Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Διμερής συνάντηση του Γ. Γ, Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων με τον Αν. Υπουργό Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Οδικού Χάρτη για τη Συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας στον Αγροτικό Τομέα, πραγματοποιήθηκε Διμερής συνάντηση του Γ. Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίμη με τον Αν. Υπουργό Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Λβόβιτς Λέβιν, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ όπου η Ρωσία είναι τιμώμενη χώρα.

Στη συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας για τη Συνεργασία στον Αγροτικό Τομέα, η οποία ακολούθησε και συντόνιζε ο Γ. Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίμης, απεύθυναν χαιρετισμό ο Αν. Υπουργός κ. Μ. Μπόλαρης, ο Αν. Υπουργός Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Λβόβιτς Λέβιν και ο Γ. Γραμματέας κ. Ν. Αντώνογλου, ενώ συμμετείχαν με εισηγήσεις ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Δήμας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), κ. Γιάννης Βογιατζής, εκπρόσωπος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου και Επιτραπέζιας Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) κ. Δημήτρης Μανώσης, ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Επαμεινώνδας Παπλωματάς καθώς και στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. 

Από Ρωσικής πλευράς συμμετείχαν, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης, ο Πρύτανης και η Αντιπρύτανης του Κρατικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Βόλγκογκραντ, καθώς και στελέχη του Ρωσικού Υπουργείου Γεωργίας. 

Επίσης παρευρέθησαν εκπρόσωποι συλλογικών παραγωγικών φορέων, ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οργανισμών του ΥπΑΑΤ.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν τόσο στη Διμερή Συνάντηση όσο και στην Στρογγυλή Τράπεζα, αφορούσαν σε: 

Α. Ενίσχυση και διεύρυνση του Οδικού Χάρτη για την Ελληνο-Ρωσική Συνεργασία στον Αγροτικό Τομέα, ο οποίος υπογράφηκε στην Αθήνα τον Μάιο 2015: 

· Ενδυνάμωση διμερούς εμπορίου αγροτικών προϊόντων που δεν υπόκεινται στο καθεστώς απαγόρευσης (εμπάργκο) και εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων, απλούστευση διαδικασιών καθώς και έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση. 

· Σύσταση Ομάδας Εργασίας για τον αμπελοοινικό τομέα με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εμπλεκομένων φορέων του κλάδου. 

· Θετική ανταπόκριση από τις δύο πλευρές για σύσταση μικτών επιχειρήσεων με αποσαφήνιση θεσμικού πλαισίου. 

· Εκπόνηση προγράμματος δράσεων και επισκέψεων στις δύο χώρες για τις επενδύσεις στον αμπελοοινικό τομέα. 

· Διαμόρφωση Πρωτοκόλλου συνεργασίας των ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στον αγροτικό τομέα, διαμόρφωση κοινών προγραμμάτων και ανταλλαγή φοιτητών. 

· Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για Ρώσους φοιτητές σε Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) και εκδήλωση στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) για την αγροτική έρευνα και καινοτομία, στο πλαίσιο Αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδα στη Ρωσία και Ρωσία στην Ελλάδα. 

· Προώθηση δράσεων αγροτουρισμού. 

Β. Επικαιροποίηση της Συμφωνίας για Οικονομική, Επιστημονική και Τεχνική Συνεργασία Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Τομέα της Γεωργίας και των Τροφίμων, η όποια έληξε το 2010. 

Γ. Προοπτικές άρσης απαγόρευσης εισαγωγής αγροτικών προϊόντων σε ρωσική επικράτεια μετά το 2017. 

Ετοιμότητα ελληνικών επιχειρήσεων σε συνεργασία με τις ελεγκτικές αρχές των δύο χωρών για άμεση εξαγωγική δραστηριότητα σε περίπτωση άρσης του εμπάργκο. 

Και από τις δύο πλευρές διαπιστώθηκε η θετική εξέλιξη της πορείας υλοποίησης του Οδικού Χάρτη. 

Το απόγευμα ακολούθησε επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Κτήμα Γεροβασιλείου όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους αμπελώνες, στις εγκαταστάσεις της οινοποιητικής επιχείρησης καθώς και στο Μουσείο Οίνου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, του Υπουργού κ. Ε. Αποστόλου, του Αν. Υπουργού κ. Μ. Μπόλαρη και των Γ. Γραμματέων κ.κ. Χ. Κασίμη και Ν. Αντώνογλου. 

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 20126, η ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αν. Υπουργό Γεωργίας κ. Σεργκέι Λβόβιτς Λέβιν, επισκέφθηκε το περίπτερο του ΥπΑΑΤ στην 81η ΔΕΘ, όπου ενημερώθηκε για την οργανωτική δομή του υπουργείου, την στρατηγική και τις προτεραιότητες για την αγροτική ανάπτυξη καθώς και για το έργο των Εποπτευομένων Οργανισμών του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...