Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Καρύστου για τον προσεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτηρίων

Σήμερα, Τρίτη 13/9/2016, η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κούλα Βρανά, κατέθεσε ερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή ζητώντας την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προσεισμικό έλεγχο στα δημόσια κτίρια του Δήμου Καρύστου.

Η ερώτηση έχει ως εξής:


Εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς και του σεισμού που πρόσφατα έπληξε τις πόλεις και τα χωριά της κεντρικής Ιταλίας με αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και την ισοπέδωση πολλών πόλεων και χωριών, πιστεύουμε ότι είναι απολύτως απαραίτητος ο προσεισμικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων και γενικότερα όλων των δημόσιων κτιρίων (νοσοκομεία, δημοτικά καταστήματα κλπ.) του Δήμου μας. 

Σήμερα, η επιστήμη και η τεχνολογία προσφέρουν τη δυνατότητα λήψης μέτρων πρόληψης τόσο, και κυρίως, για την αύξηση της ανθεκτικότητας των κατασκευών σε περίπτωση σεισμού, με τη χρήση κατάλληλων υλικών και κατασκευαστικών τεχνικών, όσο και οργανωτικών μέτρων ελαχιστοποίησης των συνεπειών ενός σεισμού πριν, κατά και μετά το σεισμό.

Τα μέτρα αυτά, αν ληφθούν, ικανοποιούν την ανάγκη ελαχιστοποίησης του σεισμικού κινδύνου.

Βεβαίως τα μέτρα αυτά δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ γιατί οι δαπάνες αντισεισμικής θωράκισης, αλλά και αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, στο επίπεδο της πρόληψης, δεν προσφέρουν κέρδος στο κεφάλαιο. 

Αυτό στην Ελλάδα έχει ως συνέπεια από το 2001 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ, μόλις σε 16.708 κτίρια, από τα οποία τα 5.041 Σχολικές Μονάδες (6.424 ανεξάρτητα κτίρια), από τα περίπου 90.000 δημόσια κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.), να έχει γίνει πρωτοβάθμιος ταχύς οπτικός προσεισμικός έλεγχος δομικής τρωτότητας. 

Αυτό σημαίνει ότι με αυτούς τους ρυθμούς ο έλεγχος όλων των κτιρίων θα ολοκληρωθεί σε περισσότερο από έναν αιώνα από τότε που άρχισε! Στην πράξη, όμως, και αυτός ο ταχύς οπτικός έλεγχος έχει σταματήσει, αφού η ευθύνη των ελέγχων έχει μεταφερθεί στις Περιφέρειες και τους δήμους, που λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων αδυνατούν να τον πραγματοποιήσουν. Καμιά συζήτηση δεν μπορεί να γίνει βέβαια για το δευτεροβάθμιο, και πολύ περισσότερο για τον τριτοβάθμιο ενδελεχή έλεγχο.

Στη βάση των παραπάνω ζητημάτων ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο, ενόψει της τακτικής συνεδρίασης της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου, για:

  • Σε ποια δημόσια κτίρια του Δήμου Καρύστου έχει πραγματοποιηθεί προσεισμικός έλεγχος από το 2000 και έπειτα; Ποια κτίρια εκκρεμούν;
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα ο προσεισμικός έλεγχος στο σύνολο των δημοσίων κτιρίων, με προτεραιότητα τα σχολεία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...