Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

2η διάλεξη του Δρ. Αντώνη Αντωνίου στο Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Παιδείας Βασιλικού

Στα μονοπάτια του τετραπέρατου κόσμου μας

Περίληψη
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα τελευταία εκατό χρόνια η γνώση του ανθρώπου γύρω από τα μυστήρια του έναστρου ουρανού βελτιώθηκε σημαντικά με τη χρήση σύγχρονων αστρονομικών οργάνων καταγραφής και επεξεργασίας της ακτινοβολίας των ουρανίων σωμάτων.
Τα υπερσύγχρονα αυτά αστρονομικά όργανα, τα οποία σημειωτέον είναι επέκταση της ανθρώπινης φυσιολογίας μας, δεν βρίσκονται πλέον μόνο μέσα στους πύργους των Aστεροσκοπείων, αλλά και στο εσωτερικό διαστημοπλοίων ή
τεχνητών δορυφόρων, στέλνοντας στη Γη τις πολύτιμες πληροφορίες τους για όσα συμβαίνουν στα πέρατα του Σύμπαντος.

Το ουσιαστικό πρόβλημα, όμως, παραμένει ως έχει. Οι γνώσεις μας εξακολουθούν να είναι ελάχιστες και αδυνατούν να δώσουν μια τελική απάντηση σε μια σειρά ερωτημάτων, που απασχολούσαν την ανθρώπινη σκέψη εκατοντάδες ακόμα και χιλιάδες χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού.

Πώς και γιατί γεννήθηκε το Σύμπαν; Τι υπήρχε πριν υπάρξει η Δημιουργία; Πώς εξελίσσεται και πού θα καταλήξει το γιγαντιαίο αυτό δημιούργημα; Είναι άπειρο; Το αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας ολόκληρο; Το μετράμε πλήρως με τα όργανά μας; Τα ερωτήματα αυτά αποτελούν μερικά από τα πιο πολυσυζητημένα προβλήματα της σύγχρονης Κοσμολογίας και Αστροφυσικής.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το Σύμπαν, έτσι όπως αυτό περιγράφεται από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, είναι ένας «τεράστιος» χώρος τεσσάρων διαστάσεων. Τριών χωρικών και μιας «χρονικής». Η ουσία όμως αυτής της χρονικής διάστασης δε συμπίπτει με το μέγεθος που έχουμε συνηθίσει να μετράμε στη Γη με τα ρολόγια μας και τα ημερολόγιά μας. Ο «χρόνος» είναι αναπόσπαστα «συνδεδεμένος» με το χώρο δημιουργώντας αυτό που λέμεχωροχρονικό συνεχές.

Είναι το μη αισθητό μας Σύμπαν, ο τετραπέρατος κόσμος μας. Αξίζει τον κόπο να «χαθούμε» στα μονοπάτια του.

Δρ. Αντώνιος Α. Αντωνίου
Τομέας Αστροφυσικής-Αστρονομίας-Μηχανικής
Τμήμα Φυσικής
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Επιστημονικός Υπεύθυνος Εστίας Γνώσης Χαλκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...