Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Ζάχος Χατζηνικολής: Απαράδεκτο αίτημα της ΕΛ.Ε.Ε.Α.ΕΝ

Απαράδεκτο αίτημα της ΕΛ.Ε.Ε.Α.ΕΝ( Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας) για νομοθετική ρύθμιση κατάργησης τωνδικαιωμάτων της διακατοχής κτημάτων, για την εγκατάσταση έργωνΑ.Π.Ε

Ειδικότερα :Με την από Δεκεμβρίου 2019 αίτηση της, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η άνω ένωση Αιολικής Ενέργειας ζητά από το Υπουργείο να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση , την οποία η ίδια η ένωση έχει συντάξει και προτείνει . 

Η τροποποίηση αναφέρεται στο άρθρο 13 του Ν 3208/2002, το οποίο άρθρο 13 αναφέρεται στις διακατεχόμενες εκτάσεις και στα δικαιώματα των νομέων. Διακατεχόμενες εκτάσεις είναι μη γεωργικές εκτάσεις , στις οποίες , έχει αναγνωριστεί τελεσίδικα, εδώ και 70 - 80 χρόνια, από το Ελληνικό Δημόσιο, το δικαίωμα νομής και κατοχής στους ιδιοκτήτες τους και εκκρεμεί η αναγνώριση της κυριότητας τους.

Η άνω ένωση , λοιπόν , προτείνει την προσθήκη του άρθρου 13Α , στο οποίο θέτει τον τίτλο «Κατάργηση δικαιωμάτων διακατοχής για την εγκατάσταση έργων Α.Π.Ε » 

Στο κείμενο η άνω ένωση Αιολικών προτείνει να καταργηθούν τα δικαιώματα των διακατόχων – ιδιοκτητών , σε περίπτωση εγκατάστασης Αιολικών και τα δικαιώματα αυτά των ιδιοκτητών να αναβιώσουν όταν λήξει η άδεια, λειτουργία και εκμετάλλευση των Α Π Ε ,( δηλαδή μετά από 25 έως 40 χρόνια !!!!!) .

Ως αιτιολογία για αυτήν την προσθήκη - τροποποίηση , αναφέρουν ότι αυτό επιβάλλεται, για να αποφευχθεί η εκ του νόμου προβλεπόμενη γνώμη των διακατόχων , ως νομέων και κατόχων ,σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο κτήμα τους , διότι αυτό τους δημιουργεί προβλήματα !!!!! 

Δηλαδή να χάσουν τα επί 80 χρόνια αναγνωρισμενα από το Ελληνικό Δημόσιο εμπράγματα δικαίωματα τους οι νομεις και κάτοχοι, για μην έχουν προβλήματα οι εταιρείες.!!! Και αυτές οι εκτάσεις , που έχομε και στον Δήμο Καρύστου - και μάλλον για εμάς είναι - αποτελούν το 5 % του συνόλου και το θέλουν και αυτό δωρεάν. Και μη χειρότερα.

Φίλες και φίλοι . Ο συνδυασμός μας είχε καταγγείλει την παντελή άρνηση της δημοτικής αρχής για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών, οι οποίοι αφέθηκαν μόνοι τους σε μία εντελώς άνιση διαπραγμάτευση, του Δαυίδ και του Γολιάθ και γιαυτό με κάποιες εταιρείες υπογραφτηκαν καταχρηστκοι για τους ιδιοκτήτες όροι, που δίνουν μονομερή δυνατότητα στις ίδιες για προσωρινή μίσθωση, μέχρι να κάνουν την δουλειά τους. Εμείς θέτουμε το εξής ερώτημα : 

Εάν ακόμη και τώρα, που οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη και προφανώς οι εταιρείες δεν θέλουν κοινωνικές αντιδράσεις και από τους ιδιοκτήτες, εάν, λοιπόν, οι εταιρείες αυτές προτείνουν από τώρα, εν κρυπτω, τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις , όταν τελειώσουν τις εγκαταστάσεις, τι θα συμβεί , τι θα προτείνουν , τι θα πράξουν, ποιών διατάξεων που ήδη υπάρχουν θα κάνουν χρήση ; Ελπίζομε να μην γίνει δεκτή τέτοια σκανδαλώδης πρόταση , αλλά ας επαγρυπνούμε και γιαυτό , αλλά και για όλα τα ανωτέρω.


Ο συνδυασμός μας είχε την ξεκάθαρη προγραματικη θέση ότι από την πρώτη ημέρα θα προστάτευε τα δικαιώματα των ιδιοκτητών. Και αυτό, διότι οι νυν ιδιοκτήτες των κτημάτων τόσο οι ίδιοι, όσο οι παππούδες ή οι γονείς τους ,για να τα αγοράσουν, αλλά και για να διατηρούν αυτά τα κτήματα , έχουν , διαδοχικά, επι 140 χρόνια « φτύσει αίμα » και είναι πολύ κρίμα. 

Αυτό, το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά, να το σεβαστούνε οι εταιρείες. Αυτή θα ήταν και η προγραμματική του συνδυασμού μας παρέμβαση μας προς τις εταιρίες για το θέμα αυτό. Από την θέση που κατέχουμε θα κάνουμε ότι μπορούμε για αυτά τα θέματα για πολλούς λόγους και ένας εξ αυτών είναι ότι η κριτική του μέλλοντος θα είναι σκληρή και αμείλικτη για όσους συμμετέχουμε αυτά τα χρόνια στα κοινά.

27-10-2020
ΜΕ ΤΙΜΗ
ΖΑΧΟΣ ΔΗΜ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...