Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων στο Bonjour

Μπροστά στην αυριανή τριμερή συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας που έχει καλέσει ο φορέας μας για τις απολύσεις και τους εργασιακούς όρους στην επιχείρηση Bonjour Χαλκίδας ΟΕ, δυνάμεις της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας πραγματοποίησαν εξόρμηση στην Βενιζέλου.


ΜΗ ΔΕΧΕΣΑΙ ΝΑ ΣΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ!

Καταγγέλλουμε τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις που έγιναν στα καταστήματα της επιχείρησης «Bonjour». 

Η εργοδοσία έλαβε αυτά τα μέτρα όταν κάποιες από τις εργαζόμενες τόλμησαν να απαιτήσουν τα φιλοδωρήματα που αφήνουν οι πελάτες τα οποία τους παρακρατούνται. Την πόρτα είδαν και όσες υποστήριξαν τις συναδέλφισσές τους που βγήκαν μπροστά. Συνολικά πετάχτηκαν στην ανεργία 3 εργαζόμενες. 

Η εργοδοσία επίσης επιχείρησε να τους απαγορεύσει να μιλάνε μεταξύ τους, καλώντας κάποιες να καταδώσουν τις συναδέλφισσές τους. Άλλωστε η εργοδοσία δεν απέλυσε τις εργαζόμενες εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων ή αναδουλειάς, αφού τις αμέσως επόμενες ημέρες έκανε 2 προσλήψεις.

Μάλιστα, πριν τις παρεμβάσεις του σωματείου, ετοίμαζε άλλες 2 απολύσεις, τις οποίες ανακάλεσε κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, αλλά και κάτω από την κατακραυγή άλλων εργαζόμενων που ενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. 

Οι εργοδότες κλήθηκαν από το σωματείο σε τριμερή συνάντηση με την επιθεώρηση εργασίας.

Η προσπάθεια τρομοκράτησης δεν έμεινε εντός των τειχών της επιχείρησης, αλλά επεκτάθηκε και στα μέλη του σωματείου που βρέθηκαν έξω από το χώρο για να μοιράσουν την ανακοίνωση/καταγγελία. 

Ο υπεύθυνος του καταστήματος εκτόξευσε απειλές και τραβούσε φωτογραφίες τους συνδικαλιστές την ώρα που ενημέρωναν τον κόσμο. Αν κράτησε αυτή την τραμπούκικη στάση δημόσια, μπορούμε να φανταστούμε τι ακολούθησε μετά πίσω από τις πόρτες…..

Η συστηματική προσπάθεια της εργοδοσίας να φοβερίζει εργαζόμενους και συνδικαλιστές δεν είναι μοναδική περίπτωση, αλλά συχνό φαινόμενο και πάγια τακτική τόσο στον συγκεκριμένο κλάδο όσο και σε άλλους χώρους δουλειάς. 

Η στάση αυτή, η εντατικοποίηση, ο αυταρχισμός, οι απολύσεις με το που σηκώνει κάποιος το κεφάλι, έχουν την πλήρη ανοχή και συνενοχή του κράτους και της κυβέρνησης. 

Τα νομοσχέδια για τις ομαδικές απολύσεις, το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η κατάργηση της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ, το χτύπημα στην απεργία που έρχεται στη συνέχεια, οπλίζουν το χέρι του εργοδότη και του δίνουν τον αέρα που χρειάζεται για να μας πάρει και αυτά που δικαιούμαστε. 

Άλλωστε το πρόβλημα της εργοδοσίας του Bonjour δεν ήταν φυσικά τα φιλοδωρήματα, αλλά το κλίμα αλληλλεγγύης και συναδελφικότητας που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους εργαζόμενους, αυτό θέλει να σπάσει. 

Τα αφεντικά γνωρίζουν ότι το μοναδικό εμπόδιο που έχουν μπροστά τους είναι η συλλογική πάλη των εργαζομένων. Αυτή η πάλη μπορεί να παγώσει και να πάρει πίσω απολύσεις, να κερδίσει δεδουλευμένα, να βελτιώσει τους όρους εργασίας.

Απαιτούμε να παρθούν τώρα πίσω όλες οι απολύσεις. Απαιτούμε να αποδοθούν τώρα όλες οι απλήρωτες υπερωρίες, οι αργίες και οι ημέρες άδειας που δεν έχουν δοθεί.

Ο εργοδότης βρίσκει πάτημα στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι ανοργάνωτοι, μακρυά από τη συλλογική δράση και τους αγώνες. Βρίσκει πάτημα όταν μας αντιμετωπίζει έναν – έναν. Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και τη μαζικότητά μας.
  • Παλεύουμε οργανωμένα μέσα από τα σωματεία για 
  • Κλαδική συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας. 
  • Για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. 
  • Για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τα δικαιώματά μας 
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ, ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ Η ΠΑΛΗ ΘΑ ΤΗ ΣΠΑΣΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...