Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Οδηγίες για έλεγχο υπολειμμάτων στην Εύβοια



Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Εύβοιας γνωστοποιεί ότι έχουν καθιερωθεί και πραγματοποιούνται έλεγχοι για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα αγροτικά προϊόντα σύμφωνα με τον ΚΑΝ (ΕΚ) 396/2005 του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων μέσα ή πάνω στα
τρόφιμα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση 

 Σας γνωρίζουμε ότι έχουν καθιερωθεί και πραγματοποιούνται έλεγχοι για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα γεωργικά προϊόντα σύμφωνα με τον ΚΑΝ(ΕΚ) 396/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου & του Συμβουλίου για τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων μέσα ή πάνω στα τρόφιμα και τον ΚΑΝ(ΕΚ) 1213/2008 της Επιτροπής που αφορά συγκέντρωση των MRL’S (Μέγιστα Ανεκτά Όρια Υπολειμμάτων) καθώς και τις διαταγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.



Στόχος των ανωτέρω είναι η προστασία της υγείας τόσο του καταναλωτή όσο και του χρήστη γεωργού καθώς επίσης και η προστασία του περιβάλλοντος, αφού η ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων λύνει μέρος του προβλήματος της διατήρησης της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, χρήσιμα στη γεωργία. Τα υψηλής ποιότητας παραγόμενα προϊόντα με ήπιες καλλιεργητικές μεθόδους παραγωγής φιλικές προς το περιβάλλον είναι σήμερα περιζήτητα στην αγορά γιατί είναι ασφαλή και υγιεινά για τον καταναλωτή.


Για το σκοπό αυτό η Υπηρεσία μας λαμβάνει δείγματα από όλα τα σημεία πώλησης των προϊόντων (λαϊκές αγορές, κεντρική λαχαναγορά, αποθήκες εμπόρων, σούπερ μάρκετ κ.λ.π.) σύμφωνα με τις μεθόδους που έχουν καθοριστεί.


Ο έλεγχος των δειγμάτων γίνεται από Διαπιστευμένα Κρατικά Εργαστήρια (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών κ.α.) και κρίνονται με βάση καθορισμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανώτατα όρια ανεκτών για κατανάλωση υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα γεωργικά προϊόντα, η υπέρβαση των οποίων τα καθιστούν ακατάλληλα.


Επίσης πέρα από τις υπερβάσεις έχει διαπιστωθεί π.χ. η μη τήρηση του ορίου συγκομιδής, χρησιμοποίηση σε καλλιέργειες που δεν επιτρέπεται κ.α.


H ανίχνευση μη επιτρεπτών φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε φυτικά προϊόντα είναι παράβαση νομοθεσίας και συγκεκριμένα του άρθρου 3, παρ.3 του Π.Δ. 115/1997, σύμφωνα με το οποίο τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά.


Σας γνωρίζουμε επίσης ότι σύμφωνα με το Νόμο 4036/2012 άρθρο 13 & 14, όποιος παράγει φυτικά προϊόντα με υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων υψηλότερα από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 έως 50.000 €. Προβλέπονται επίσης και ποινικές κυρώσεις. Σε όσους αρνούνται ή παρακωλύουν τον έλεγχο υπολειμμάτων επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 έως 60.000 €.


Για τους παραπάνω λόγους ο παραγωγός θα πρέπει κατά την χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την προστασία των καλλιεργειών


Οι οδηγίες αυτές αναφέρουν:

1. Αν το φυτοφάρμακο ενδείκνυται για την συγκεκριμένη καλλιέργεια που θέλει να προστατεύσει, καθώς και για την συγκεκριμένη ασθένεια ή εχθρό που καταπολεμά. 

2. Μετά από πόσες ημέρες από την εφαρμογή του φυτοφαρμάκου στην καλλιέργεια επιτρέπεται ακίνδυνα για τον καταναλωτή η συγκομιδή του προϊόντος.


3. H δοσολογία του φυτοφαρμάκου στα 100 λίτρα νερού ή στο στρέμμα. 4. H ποσότητα του ψεκαστικού υγρού ή της σκόνης ανά στρέμμα. 

Επιπλέον οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέξουν και τα παρακάτω:

1. Οι ψεκαστές πρέπει να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τόσο κατά την παρασκευή του ψεκαστικού διαλύματος όσο και κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του, χρησιμοποιώντας τα ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, φόρμες, γάντια νιτριλίου, μπότες κ.λ.π.-πλένεται μετά από κάθε χρήση χωριστά από άλλα είδη ένδυσης- ή φόρμα μιας χρήσεως, που προσφέρουν προστασία και εργονομία στο χρήστη. Ο ψεκαστής κατά τη χρήση δεν πίνει, καπνίζει, δεν τρώει. 

2. Τα μηχανήματα ψεκασμού συντηρούνται τακτικά και ρυθμίζονται ώστε να εξασφαλίζεται η ομοιόμορφη κατανομή του φυτοπροστατευτικού προϊόντος και η διασπορά μέσα στα όρια των αγροτεμαχίων-η ταχύτητα των ελκυστήρων να είναι μικρή. Χρήση ακροφυσίων (μπεκ) σκούπας στην εφαρμογή ζιζανιοκτονίας. Κατάλληλη πίεση για το συγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν που χρησιμοποιείται. 
3. Να μη γίνονται ψεκασμοί μέχρι απορροής. 
4. Τριπλό ξέπλυμα των συσκευασιών των φυτοπροστατευτικών και άδειασμα στο ψεκαστικό
βυτίο, καθώς και τρύπημα αυτών ώστε να μη χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό. 
5. Το ψεκαστικό υγρό να αναδεύεται συνεχώς. 
6. Να αποφεύγονται οι αναμίξεις πολλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή φυτοπροστατευτικών προϊόντων με λιπάσματα ή διάφορες φυτορυθμιστικές ουσίες. 
7. Το φυτοπροστατευτικό προϊόν να βρίσκει όλα τα φυτικά τμήματα που έχουν ανάγκη
προστασίας. 
8. Να χρησιμοποιούνται σκευάσματα χαμηλής τοξικότητας φιλικά προς το περιβάλλον. 
9. Ο αριθμός των επεμβάσεων στις καλλιέργειες να είναι ο απολύτως αναγκαίος και οι
επεμβάσεις να γίνονται όταν πρέπει. Χρήση φερομονικών παγίδων για τα έντομα. 
10.Να αποφεύγονται οι επεμβάσεις όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες, επικείμενη βροχή κ.α.). 
11. Να τηρείται ημερολόγιο επεμβάσεων στις καλλιέργειες (ημερομηνία, στόχος, φάρμακο, δοσολογία κ.λ.π.). Δηλαδή “Ημερολόγιο αγρού” και να διατηρούν καρτέλα με τις αγορές γεωργικών εφοδίων που πραγματοποιούν απ’ το κατάστημα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων που συνεργάζονται, τα οποία είναι απαραίτητα και απαιτούνται για την πολλαπλή συμμόρφωση και όχι μόνο. Σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 93222/1-2-11 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ αντίγραφα αυτών των εγγράφων θα διαβιβάζονται στην Υπηρεσία μας σε περιπτώσεις μη σύννομης χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. 
12. Επιμελημένο ξέπλυμα του βυτίου μετά από κάθε χρήση με απορρυπαντικό, μακριά από πηγές νερού, ποτάμια, ρυάκια κ.λ.π. Για τους λόγους αυτούς η στενή συνεργασία των παραγωγών τόσο με τους υπεύθυνους Γεωπόνους των καταστημάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων όσο και με την Υπηρεσία μας είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά και επιβεβλημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...