Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Επίκαιρες Ερωτήσεις της Λ.Σ. Στερεάς -Εύβοιας για τα προβλήματα της περιφέρειας

Επίκαιρες ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωση Στερεάς-Εύβοιας στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα προβλήματα της περιφέρειας και τα ζητήματα Παιδείας:
''Η σημερινή συνεδρίαση παραπέμπει σε μια υποβαθμισμένη συζήτηση, που υποτιμάει το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η θεματολογία του είναι περιορισμένη και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις δυσκολίες των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, αφού λείπουν τα ζητήματα που σχετίζονται με τη φτώχεια, την ανέχεια και την ανεργία που μαστίζουν και τη Στερεά Ελλάδα.

Ξεχωρίζουμε τα θέματα :

- Της ανεργίας.
- Της σοβαρής πίεσης που δέχονται οι αυτοαπασχολούμενοι – μικρομεσαίοι, σε σχέση με την γενικευμένη μείωση της αγοραστικής δύναμης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
- Τη μείωση των καλλιεργειών σε αγροτικές περιοχές και τις γενικότερες δυσκολίες των μικρομεσαίων αγροτών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καλλιεργειών.
- Την έλλειψη οποιουδήποτε φορέα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τους κατοίκους των πόλεων.
- Την απαράδεκτη κατάσταση όλων των νοσοκομείων της περιοχής, που λειτουργούν με την αυτοθυσία των εργαζομένων τους.

Και μεταξύ άλλων τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των Δήμων. Την έλλειψη προσωπικού για την κάλυψη πάγιων αναγκών τους.

Ιδιαίτερα σημειώνουμε, στα πλαίσια της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς ορισμένα πολύ σημαντικά ζητήματα :

- Την κατάργηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα της προσχολικής αγωγής, που απαλλάσσει το κράτος από την ευθύνη να καλύψει τις ανάγκες κάθε περιοχής σε βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς προοιωνίζοντας την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.
- Την οργανωμένη προσπάθεια του Υπουργείου να κρύψει την ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού προσωπικού σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, αποφεύγοντας να διορίσει αναπληρωτές.
- Από την αρχή της χρονιάς θα βρουν πεδίο εφαρμογής όλα τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς και μέσα στο καλοκαίρι.

• Οι αλλαγές στα τμήματα ένταξης,
• το λεγόμενο « ενιαίου τύπου » ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο,
• οι αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα του γυμνασίου,
• οι περιορισμοί στην δημιουργία ομάδων προσανατολισμού στα λύκεια,
• το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ,
• οι ρυθμίσεις για την Ειδική Αγωγή.

- Τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων που, για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε λειτουργικές δαπάνες, πάλι θα προσφύγουν στην συμβολή των γονέων.
- Για όλα αυτά, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ από την πρώτη μέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων.
- Θα επιδιώξει τον καλύτερο δυνατό συντονισμό μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών. Την κινητοποίηση των εργατικών συνδικάτων και κάθε εργαζόμενου που ενδιαφέρεται για τα παιδιά του.
- Διεκδικώντας: Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν δημόσια εκπαίδευση στα πλαίσια ολοκληρωμένης προσχολικής αγωγής και ενιαίου σύγχρονου 12χρονου σχολείου.

Ειδικά για την περιοχή μας σημειώνουμε :

1. Την ανάγκη νέων παιδικών σταθμών, που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες της περιοχής, που είναι ιδιαίτερα μεγάλες, εφόσον το 42,14 % των παιδιών εξυπηρετείται από ιδιωτικά σχήματα, το 27,39 % σε δημόσια και το 30,47 % των παιδιών που κατοικούν σε περιφερικές μικρές κωμοπόλεις δεν μπορεί να πάει σε παιδικό σταθμό, γιατί δεν υπάρχει.
2. Την ανάγκη νέων δημόσιων κτιρίων με ικανοποιητικές προδιαγραφές για να καλυφθούν σωστά όλες οι ανάγκες, ώστε να πάψουν 39 παιδικοί σταθμοί και 41 νηπιαγωγεία να λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα πολλές φορές ακατάλληλα κτήρια.
3. Την ανάγκη επανεξέτασης της λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων και σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να μειωθούν οι μετακινούμενοι μαθητές (περίπου 546 ).

Τέλος σημειώνουμε :

- Την έλλειψη τακτικών καθηγητών και την σοβαρή έλλειψη χώρων στα Πανεπιστημιακά Τμήματα, που λειτουργούν στην Λαμία. Έφτασαν να έχουν 1.400 φοιτητές. Βέβαια υπάρχουν ανοιχτά και ζητήματα προσδιορισμού του περιεχομένου σπουδών που παρέχουν και των προγραμμάτων τους.
- Τις συνέπιες των συγχωνεύσεων στο ΤΕΙ Στερεάς και τα λειτουργικά του προβλήματα. Τις ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία, εκπαιδευτικές υποδομές, σίτιση και στέγαση.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...