Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Μνημόνιο 3 - Πακέτο μέτρων που σοκάρει

Συνολικά τα μέτρα αναλύονται σε 216 σελίδες και μέσω αυτών έρχονται σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά, μειώσεις σε συντάξεις και επιδόματα, μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και καθορισμός του ύψους του κατώτατου μισθού.


Ειδικότερα, σε ό,τι έχει να κάνει με τις συντάξεις, από την 1η Ιανουαρίου και με στόχο να εξοικονομηθούν 4,6 δισ. ευρώ, μειώνονται όλες ανεξαιρέτως οι συντάξεις (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ) από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος - αναπηρίας - θανάτου) και από
οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Η μείωση θα επιβληθεί στο σύνολο της καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης ή κύριων συντάξεων ή κύριας και επικουρικής σύνταξης ή μερίσματος που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ κατά μήνα. Επίσης, θα βαίνει αυξανόμενη, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης ή των συντάξεων, προκειμένου τα βάρη να κατανέμονται ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των συνταξιούχων ως εξής:

• Για ποσά από 1.000,01 έως 1.500,00 ευρώ η μείωση ανέρχεται σε 5%.

• Για ποσά από 1.500,01 έως 2.000,00 ευρώ η μείωση ανέρχεται σε 10%.

• Για ποσά από 2.000,01 έως 3.000,00 ευρώ η μείωση ανέρχεται σε 15%.

• Για ποσά από 3.000,01 έως 4.000,00 η μείωση ανέρχεται σε 20%.

• Για ποσά από 4.000,01 και άνω η μείωση ανέρχεται σε 25%.

Το κατά περίπτωση κατώτατο ποσό μετά τις ανωτέρω μειώσεις, δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000,01 ευρώ, 1.425,01 ευρώ, 1.800,01 ευρώ, 2.550,01 ευρώ και των 3.200,01 ευρώ αντιστοίχως.

Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2013, καταργούνται τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας προς τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους όλων των φορέων - τομέων επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καθώς και του ΟΓΑ και του ΝΑΤ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ΕΚΑΣ, καθορίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014, για τη χορήγησή του σε συνταξιούχους γήρατος και θανάτου θα απαιτείται η συμπλήρωση του 64ου έτους της ηλικίας, έναντι του 60ού σήμερα.

Τέλος, με το νομοσχέδιο θεσπίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2013 ανώτατο όριο στη σύνταξη που καταβάλλεται στις άγαμες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, το οποίο ανέρχεται στα 720 ευρώ μηνιαίως.

Εργασιακά

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα εργασιακά, με το πολυνομοσχέδιο καθορίζεται ότι από την 1η Απριλίου του 2013, θα ισχύει νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού και η διαδικασία θα θεσπιστεί με πράξη του υπουργικού συμβουλίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Πιο συγκεκριμένα, για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται σε 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ. Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.
Διατηρούνται πάντως οι τριετίες και έτσι ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων άνω των 25 ετών θα προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών άνω των 25 ετών θα προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών, ο κατώτατος μισθός θα προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για μία τριετία προϋπηρεσίας και για προϋπηρεσία 3 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών κάτω των 25 ετών θα προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως δύο τριετίες και συνολικά 10% για προϋπηρεσία 6 και άνω ετών.

Αλλαγές έρχονται και στη διαδικασία των απολύσεων, καθώς στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται η μείωση του χρόνου προειδοποίησης σε περίπτωση τακτικής καταγγελίας της σύμβασης εργασίας υπαλλήλου με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου άνω των 12 μηνών, θέτοντας ως μέγιστο χρόνο προειδοποίησης τους 4 μήνες πριν τη λύση της σύμβασης προκειμένου ο εργοδότης να καταβάλλει το ήμισυ της προβλεπόμενης κατά το επόμενο εδάφιο αποζημίωσης απόλυσης. Οι χρόνοι προειδοποίησης διαμορφώνονται ως εξής:

• Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 12 «συμπληρωμένους» μήνες έως 2 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση 1 μήνα πριν την απόλυση.

• Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 2 έτη συμπληρωμένα έως πέντε 5 έτη, απαιτείται προειδοποίηση 2 μηνών πριν την απόλυση.

• Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 5 έτη συμπληρωμένα έως 10 έτη απαιτείται προειδοποίηση τριών 3 μηνών πριν την απόλυση.

• Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 10 έτη συμπληρωμένα και άνω απαιτείται προειδοποίηση 4 μηνών πριν την απόλυση.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι στις περιπτώσεις που ο εργοδότης δεν κάνει χρήση της δυνατότητας έγγραφης προειδοποίησης η αποζημίωση απόλυσης διαμορφώνεται ως εξής:

α) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δώδεκα «συμπληρωμένους» μήνες έως δύο (2) χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση ενός μηνός πριν την απόλυση.

β) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δύο έτη συμπληρωμένα έως πέντε έτη, απαιτείται προειδοποίηση δύο μηνών πριν την απόλυση.

γ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από πέντε έτη συμπληρωμένα έως δέκα έτη απαιτείται προειδοποίηση τριών μηνών πριν την απόλυση.

δ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δέκα έτη συμπληρωμένα και άνω απαιτείται προειδοποίηση τεσσάρων μηνών πριν την απόλυση.

-Υπολογισμός Αποζημίωσης Απροειδοποίητης Απόλυσης Ιδιωτικού Υπαλλήλου με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου

Το ύψος της αποζημίωσης ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, στις περιπτώσεις που ο εργοδότης δεν κάνει χρήση της δυνατότητας έγγραφης προειδοποίησης διαμορφώνεται ως εξής:

α) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 1 έτος συμπληρωμένο έως 4 έτη, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 2 μηνιαίους μισθούς.

β) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 4 έτη συμπληρωμένη έως 6 έτη, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 3 μηνιαίους μισθούς.

γ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 6 έτη συμπληρωμένα έως 8 έτη, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 4 μηνιαίους μισθούς.

δ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 8έτη συμπληρωμένα έως 10 έτη, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 5 μηνιαίους μισθούς.

ε) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει 10 έτη συμπληρωμένα, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 6 μηνιαίους μισθούς.

στ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει 11 έτη συμπληρωμένα, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 7 μηνιαίους μισθούς.

ζ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει 12 έτη συμπληρωμένα, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 8 μηνιαίους μισθούς.

η) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει 13 έτη συμπληρωμένα, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 9 μηνιαίους μισθούς.

θ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει 14 έτη συμπληρωμένα, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 10 μηνιαίους μισθούς.

ι) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει 15 έτη συμπληρωμένα, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 11 μηνιαίους μισθούς.

κ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει 16 έτη συμπληρωμένα και άνω, η αποζημίωση προσδιορίζεται στους 12 μηνιαίους μισθούς.

Για όσους έχουν υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη 17 έτη συμπληρωμένα και άνω, δικαιούνται επιπλέον αποζημίωσης η οποία αυξάνεται κατά ένα μηνιαίο μισθό για κάθε επιπλέον έτος υπηρεσίας μέχρι και τους 12 μηνιαίους μισθούς. Ωστόσο αυτή η ειδικά προβλεπόμενη επιπλέον αποζημίωση υπόκειται στο πλαφόν των 2.000 ευρώ ανά μήνα καθώς ο υπολογισμός της γίνεται βάσει των τακτικών αποδοχών του τελευταίου μήνα υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης με την προϋπόθεση όμως ότι δεν υπερβαίνουν το ως άνω ποσό.

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου 2013 και εφεξής. Η αύξηση αφορά και όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 με προϋποθέσεις που δεν είχαν μεταβληθεί με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν.3863/2010.
Οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει ή κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε με τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, χωρίς να θίγονται από τις μεταβολές που επέρχονται στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με την παρούσα ρύθμιση από 1η Ιανουαρίου 2013 και εφεξής. 

Επιδόματα που θεσπίζονται

Σημειώνεται ότι στο πολυνομοσχέδιο, θεσπίζονται και μια σειρά από επιδόματα. Συγκεκριμένα, θεσπίζεται επίδομα στήριξης τέκνων, το οποίο θα καταβάλλεται από το πρώτο παιδί. Ειδικότερα, θα καταβάλλεται 40 ευρώ για ένα παιδί, 80 ευρώ για δύο παιδιά, 130 ευρώ για τρία παιδιά και 180 ευρώ για 4 παιδιά μηνιαίως. Πέραν του 4ου παιδιού το ποσό προσαυξάνεται κατά 60 ευρώ για κάθε παιδί. Όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ ετησίως θα λαμβάνουν όλο το επίδομα στήριξης τέκνων που δικαιούνται, από 6.001 ως 12.000 ευρώ τα 2/3 του επιδόματος και από 12.001 ως 18.000 ευρώ το 1/3. Για τον υπολογισμού του εισοδήματος θα λαμβάνεται υπόψη το προηγούμενο εκκαθαριστικό.

Από τον ΟΑΕΔ, καταργούνται οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας και οι ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις ανεργίας (π.χ, λιπάσματα, μεταλλεία, ολυμπιακή κ.λ.π.). Οι εν λόγω επιδοτούμενοι από 1.1.2013 θα παίρνουν το επίδομα ανεργίας για 12 μήνες

Επίσης, καταργείται η επιδότηση λόγω ανεργίας απολυμένων μισθωτών λόγω συγχώνευσης, μεταφοράς ή συνένωσης

Τέλος, από 1.1.2014 θεσπίζεται επίδομα μακροχρόνια ανεργίας για τους ανέργους οι οποίοι έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης εφόσον το εισόδημα τους δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά 586,8 για κάθε ανήλικο τέκνο. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος δεν θα υπερβαίνει τα 200 ευρώ και θα καταβάλλεται μέχρι 12 μήνες. Το όριο ηλικίας των δικαιούχων είναι από 20 ως 66 ετών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...