Συνεχίζεται στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης η επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση της ακυρωτική δίκης και τον εκσυγχρονισμό του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Ζεμπίλης, μεταξύ άλλων, τόνισε:
Στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας μας μία υπόθεση μπορεί να χρειαστεί έως και 25 χρόνια για να τελεσιδικήσει σε τρίτο βαθμό με αποτέλεσμα να καθυστερούν ή και να ματαιώνονται ακόμα και μεγάλες επενδύσεις.
Τον περασμένο Μάρτιο η Moody’s, ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης κρατικού αξιόχρεου, αρνήθηκε να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα. Ένας από τους λόγους που δεν το έπραξε ήταν η αργοπορία στην απονομή δικαιοσύνης.
Είναι ενδεικτικό, ότι φέτος τα διοικητικά δικαστήρια και το ΣτΕ έσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ καθυστερήσεων στην έκδοση απόφασης επί φορολογικού καταλογισμού κατά εταιρείας, που είχε επιβληθεί πριν 30 χρόνια, το 1994.
Έτσι, λοιπόν, επιβάλλεται μία σε βάθος αποτίμηση της μακράς εφαρμογής του ισχύοντος νομοθετικού καθεστώτος, με πλήρη στατιστικά στοιχεία ως προς τον χρόνο έκδοσης των αποφάσεων του Ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου.
Μία από τις πρώτες διαπιστώσεις είναι ότι η απουσία σταδίου προδικασίας και αυστηρών προθεσμιών για την αποστολή των απόψεων της διοίκησης συνεπάγεται καθυστέρηση στην επεξεργασία των υποθέσεων, εισαγωγή υποθέσεων με ελλείψεις, συσσώρευση των υποθέσεων στις δικασίμους, με περαιτέρω συνέπεια την καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων.
Προς την κατεύθυνση αυτή το υπό επεξεργασία ΣN του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Τροποποίηση του π.δ. 18/1989 «Κωδικοποίηση διατάξεων νόμων για το Συμβούλιο της Επικρατείας» – Μεταφορά διαφορών στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια – Ρυθμίσεις για πιλοτική ή κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας – Άλλες διατάξεις του Υπουργείο Δικαιοσύνης, που έτυχε πολυτελούς διαβούλευσης, επιχειρεί μέσω ενός νέου δικονομικού μηχανισμού τον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό της διαδικασίας εκδίκασης των υποθέσεων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και την εξάλειψη των δικονομικών δυσλειτουργιών που έχουν διαπιστωθεί στην πράξη.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου