Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Απαράδεκτη κατάσταση στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το Γενικό Λύκειο και το ΕΠΑΛ Μαντουδίου

ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την απαράδεκτη κατάσταση στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το Γενικό Λύκειο και το ΕΠΑΛ Μαντουδίου της ΠΕ Εύβοιας.

Οι εγκαταστάσεις που στεγάζουν το Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) και το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Μαντουδίου χρήζουν άμεσων απαραίτητων εργασιών συντήρησης, καθώς η κατάσταση τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών και καθηγητών.

Η κατάσταση αυτή επιβαρύνθηκε περαιτέρω με τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2023, και μέχρι σήμερα δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα.

Η κατάσταση σήμερα έχει ως εξής:

-Η περίφραξη και ο προαύλιος χώρος του σχολείου μετά την κακοκαιρία DANIEL (Σεπτέμβρης 2023) υπέστη σοβαρές ζημιές, οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί. 

Όλη η περίφραξη του σχολείου χρειάζεται αντικατάσταση. Υπάρχουν σημεία που το κιγκλίδωμα έχει καταρρεύσει εντελώς με αποτέλεσμα ο χώρος να παραμένει εντελώς αφύλακτος. 

Η ανατολική είσοδος του σχολείου παραμένει μονίμως ανοιχτή, με ακάλυπτα φρεάτια κατά μήκος της εισόδου που αποτελούν «παγίδες» σοβαρών τραυματισμών. 

Η βορειοδυτική είσοδος έχει κατεστραμμένη περίφραξη (προ πλημμυρών Σεπτέμβρη 2023). Η υφιστάμενη πόρτα παραμένει κλειστή καθώς το σύστημα ανοίγματος από το εσωτερικό του Σχολείου δεν λειτουργεί (κομμένα καλώδια), ούτε είναι κατάλληλη για αυτόματο άνοιγμα και κλείσιμο. Οι πόρτες και των δυο εισόδων απαιτείται να αντικατασταθούν.

- Ο προαύλιος χώρος έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στην πλακόστρωση. Απαιτείται να γίνουν εργασίες πρασίνου (κοπές δέντρων), πρόσφατα σε ξερό δέντρο (που δεν έχει κοπεί) στα σύνορα του σχολείου με διπλανή εγκατάσταση, κατέρρευσαν μεγάλα κλαδιά και από τύχη δεν τραυματίστηκε κανείς.

- Οι εγκαταστάσεις του προαύλιου χώρου είναι κατά μεγάλο βαθμό κατεστραμμένες (στέγαστρα, παγκάκια κ.α.) και χρήζουν επισκευής. Δεν υπάρχει κανενός είδους αθλητικής εγκατάστασης (εκτός από φιλέ για βόλεϊ) που να είναι λειτουργική. Δεν υπάρχει χώρος με σκιά για να κάθονται οι μαθητές στα διαλείμματα.

- Σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης τα ύδατα, χώματα, φερτά υλικά κατευθύνονται στην αυλή του σχολείου και στη συνέχεια στο κυρίως κτήριο και συνεπώς είναι αναγκαίο να γίνουν εργασίες στην κοίτη του ποταμού που συνορεύει με το σχολείο για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.

- Η ηλεκτρολογική και υδραυλική εγκατάσταση του σχολείου χρήζει γενικής συντήρησης και επισκευής προκειμένου να είναι ασφαλής (υπάρχουν γυμνά καλώδια ισχυρών ρευμάτων σε σημεία του σχολείου). 

Νέες ηλεκτρολογικές γραμμές καθώς σε περίπτωση λειτουργίας του εργαστηρίου και των απαραίτητων θερμαντικών σωμάτων πέφτουν οι ασφάλειες. Σε ορισμένες αίθουσες του 1ου ορόφου, όταν βρέχει έντονα, μπαίνει νερό από τα παράθυρα. 

Απαιτείται να τοποθετηθούν κιγκλιδώματα στα παράθυρα του ισογείου για να είναι ασφαλές το κτήριο όταν δεν λειτουργεί.

- Η ίδρυση του εσπερινού ΕΠΑΛ τον Σεπτέμβρη του 2023 δεν συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες κτηριακές υποδομές. Λειτουργεί δανειζόμενο αίθουσες από το ημερήσιο ΕΠΑΛ και ΓΕΛ, χωρίς να έχει ούτε ξεχωριστά γραφεία καθηγητών και διευθυντή. Οι υποσχέσεις για τοποθέτηση (ακόμα και) προκάτ αιθουσών έχουν μείνει στον αέρα.

Μόνο τα πάρα πάνω παραδείγματα αποτυπώνουν την απαράδεκτη κατάσταση που χαρακτηρίζει τις εγκαταστάσεις, τις υποδομές που επιδρούν αρνητικά στο επίπεδο σπουδών στα σχολεία στο Μαντούδι. Αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει και σε άλλα σχολεία της περιφέρειας του Δήμου Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας.

Είναι απαράδεκτο σήμερα, σε αυτή τη πολύπαθη περιοχή, με τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών, τις συνεχόμενες καταστροφές από έντονα καιρικά φαινόμενα λόγω και της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων πολιτικής προστασίας, να μην υπάρχουν τα στοιχειώδη, τα σχολεία να είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια των παιδιών με σοβαρότατες ελλείψεις σε υλικό και υποδομές. 

Είναι ιδιαίτερα δε απαράδεκτο, το γεγονός ότι αυτές οι ελλείψεις είναι μια πραγματικότητα εδώ και μήνες και δεν έχει υπάρξει η παραμικρή μέριμνα για την αποκατάσταση τους.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες. Η πολιτική που αντιμετωπίζει διαχρονικά τις ανάγκες του λαού και των παιδιών του ως κόστος και τροφοδοτεί με χρήμα και προνόμια τα μεγάλα συμφέροντα είναι άκρως επικίνδυνη.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για την άμεση επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, που καθιστούν επικίνδυνη τη λειτουργία και την ασφάλεια των μαθητών του σχολείου και συγκεκριμένα:

- Για την επισκευή και αποκατάσταση της περίφραξης και των εισόδων (πόρτες) του σχολικού συγκροτήματος.

- Για την επισκευή του προαύλιου χώρου, των εγκαταστάσεων και των αθλητικών υποδομών, για τον έλεγχο, την κοπή και αντικατάσταση των ξερών δέντρων.

- Για τη διευθέτηση της κοίτης του παρακείμενου ποταμού.

- Για την επισκευή και αντικατάσταση όπου χρειάζεται της ηλεκτρολογικής και υδραυλικής εγκατάστασης.

- Για την στέγαση του εσπερινού ΕΠΑΛ.

Οι Βουλευτές
Μαρίνος Γιώργος
Δελής Γιάννης
Μανωλάκου Διαμάντω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...