Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ στις Γούβες και την Ιστιαία

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ 20 – 21 Απρίλη στις Γούβες και την Ιστιαία για τα 80 χρόνια από τη μάχη του ΕΛΑΣ στην περιοχή

Με σημαντική επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ στη Βόρεια Εύβοια το Σαββατοκύριακο 20-21 Απρίλη με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από τη μάχη του ΕΛΑΣ στην Ιστιαία

Το Σάββατο για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος στην περιοχή των Γουβών, στα ναυτικά οχυρά, χώρος που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί ως ορμητήριο στον οποίο είχαν κρατητήριο για τους αγωνιστές. 

Η επίσκεψη έγινε στο χώρο κράτησης και βασανισμού των αγωνιστών της περιόδου, αλλά και στο σημείο εκτέλεσης των 18 αγωνιστών της περιοχής στις 5 Μάη του 44 ώς αντίποινα για τη μάχη του ΕΛΑΣ που έγινε στην Ιστιαία την 1 Απρίλη. 

Στο χώρο κράτησης πραγματοποιήθηκε ομιλία από την Βαγγελιώ Παπασταθοπούλου μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ευβοίας του ΚΚΕ, καθώς και χαιρετισμός από την Μαρία Φεγγερού απόγονη της εκτελεσμένης Φεγγερού Παναγιούς. Σε συγκινητικό κλίμα στεφάνι κατέθεσαν το ΚΚΕ, η ΠΕΑΕΑ και συγγενείς των θυμάτων. Στην ομιλία της η Βαγγελιώ Παπασταθοπούλου μεταξύ άλλων τόνισε: 

«Οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ για την ανάδειξη της ιστορίας και των αγώνων της περιοχής θα συνεχιστούν. Τα χωριά μας γέννησαν εκατοντάδες αγωνιστές, αλύγιστους της ταξικής πάλης, στελέχη της δρακογενιάς της Εθνικής αντίστασης και του ΚΚΕ. 

Δεσμευόμαστε για την οργάνωση παρεμβάσεων, δράσεων, εκδηλώσεων, ανέγερσης μνημείων συμβάλλοντας στην γνώση της ιστορίας, στην ανάδειξη ηρωικών μορφών, γνωστών και αγνώστων που έδωσαν τη ζωή τους για να παει η κοινωνία μπροστά. 

Σε αυτή την υπόθεση καλούμε κάθε φίλο και φίλη, κάθε νέο, απόγονο αυτών των θρυλικών γενεών να συμβάλλει όπως μπορεί.»

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στην Ιστιαία πολιτική εκδήλωση για την μάχη της Ιστιαίας τον Απρίλη του 44 στο σημείο εκτέλεσης αγωνιστών έξω από το χώρο του Νεκροταφείου Ιστιαίας. Ομιλία πραγματοποίησε ο Παπασωτηρίου Βασίλης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ στην οποία μεταξύ άλλων τόνισε: 

«Οι αγωνιστές που τιμάμε εδώ σήμερα στην Ιστιαία, τα χιλιάδες παραδείγματα των αγωνιστών, έγραψαν με τη στάση τους ηρωικές σελίδες, γιατί σε όλες τις κρίσιμες στιγμές διάλεξαν στρατόπεδο… η πείρα αυτή μας διδάσκει, πως το να σταθείς στο πλευρό των καταπιεσμένων, στο δρόμο της αταλάντευτης υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων, αποτελεί μονόδρομο για το λαό, για τους αγωνιστές, για κάθε προοδευτικό άνθρωπο…

Η πίστη στο κόμμα, το ΚΚΕ, η πίστη στη νίκη της εργατικής τάξης γέννησε τα αμέτρητα παραδείγματα επώνυμων και χιλιάδων ανώνυμων κομμουνιστών και αγωνιστών , που δίδαξαν πως οι κομμουνιστές, επειδή αγαπάνε με πάθος τη ζωή, επειδή με πάθος παλεύουν για να την αλλάξουν προς το καλύτερο, είναι ικανοί να την προσφέρουν, χωρίς όρια». 

Στην εκδήλωση έγιναν επίσης και τα αποκαλυπτήρια του ανακαινισμένου μνημείου για τους 18 εκτελεσμένους αγωνιστές στις Γούβες. 

Επίσης αναφέρθηκε η δέσμευση ότι θα κατατεθεί πρόταση προς το ΔΣ του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού προκειμένου να διατηρηθεί το μνημείο στη θέση του και να εξαιρεθεί από κάθε πιθανή μελλοντική αλλαγή/αναδιάρθρωση του εσωτερικού χώρου του νεκροταφείου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...