Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Κεδίκογλου: «Με τη ΔΗΜ.ΑΡ. έχουμε διαφορετικό πολιτικό DNA»


Δεν θα ψηφιστούν άλλα μέτρα το 2013 διαμηνύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Δεν θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα το 2013 ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ενώ σχολίασε για τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς ότι θα πρέπει να τελειώσει την προσπάθεια μαζί με την κυβέρνηση.
Μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, ο κ. Κεδίκογλου διέψευσε τα δημοσιεύματα που θέλουν την Αθήνα να αναγκάζεται να πάρει μέσα στο 2013 επιπλέονμέτρα 5,5 δισ. Τόνισε δε πως όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί -τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την τρόικα- με την παραδοχή ότι «δεν θα υπάρξει αναστροφή του υφεσιακού κλίματος».

Σχολιάζοντας τη στάση της ΔΗΜΑΡ που επιμένει ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα για τα εργασιακά, ανέφερε ότι «ξεκινήσαμε την προσπάθεια όλοι μαζί και θα την τελειώσουμε όλοι μαζί». Εξέφρασε, πάντως, κατανόηση για τη στάση του κ. Κουβέλη και του κόμματός του. «Κατανοούμε τις ευαισθησίες κάποιων παρατάξεων... έχουμε διαφορετικό πολιτικό DNA», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ένα «ευεργετικό σοκ» που θα φέρει στην ελληνική οικονομία η υπερψήφιση του προϋπολογισμού και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. 

Όπως ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου, ο προϋπολογισμός που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την Κυριακή, είναι το πρώτο βήμα προς την ανάκτηση της ανεξαρτησίας της χώρας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ θα είναι η αδιάψευστη επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη, ενώ αναμένεται να αλλάξει άρδην τη στάση των υποψήφιων επενδυτών.

Επέμεινε ότι η ρευστότητα που θα φέρει η αποδέσμευση της δόσης για την οικονομία θα είναι θετική και πως ήδη γίνονται συσκέψεις ότι «αυτή η ρευστότητα να διοχετευτεί σωστά αυτή τη φορά».

Αναλυτικά..

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα κύριε Κεδίκογλου και σας ευχαριστούμε που αυτή την κρίσιμη ημέρα, γιατί μπαίνουμε σε μια κρίσιμη εβδομάδα, δεχθήκατε να έρθετε στην εκπομπή. Να σας κάνω και τα παράπονα δημοσίως. Για να μας πείτε και τι θα γίνει. Σε δύο ώρες ξεκινάει η Κ.Ο., κρίσιμη για τον Σαμαρά. 
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μια πολύ σημαντική ομιλία του Πρωθυπουργού σε περίπου δυόμιση ώρες από τώρα και μετά μια παρουσίαση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών. Νωρίτερα ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει την ομάδα του ΠΑΣΟΚ . Και τρέχουμε, είναι πολύ στενά τα χρονικά περιθώρια. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να ξεκινήσουμε από αυτό. Πού θα κινηθεί η ομιλία του κυρίου Πρωθυπουργού; 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν θα ήταν σωστό να πώ κάτι. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Προς Θεού, δεν εννοώ λεπτομέρειες. Εννοώ το εξής: Ο βασικός άξονας θα είναι προφανώς ότι είναι ένας κάβος, θα πρέπει να τον περάσουμε κλπ. Όμως λίγο πριν ο κ. Μασουράκης μας είχε πει ότι το 2015 στο μεσοπρόθεσμο υπάρχουν και άλλα μέτρα. Άλλα μέτρα των 5,5 δισεκατομμυρίων. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, δεν υπάρχουν άλλα μέτρα των 5,5 δισεκατομμυρίων. Στους όλους υπολογισμούς που έχουν γίνει, ακόμη και στους υπολογισμούς της τρόικας, τα στοιχεία που προκύπτουν είναι υποθέτοντας ότι δεν θα έχουμε αναστροφή … ότι θα συνεχιστεί το ίδιο υφεσιακό κλίμα. Είναι πολύ σημαντική αυτή η δόση για έναν κυρίως λόγο: Για πρώτη φορά τα χρήματα που θα μπουν στην οικονομία είναι περισσότερα από αυτά που αφαιρούνται. Και παράλληλα έχεις ήδη τα σημάδια ότι επιστρέφουν καταθέσεις, ότι αυτά τα 31,5 δισεκατομμύρια πάνω από όλα θα είναι η πλέον αδιάψευστη επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα παραμένει στον πυρήνα της Ευρώπης. Η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη, το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά πόσο θα αλλάξει τη στάση των υποψήφιων επενδυτών για την ελληνική οικονομία. Συνεπώς, μπορούμε βάσιμα να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ένα ευεργετικό σοκ στην ελληνική οικονομία από την εισροή κεφαλαίων, από την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Και τα μέτρα που υπάρχουν στο μεσοπρόθεσμο – γιατί υπάρχουν- δεν θα γίνουν. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε επιπλέον μέτρα. Σας λέω, το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα στον επόμενο χρόνο φτάνουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα. Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε και θα τεθεί προς ψήφιση την Κυριακή, είναι ο πρώτος πλεονασματικός προϋπολογισμός από το 2000 και είναι σημαντικό αυτό γιατί είναι το πρώτο βήμα για την ανάκτηση της ανεξαρτησίας μας. Δεν θα θέλαμε καμία από τις περικοπές που γίνονται. Δεν θα θέλαμε να τις κάνουμε. Υπάρχουν ορισμένες που είναι άδικες, το έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, που θα κοιτάξουμε να τις αναστρέψουμε μόλις έχουμε τη δυνατότητα. Υπάρχουν άλλες όμως, που είναι εξορθολογιστικές. Δηλαδή, όλοι όσοι φωνάζουν δεν έχουν τον ίδιο βαθμό δίκαιου – ας το πούμε έτσι- είναι περιπτώσεις που είναι κατάφορα άδικες και πρέπει να κοιτάξουμε αυτό να το αναιρέσουμε το συντομότερο δυνατόν. Όμως παράλληλα δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. Υπάρχει μια ανελέητη εξίσωση, έσοδα-δαπάνες. Στο σπιτικό του ο καθένας κοιτάζει να δει «πόσα βγάζω, εκεί θα τα διαθέτω» . Βλέπετε που φθάσαμε έχοντας δαπάνες πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες των εσόδων μας. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να έρθουμε λίγο στα πολιτικά. Υπάρχει πρόβλημα, έχει προκύψει ένα πρόβλημα με τη ΔΗΜΑΡ και σας το λέω αυτό γιατί φαίνεται ότι προσανατολίζεται είτε να ψηφίσει παρών, είτε και έχει κάποιες επιφυλάξεις με τον προϋπολογισμό κλπ. Και βλέπουμε και από την κυβέρνηση – τουλάχιστον από τους κύκλους του Μαξίμου, από τις πληροφορίες από την κυβέρνηση- ότι η ΔΗΜΑΡ είναι απέναντι πια. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν θεωρούμε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι απέναντι. Κοιτάξτε, γνωρίζετε πολύ καλά γιατί έχουμε ξανασυζητήσει και εκ θέσεως δεν μπορώ να σχολιάζω τους κυβερνητικούς εταίρους. Αλλά, θέλω να σας πω, ότι βούλησή μας είναι να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Είναι κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα. Κατανοούμε τις ευαισθησίες γιατί έχουμε διαφορετικό πολιτικό DNA, δεν γίναμε όλοι ίδιοι, υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις. Αλλά, εδώ, είναι θέμα ιεράρχησης προτεραιοτήτων. Είναι θέμα η Ελλάδα να μπορέσει να … 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, θέλω να σας πω, η στάση του κυρίου Κουβέλη να μην ψηφίσει ας πούμε τα εργασιακά… 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αφήστε να δούμε. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι αυτή την προσπάθεια που την ξεκινήσαμε όλοι μαζί σε πολύ δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας, θα την ολοκληρώσουμε όλοι μαζί. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ωραία. Να ρωτήσω εγώ κάτι πάνω σε αυτό. «Αφήστε να δούμε», το καταλαβαίνω, μαζί με αυτό θα πρέπει να δούμε και πώς θα υπάρξει μια συνέχεια διότι όταν εγώ βγαίνω από έξω πώς μετά μπορώ να συνεχίσω να δίνω τη μάχη σε ένα πράγμα που δεν το πιστεύω. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όλα αυτά θα τα δούμε στην πορεία. Είναι μια εβδομάδα καθοριστική. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε δυο πολύ σημαντικές ψηφοφορίες, Τετάρτη και Κυριακή. Έχουμε μια σειρά πολιτικών παρεμβάσεων γιατί είμαι σίγουρος ότι οι συζητήσεις στη Βουλή θα είναι εξόχως πολιτικές, αλλά από εκεί και πέρα -γιατί πρέπει επιτέλους να περάσουμε στην επόμενη φάση- τα μέτρα δεν είναι το τέλος της διαδρομής, είναι ένας καθοριστικός σταθμός, είναι ο τελευταίος κάβος. Αλλά μετά πρέπει να απαντήσουμε, να δείξουμε, μετά τα μέτρα τι; Πρέπει να δείξουμε τι φτιάχνουμε. Πρέπει να αρχίσουμε πολύ σύντομα να θεμελιώνουμε, να αρχίσει να λειτουργεί μια μοντέρνα ανταγωνιστική οικονομία. Θέλω να σας πω ότι ήδη γίνονται συσκέψεις για τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό. Δηλαδή, αυτή η ρευστότητα που θα υπάρξει στην ελληνική οικονομία, αυτή τη φορά, πρέπει να κατευθυνθεί σωστά. Πρέπει να κατευθυνθεί στους τομείς που θα προκύψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από την ενεργοποίηση …. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Μας είπε ο κ. Μασουράκης ότι αυτά τα λεφτά θα κλειδωθούν και θα είναι και … 
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν θα κλειδωθούν. Αυτά τα λεφτά θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Δεν έχουν την εμπιστοσύνη… 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και θα μπορούν να δίνουν δάνεια. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Από τις καταθέσεις θα δοθούν νέα δάνεια. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα, εγγυώνται οι καταθέσεις. Προσέξτε, η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος δεν αφορά τους τραπεζίτες, αφορά την οικονομία. Αφορά και τον εργαζόμενο της επιχείρησης η οποία αν δεν πάρει δάνειο -και ξέρετε πολλές περιπτώσεις- θα κλείσει. Υγιής επιχείρηση. Είδατε ότι οι δύο μεγάλες επιχειρήσεις που έφυγαν πρόσφατα δεν πήγαν ούτε σε κάποιο φορολογικό παράδεισο, ούτε πήγαν κάπου που τα εργασιακά έχουν καλύτερο καθεστώς για τις επιχειρήσεις. Πήγαν εκεί όπου υπάρχει ρευστότητα. Εκεί όπου το τραπεζικό σύστημα μπορούσε να τις χρηματοδοτήσει. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω, γιατί δεν διευκολύνατε τη ΔΗΜΑΡ, να τα φέρετε σε δύο άρθρα για να μπορέσει και ο Κουβέλης να έχει ευελιξία… 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και γιατί να μην το φέρουμε σε τρία άρθρα και γιατί να μην το κατακερματίσουμε μέτρο-μέτρο, οπότε θα φθάναμε σε αυτό το οποίο, ένα-ένα τα μέτρα… Σας λέω και εγώ σε πολλά θα είχα αντιρρήσεις, όμως είναι το μοναδικό ρεαλιστικό, εφικτό, εφαρμόσιμο σχέδιο σωτηρίας της χώρας. Άλλο σχέδιο δεν υπάρχει. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σαν να ακούμε υπουργό του ΠΑΣΟΚ. Όταν τότε είχε κατατεθεί ένα νομοσχέδιο ήταν ο βασικός αντιπολιτευτικός άξονας για εσάς. Έτσι δεν είναι; 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Προσέξτε, νομίζω ότι υπάρχουν σαφείς διαφοροποιήσεις σε αυτήν την περίπτωση. Σας είπα προηγουμένως ότι περιμένουμε να μπουν στην ελληνική οικονομία πολύ περισσότερα χρήματα από όσα αφαιρούνται με τις περικοπές. Αυτή τη φορά συνοδεύονται από αναπτυξιακό μέτρα. Αυτή τη φορά μέσα στο πακέτο δεν είναι μόνο οι περικοπές. Η συζήτηση στην Ευρώπη είναι στη σωστή κατεύθυνση… 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρα από την αξιοπιστία της οικονομίας, η αξιοπιστία της οικονομίας στήνεται όταν το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό - έτσι δεν είναι;- και αρχίζει και υπάρχει μια εμπιστοσύνη στο εξωτερικό, όμως πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη και σε πολιτικό επίπεδο. Γιατί σου λένε αυτοί, πόσο θα κρατήσει η κυβέρνηση όταν στα πρώτα μέτρα που φέρνει ή στο πρώτο πακέτο που παίρνει το πολύ καθοριστικό, φεύγει ο ένας εταίρος. Δηλαδή, θέλω να σας πω, ότι θα μπορούσατε να διευκολύνετε τον κ. Κουβέλη, να το φέρετε σε δύο άρθρα για να κρατήσετε αυτή την πλειοψηφία που έχετε. Γιατί αν ξεκινάμε από 160, φεύγει ο πρώτος, και στο ΠΑΣΟΚ αν έχει δύο-τρείς διαρροές που λέει ο λόγος, δεν ξέρω πόσοι θα είναι, δεν ξέρω τι θα γίνει στη ΝΔ, σπάει η σταθερότητα της πολιτικής πλειοψηφίας. Δεν το βλέπετε εσείς; 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είστε έμπειρος πολιτικός συντάκτης, εάν έμπαιναν χωριστά οι διατάξεις, πέστε μου ποιες θα ήταν οι διαρροές; Η εκτίμησή σας. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν ψήφιζε η ΔΗΜΑΡ τα εργασιακά; Πιστεύω και από την ΝΔ δεν θα τα ψήφιζαν. Θα περνούσε όμως… 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα, σας λέω ότι είναι λάθος τοποθέτηση. Δεν είναι να πει ο καθένας μας, α, με αυτό το μέτρο συμφωνώ, με το άλλο δεν συμφωνώ, με το τρίτο συμφωνώ, με το … 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κουβέλης όμως έκανε μια πολύ μεγάλη υπέρβαση γιατί είναι ένα αριστερό κόμμα και σου λέει τουλάχιστον στα εργασιακά θέματα, εγώ δεν μπορώ να συμφωνήσω. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια όλοι όσοι συμμετέχουν και στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση. Έχουν γίνει βήματα που δεν περιμέναμε να δούμε στην Ελλάδα και δεν μιλάω μόνο για τις νομοθετικές αλλαγές και τις αλλαγές που προωθούνται σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο πολιτικών ηθών. Πιστεύω ότι κάναμε πολλά βήματα και γι’ αυτό θέλω να πιστεύω ότι θα μείνουμε όλοι μάζί να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια εθνικής σωτηρίας. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ψηφίσει παρών η ΔΗΜΑΡ μπορεί να συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση; 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω σε αυτό τώρα. Πιστεύω ότι οι τρείς εταίροι θα μείνουν μαζί. Και πρέπει. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ακόμη και αν ψηφίσει παρών; 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι μια υποθετική ερώτηση οπότε δεν πρέπει να δώσω μια υποθετική απάντηση. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πάντως από τη μεριά σας αν ψηφίσει παρών δεν θα υπάρξει πρόβλημα να πείτε, δεν κάνουμε μαζί δουλειά. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Από την πλευρά μας θέλουμε τη ΔΗΜΑΡ όπως και το ΠΑΣΟΚ μαζί μας. Ξεκινήσαμε όλοι μαζί. Είναι μια εθνική προσπάθεια για το καλό της πατρίδας να μείνουμε όλοι μαζί… 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπερψηφίζοντας τα μέτρα. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: …ιεραρχώντας τις προτεραιότητες. Γιατί να σας πω κάτι; Μου λέτε για τα εργασιακά, αλλά εγώ από την άλλη πλευρά ακούω από τη ΔΗΜΑΡ ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, ότι δεν θέλουν με τίποτα να πέσει αυτή η κυβέρνηση, οπότε μπαίνουμε σε ένα θέμα ιεράρχησης προτεραιοτήτων. Λοιπόν, αφήστε να δούμε πώς ιεραρχεί ο καθένας τις προτεραιότητές του. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καταλαβαίνω ότι κρατάτε χαμηλούς τόνους απέναντι στη ΔΗΜΑΡ. Για την επόμενη ημέρα της ψήφισης των μέτρων – διαβάζω εδώ σε όλες τις κυριακάτικες εφημερίδες ότι ο κ. Σαμαράς μελετά σενάρια ανασχηματισμού. Ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται… 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρώτον δεν προαναγγέλλεται, αλλά δεύτερον σε όσο γίνεται πιο κατηγορηματικούς τόνους και ο Πρωθυπουργός και εγώ προσωπικά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο ζήτημα τώρα. Γνωρίζω, ότι όλα ξεκίνησαν από μια ερώτηση που τέθηκε στον Πρωθυπουργό στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, όπου αυτό που είπε ήταν το αυτονόητο: Ότι, φυσικά κάθε κυβέρνηση στη διάρκεια της τετραετούς θητείας της μπορεί κάποια στιγμή να κάνει ανασχηματισμό, όχι όμως τώρα. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως είναι λογικό πώς αν δεν ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ και ουσιαστικά δεν μετέχει, δεν στηρίξει την κυβέρνηση, σας λέω ένα παράδειγμα οι τρείς υπουργοί που έχει μέσα το πιθανότερο είναι να καλυφθούν. Κάποια άλλα σενάρια λένε… 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αφήστε με να ελπίζω ότι η ΔΗΜΑΡ θα είναι μαζί μας. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να σας πάω με πλάγια οδό στο τι θα γίνει, αλλά κάποια άλλα σενάρια λένε ότι ο κ. Βενιζέλος μπορεί να του προταθεί να μπει πιο ενεργά και ο ίδιος μέσα για να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει πολιτική σταθερότητα και στηρίζεται. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό που γνωρίζω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, όπως είναι σήμερα έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ο κάθε υπουργός, ο κάθε υφυπουργός έχουν υπερβάλλει εαυτών. Νομίζω, ότι γνωρίζετε πολύ καλά τους ρυθμούς εργασίας στα περισσότερα υπουργεία. Λοιπόν, νομίζω ότι είναι άδικη μια τέτοια συζήτηση, στην προσπάθεια που γίνεται. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ωραία, αυτή είναι μια άδικη συζήτηση να πούμε όμως και μια δίκαιη συζήτηση. Εγώ, διάβασα χθες τις εκατό ημέρες, που είχατε προαναγγείλει και που λέγατε ότι θα γίνει αυτό, θα γίνει εκείνο… Ας πιάσω τον τομέα της ανάπτυξης που είναι και ο πιο σημαντικός. Ειλικρινά σας μιλάω, δεν νοιώθω ότι γίνεται κάτι. Νομίζω ότι όλο το βάρος έχει πέσει στο να συγκεντρωθούν τα λεφτά και τα μέτρα και το κομμάτι της ανάπτυξης έχει μείνει στην άκρη. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εδώ, τώρα, να σας πω το δικό μου παράπονο, ότι τα ΜΜΕ επικεντρώνονται στα μέτρα όπου όντως ήταν η πρώτη η επείγουσα ανάγκη, γιατί μην ξεχνάτε ότι η κύρια εντολή που μας έδωσαν οι Έλληνες στις τελευταίες εκλογές, ήταν να κρατήσουμε την Ελλάδα ζωντανή στον πυρήνα της Ευρώπης. Αυτό ήταν το πρώτο, το επείγον, το απόλυτο που έπρεπε να πετύχουμε και το πετυχαίνουμε. Από εκεί και πέρα έχει ξεκινήσει ταυτόχρονα, ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία της νέας οικονομίας γιατί πρέπει να θεμελιώσουμε, να λειτουργήσουμε μια σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά έπρεπε να είχε ψηφιστεί ο αναπτυξιακός νόμος σύμφωνα με το πρόγραμμά σας. Σε οκτώ εβδομάδες έλεγε… 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Υπήρχαν επείγουσες προτεραιότητες. Μην ξεχνάτε ότι μόλις αναλάβαμε ήταν μια πολύ κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, όπου υπήρχε και το πρόβλημα της εγχείρησης του Πρωθυπουργού και πιστέψτε με, επειδή ήμουν σε αυτή τη Σύνοδο, ήταν πάρα πολλοί εκείνοι που δεν ήθελαν την Ελλάδα, όπως επίσης κρατήστε κατά νου ότι στην Ε.Ε. στο ΔΝΤ υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι είναι υπερβολική η εύνοια στην Ελλάδα. Νομίζω ότι η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» έχει σήμερα ένα καλό ρεπορτάζ σε σχέση με αυτά που λέμε εμείς για τους δανειστές μας, τους τοκογλύφους κτλ. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Το διάβασα, έχει όντως …. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Την ίδια χρονική στιγμή, χώρες όπως ακόμη και η Ισπανία… 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Και η Πορτογαλία… 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και η Πορτογαλία. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Έχει και ένα άλλο ότι θα χάσουμε 3,7 δισεκατομμύρια… Στη μία στήλη έχει αυτό , στη δίπλα στήλη έχει ότι θα χάσουμε 3,7 δισεκατομμύρια από προγράμματα που δεν εκμεταλλευτήκαμε γιατί δεν επιταχύνουμε τη διαδικασία. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κινδυνεύουμε να τα χάσουμε λέει. Δεν τα έχουμε χάσει. Περιμένετε να δείτε γιατί πραγματικά δεν είπε τυχαία ο Πρωθυπουργός ότι «μόλις ψηφιστούν τα μέτρα εγώ θα εγκατασταθώ στο υπουργείο Ανάπτυξης». Εκεί θα είναι πλέον όλη μας η προσπάθεια και γίνεται ήδη πολύ σημαντική δουλειά. Ο Κωστής Χατζηδάκης έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα, για το σχεδιασμό του υπουργείου του, οπότε πιστεύω ότι θα σας εκπλήξουμε και εκεί. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Θα πρέπει όμως, να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει καθυστέρηση. Διότι δεν σας λέω τώρα το πρόγραμμά σας. Και αυτό γιατί το λέω; Για να ασκηθεί μια κριτική για να πιεστούν τα πράγματα παραπάνω διότι όλα τα ποσοστά είναι συνάρτηση του ΑΕΠ. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γίνονται πάρα πολλά πράγματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε χρόνιες δυσλειτουργίες, να μην πω δυσκαμψίες του δημόσιου μηχανισμού. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες. Δεν είναι εύκολο να πατήσεις ένα κουμπί και να αρχίσει να λειτουργεί το ελληνικό δημόσιο με σωστούς ρυθμούς, αποτελεσματικά. Και μην ξεχνάτε ότι είναι πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν θέλουν να αλλάζουν. Ακόμη και εκεί που είναι προφανές ότι πρέπει να αλλάξουν. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεύτερο πλάνο έχετε στην κυβέρνηση. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πάντα υπάρχει plan B, αλλά πάντα είναι προτιμότερο το plan A. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Για την επόμενη ημέρα σας λέω. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για όλες τις ημέρες. Πάντα υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις. Αλλά από τη φύση του είναι προτιμότερο να έχει εφαρμοστεί το πλάνο Α από το Β. Η αδυναμία εκπλήρωσης του πρώτου σχεδίου σε οδηγεί στο δεύτερο. Πάντα υπάρχει, αλλά πάντα είναι προτιμότερο το πρώτο. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω, αν ας πούμε ο προϋπολογισμός ή τα εργασιακά ψηφιστούν με 157 ή 158 θα έχει πληγεί η αξιοπιστία ή η πολιτική σταθερότητα. Ξεκινάμε από διαφορετική αφετηρία; 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πιστεύω ότι το σημαντικό είναι να ψηφιστούν και το πολυνομοσχέδιο και ο προϋπολογισμός. Είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Όλα τα άλλα περνούν σε δεύτερη μοίρα. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ως υπουργός Τύπου, ας το πούμε … 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Υφυπουργός. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: και το είπα αυτό γιατί εσείς χειρίζεστε τα θέματα του Τύπου. Η εικόνα που είχαμε την περασμένη εβδομάδα στα Μέσα στα οποία ανήκουν στο κράτος, δεν ήταν η καλύτερη. Δηλαδή, εγώ αυτό που εισέπραξα από την κοινή γνώμη είναι: Ποιόν πήρε τηλέφωνο ο Κεδίκογλου για να πει ότι καταργεί την εκπομπή του τάδε ή ο τάδε δεν θα ξαναμιλήσει. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο Κεδίκογλου δεν κάνει τέτοια πράγματα. Και νομίζω ότι με γνωρίζετε καλά, όχι μόνο από τα δέκα χρόνια που έχω στην πολιτική, αλλά και από τα προηγούμενα είκοσι στη δημοσιογραφία. Έχω δώσει τα διαπιστευτήριά μου, δεν έχω πάρει ούτε ένα τηλέφωνο για να πω το Α ή το Β σε σχέση με τον τομέα ενημέρωσης της ΕΡΤ. Πιστεύω ότι η ΕΡΤ μπορεί να λειτουργήσει, πρέπει να λειτουργήσει ανεξάρτητα, αντικειμενικά. Θέλουμε και μας είναι χρήσιμη μόνο μια ανεξάρτητη, αντικειμενική δημόσια τηλεόραση. Είναι η τελευταία ασπίδα της κοινωνίας, του πολιτικού κόσμου αν θέλετε, απέναντι σε εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας. Και πιστεύω ότι αυτοί που έχουν τοποθετηθεί με διακομματική συναίνεση- όπως γνωρίζετε πολύ καλά- είναι έμπειροι επαγγελματίες, με μεγάλη πορεία στο χώρο, με διαφορετικές διαδρομές, αλλά πιστεύω ότι μπορούν και πρέπει να συνεννοηθούν. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Το θέμα δεν είναι μόνο η συνεννόηση, είναι και η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Εκφράζοντας κάποιος την άποψή του έγινε ένα πολύ μεγάλο θέμα, ενώ θα μπορούσε να είχε λυθεί με έναν πιο απλό τρόπο. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η πρώτη φορά που κόβεται εκπομπή… 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν κόπηκε εκπομπή στον αέρα. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι στον αέρα. Είπε την άποψή του όμως. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες της υπόθεσης γιατί ειλικρινά θέλω η ΕΡΤ να λύνει μόνη της τα προβλήματά της. Αλλά θέλω να σας επισημάνω κάτι. Εάν εσείς βγαίνατε στην εκπομπή σας και προδικάζατε τη δικαστική κατάληξη της υπόθεσης ενός απλού Έλληνα πολίτη, δεν θα είχε δικαίωμα να σας κάνει μήνυση; Δεν θα είχε δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση από το σταθμό σας; Γιατί να μπορεί κάποιος να το κάνει αυτό για έναν υπουργό, έτσι για πλάκα; Έχει λιγότερα δικαιώματα ένας υπουργός; Σας το αντιστρέφω λοιπόν. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Επειδή εμείς είμαστε πολλές ώρες στην τηλεόραση, είμαστε τρείς ώρες… 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να μου πείτε, «είπαμε μια κουβέντα παραπάνω». 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Αυτό, ακόμη και λάθος. Το συζητάμε μετά με τον Ιορδάνη και λέμε «κάναμε ένα λάθος», το αναγνωρίζουμε και προχωράμε. Και με τη διεύθυνση εδώ «κάναμε ένα λάθος το αναγνωρίζουμε, προχωράμε». Πρέπει να κοπεί; 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για εμένα το σωστό, δηλαδή το ευκταίο, θα ήταν να ζητηθεί μια συγνώμη, να δοθούν κάποιες εξηγήσεις. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Δεν είναι εικόνα αυτή για τη δημόσια τηλεόραση. Σας ακούω ότι λυπάστε με αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Λυπάμαι, γιατί στην ΕΡΤ έχω μεγαλώσει δημοσιογραφικά. Μπήκα στην ΕΡΤ το 1989. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Λύστε το κύριε Υπουργέ. Αφού το ξέρετε πολύ καλά. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα λυθεί. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, φοβάστε ότι ενδέχεται να υπάρχουν βουλευτές της Ν.Δ. που να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους να μην ψηφίσουν τα μέτρα; 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καθόλου. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε απόλυτα σίγουρος δηλαδή για τους 127; 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρώτα απ΄ όλα είχατε ένα σαφέστατο δείγμα στην ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας, όπου η Κ.Ο. της Ν.Δ. ήταν – ας μου επιτραπεί η έκφραση- μπετόν αρμέ. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, γνωρίζω και από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να είσαι κυβερνητικός βουλευτής αυτή την εποχή. Αλλά, θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ., εγώ θα έλεγα ότι όλοι οι βουλευτές όλων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν βάλει την εθνική ανάγκη πάνω από όλα. Αυτό το πνεύμα, είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστεί. Είμαι βέβαιος για τους βουλευτές της Ν.Δ. Υπάρχουν εύλογες αντιρρήσεις, προβληματισμοί, ανησυχίες. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε, ότι πολλά από τα μέτρα είναι άδικα και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, θα τα διορθώσουμε το συντομότερο δυνατόν. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σας διακόπτω γιατί αυτά είναι πράγματα που λέγονται, λέγονταν και από την προηγούμενη κυβέρνηση, πλήρωσε και το τίμημα και ήδη το ΠΑΣΟΚ πάει σε πολύ… 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Επαναλαμβάνω, είναι διαφορετική αυτή η συγκυρία. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Αυτό όμως, πάνω στο οποίο υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός είναι διότι τα μέτρα δεν κινούνται γύρω από μια πολιτική πλατφόρμα έτσι που να κάνει τον άλλον να πει ότι εντάξει, θα τα ψηφίσω, θα είναι δίκαια ως ένα σημείο προς όλες τις τάξεις… 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό νομίζω ότι θα το δει. 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Από τη Βουλή από αυτούς που είχε ξεχαστεί στον προϋπολογισμό η μείωση και δεν είναι μέσα σε ένα πλαίσιο που να δείχνει ότι υπάρχει μια ελπίδα. Αυτό πιστεύω ότι λείπει. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το πλαίσιο των μέτρων είναι για τη θεμελίωση μιας σύγχρονης, ανταγωνιστικής, ανεξάρτητης οικονομίας. Γιατί, μην ξεχνάτε, ότι πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι να σταματήσουμε να χρειαζόμαστε κάθε ημέρα καινούργια δανεικά. Πρέπει να ανακτήσουμε την ανεξαρτησία μας και αυτός είναι ο πρώτιστος στόχος, αυτή είναι η πολιτική πλατφόρμα. Και νομίζω ότι σε μια τέτοια πολιτική πλατφόρμα μπορούν να ενωθούν όλες οι πατριωτικές δυνάμεις. Στο κάτω-κάτω για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας δουλεύουμε κάτω από δύσκολες συνθήκες. Γιατί, σας επαναλαμβάνω, είδατε ότι αυτή η πολιτική του αέναου δανεισμού φτάνει σε ένα φυσικό τέλος που μπορεί να είναι έως και καταστροφικό. Αυτή τη στιγμή αποτρέπουμε την καταστροφή. Γνωρίζω πολύ καλά, γνωρίζουμε όλοι τη μείωση που έχει υποστεί το εισόδημα του Έλληνα. Σας διαβεβαιώνω ότι σε περίπτωση καταστροφής, σε περίπτωση χρεοκοπίας η απώλεια θα ήταν υπερδιπλάσια. 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε και καλή δύναμη. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...