . 

Ευαγγελία Αλ. Μιμίκου 
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ 
Χαλκίδα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...