Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Ερωτήσεις - αναφορές της Λαϊκής Συσπείρωσης στερεάς στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Στην προηγούμενη συνεδρίαση εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην απόφαση της πλειοψηφίας του Π.Σ. να υλοποιήσει την ΠΝΠ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ για την υφαρπαγή των διαθέσιμων-αποθεματικών. Σήμερα το Π.Σ προχωρά στην υλοποίηση της απόφασης με το άνοιγμα λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» το καταψηφίζει και καταθέτει συγκεκριμένα αιτήματα και στόχους πάλης: Καμία παραχώρηση των αποθεματικών και των διαθέσιμων για την πληρωμή του χρέους και των δανειστών.

Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών περιφερειών και δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας. 

Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων. 

Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στους δήμους, με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων σε αυτή. Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για νησιά και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές. 

Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου («Καλλικράτης» - μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνει την ΤΔ να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά. 

Άμεση κατάργηση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου. Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων στους ιδιώτες, των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες δήμων και περιφερειών. 

Επαρκής στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών των δήμων (Βρεφικοί-Παιδικοί Σταθμοί, «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΑμΕΑ, ΚΑΠΗ κλπ), με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. 

Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων και της αναλογίας 1:5. Κατάργηση του Ν. 3833/10 και έκδοση πράξεων διορισμού όλων των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ/2009. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παύση του θεσμικού πλαισίου που επιτάσσει τις δημοτικές αρχές να προσφεύγουν αναγκαστικά στα δικαστήρια, ενάντια στο δικαίωμα των εργαζόμενων να προασπίζουν μέσα και από αυτούς τους δρόμους το δικαίωμά τους στη δουλειά, τα εργασιακά τους δικαιώματα. 

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές, που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. 

Γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία. 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, διατηρεί και επεκτείνει τα διόδια, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού. Ξεκίνησε το δεν πληρώνω και θα καταργήσω τις συμβάσεις παραχώρησης, Φθάνοντας στην κυβερνητική διαχείριση που ικανοποιεί τις συμβάσεις Παραχώρησης και μιλάει για μείωση της τιμής των διοδίων, για παράδρομους και τιμή με το χιλιόμετρο. Είναι σαφές ότι συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ που έκαναν τις συμβάσεις παραχώρησης, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε που επιβάλλει τα ΣΔΙΤ και τις Συμβάσεις παραχώρησης υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. 

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν φορολογία και ξαναπληρώνουν το χαράτσι των διοδίων στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που λυμαίνονται τους εθνικούς δρόμους μέσα από τις συμβάσεις παραχώρησης. Από το 2008 η αύξηση των διοδίων σε ορισμένες κατηγορίες έχει ξεπεράσει το 400%. 

Η Εθνική Οδός και παράπλευροι δρόμοι είναι ζωσμένοι από διόδια. Στο τμήμα Αθήνα - Λαμία έχουν στηθεί 4 σταθμοί διοδίων και το κόστος για το πήγαινε - έλα είναι 25,60 ευρώ ενώ και με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης έχει δρομολογηθεί κατασκευή διοδίων στο δρόμο Σχηματαρίου - Χαλκίδας που θα χαρατσώνει τις λαϊκές οικογένειες. 

Βουλευτές της περιοχής -ιδιαίτερα οι κυβερνητικοί- και δημοτικές αρχές, μπορεί να φαίνεται ότι διαφωνούν ή αντιδρούν για τα …δικά τους διόδια, προσπαθούν όμως να αποκρύψουν ότι το βασικό ζήτημα είναι η άμεση κατάργηση των διοδίων καθώς και η παραχώρηση - χρήση του οδικού δικτύου σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Το ΚΚΕ κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή τροπολογία για την κατάργηση των διοδίων και η κυβέρνηση, προκλητικά, την απέρριψε

Η τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προβλέπει: Την πλήρη κατάργηση των διοδίων. Την κατάργηση διώξεων και προστίμων που σχετίζονται με τη μη καταβολή των διοδίων. 

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το περιεχόμενο της εισήγησης που κατατέθηκε στο Π.Σ. γιατί χαρακτηρίζεται από λογική συμβιβασμού και υποχώρησης. Προτείνει να αποδεχτούμε την λογική του εξορθολογισμού και της μείωσης των διοδίων. Ρίχνει της ιδέας της αναλογικότητας υπονοώντας το ποσόν των διοδίων να αντιστοιχίζεται με τα χιλιόμετρα κίνησης στον εθνικό δρόμο. 

Διατυπώνει επίσης την σκέψη με την μορφή της ευχής να μην μπουν διόδια στον δρόμο ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ – ΧΑΛΚΙΔΑ. 

Πάλι αναφέρεται στην κατασκευή των παράδρομων, επιφυλάσσοντας άλλη κατηγορία δρόμων κυκλοφορίας για όσους δεν έχουν να πληρώσουν τα διόδια. 

Απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη αντίληψη καταθέτουμε την πρότασή μας για κατάργηση όλων των διοδίων. Για απόρριψη των συμβάσεων παραχώρησης που τα επιβάλλουν. 

Για ασφαλείς αυτοκινητόδρομους που θα χρησιμοποιούνται δωρεάν για κάθε μετακίνηση. Για ικανοποιητικούς ασφαλείς παράδρομους που θα εξασφαλίζουν σύντομες μετακινήσεις. Για να μην μπουν διόδια στον δρόμο ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ – ΧΑΛΚΙΔΑ. 

ΨΗΦΙΣΜΑ 
Στις 7 Απριλίου 2015 ο ΝΗΡΕΑΣ, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μεσογειακών ψαριών στο κόσμο απέλυσε μια εργαζόμενη που δούλευε στις εγκαταστάσεις στα Γιάλτρα Εύβοιας, γιατί πρωτοστάτησε στη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου . Η απολυμένη είναι μάνα δύο ανήλικων παιδιών που τα μεγαλώνει μόνη της. 

Kαταδικάζουμε την τρομοκρατική απόλυση της εργαζόμενης. Απολύθηκε για τη συνδικαλιστική της δράση και για τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας σ’ αυτούς που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. 

Τα συμβάντα στο ΝΗΡΕΑ έχουν να κάνουν με τη γενικότερη επίθεση που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο στους εργάτες για μειώσεις μισθών, κατάργηση δικαιωμάτων, προκειμένου να αυξήσει παραπέρα τα κέρδη του με τη στήριξη που του παρέχουν οι κατευθύνσεις της Ε.Ε και οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν και υπηρετούν αυτές τις πολιτικές. 

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και ζητάμε να ανακληθεί αμέσως η απόλυση. 

Για το μεταναστευτικό. 
Η δέσμη των 10 μέτρων της ΕΕ και η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει ούτε καν μέτρα άμεσης ανακούφισης των προσφύγων, των μεταναστών, αλλά αντίθετα σηματοδοτούν την ενίσχυση και παραπέρα επέκταση των μηχανισμών δίωξης και καταστολής της Σένγκεν, της Frontex, της Eurojust και βεβαίως εδραιώνουν παραπέρα τους κανονισμούς του Δουβλίνου 2, που οδηγούν ουσιαστικά χώρες, όπως η Ελλάδα, σε αποθήκες ψυχών. 

Όλοι εκείνοι, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις επεμβάσεις, τους πολέμους στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα αυτής της πολιτικής τους. 

Δεν χρειάζεται άλλο χάσιμο χρόνου, σήμερα είναι ώρα να κινητοποιηθεί ο λαός. 

Μπροστά στην απαράδεκτη και ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες όσο και για όλους τους εργαζόμενους κατοίκους της χώρας μας, έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας του προβλήματος προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης, που η υιοθέτησή τους αποκτά επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα. 

Αυτά είναι : 

α) Η παύση της συμμόρφωσης με τον ευρωενωσιακό μηχανισμό του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ, που κρατάει ομήρους στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν ως προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και η παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε αυτούς, προκειμένου να μεταβούν νόμιμα και με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους, 

β) Η άμεση παροχή ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων (πχ αυτών που προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία), 

γ) Η αποσύνδεση της ανανέωσης της άδειας διαμονής από ένσημα και σύμβαση εργασίας, η χορήγησή της και στους ανέργους, η απλοποίηση των διαδικασιών και η διευκόλυνση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης, 

δ) Η άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν οικογένεια ή έχουν δημιουργήσει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα μας και επιθυμούν φυσικά να παραμείνουν. 

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ 
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...