Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Αναφορά του Δημάρχου Κύμης Αλιβερίου στον Άρειο Πάγο για την απόφαση του τριμελούς Εφετείου Χαλκίδας

Αναφορά προς την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κυρία Ι.Κλάπα-Χριστοδουλέα, Την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Γ. Αδειλίνη την οποία κοινοποιεί και στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη κατέθεσε ο δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς την οποία επέδωσε μέσω δικαστικού Επιμελητή σήμερα το πρωί(5-10-2013).

Ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου αναφέρει τα όσα διαδραματίστηκαν στην δίκη που κράτησε ένα χρόνο στο τριμελές Εφετείο Χαλκίδας με κατηγορούμενο τον πρώην δήμαρχο για βαρύτατες αξιόποινες πράξεις που ζημίωσαν τον Δήμο εκατομμύρια ευρώ και ζητά να γίνουν τα δέοντα ώστε να μην παραμείνει αυτή η απόφαση του δικαστηρίου η οποία αποτελεί μελανή κηλίδα για την δικαιοσύνη και τον τόπο μας.

Το πλήρες κείμενο της Αναφοράς.

ΠΡΟΣ
Την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κυρία Ι. Κλάπα-Χριστοδουλέα
Την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Γ. Αδειλίνη
Κοιν: Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γ. Φλωρίδη
Αλιβέρι 4.10.2023

ΑΝΑΦΟΡΑ
Αθανάσιου Μπουραντά, δημάρχου Κύμης-Αλιβερίου

Προχθές Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023, μετά από ακροαματική διαδικασία ενός περίπου χρόνου, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χαλκίδας εκφώνησε την απόφασή του στην γνωστή υπόθεση με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου κ. Δ. Θωμά, για βαρύτατες αξιόποινες πράξεις, ύψους εκ. ευρώ, οι οποίες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τελέσθηκαν εις βάρος του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης κατά το τελευταίο διάστημα της δημαρχίας του (απιστία λόγω πληρωμής έργων που ουδέποτε εκτελέσθηκαν και εργαζομένων που ουδέποτε απασχολήθηκαν, παροχή παράνομων επιχορηγήσεων χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες προβλέψεις στον προϋπολογισμό και χωρίς αποφάσεις Δ. Συμβουλίου, ψευδείς βεβαιώσεις κλπ). Το δικαστήριο αθώωσε όλους τους κατηγορουμένους χωρίς να διατυπώσει το παραμικρό σκεπτικό.

Έχοντας αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής μου υπηρετώντας με εντιμότητα και ακεραιότητα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αισθάνομαι ύψιστο καθήκον μου να απευθυνθώ σε Σας με την παρούσα αναφορά μου, ζητώντας να ασκήσετε όλες τις εκ του νόμου δικονομικές και ελεγκτικές σας αρμοδιότητες σε σχέση με την εν λόγω απόφαση, η οποία όχι απλά προκάλεσε κατάπληξη σε όσους παρακολούθησαν τη δίκη και γνωρίζουν την υπόθεση, αλλά τραυματίζει βάναυσα το αίσθημα δικαίου των πολιτών και κλονίζει την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς.

Η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε μετά από μια μακρά διαδικασία στην οποία, ενώ μάρτυρες ενόρκως επιβεβαίωσαν ενώπιον του δικαστηρίου όλες τις πράξεις του κατηγορητηρίου -οι οποίες μάλιστα έχουν ήδη ελεγχθεί και κριθεί παράνομες από τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Πολιτείας, που έχουν προβεί ήδη και στην έκδοση των αντίστοιχων καταλογιστικών πράξεων-, η πλευρά του κατηγορουμένου στήριξε την υπεράσπισή της κυρίως σε υπεύθυνες δηλώσεις των βασικών συνεργατών του και των εμπλεκομένων προσώπων, τις οποίες παραδέχθηκε ότι ο ίδιος συνέταξε, καθώς και σε μια δήθεν τεχνική έκθεση ενός πρώην συνεργάτη του, με φερόμενη ημερομηνία 2018, την οποία όμως, όπως επίσης προέκυψε στη δίκη, ο ίδιος «επικαιροποιούσε» μέχρι την ώρα της απολογίας του(!).

Επισημαίνεται ότι στη δίκη αποδείχθηκε χωρίς αμφιβολία ότι, αντίθετα με τις προβλέψεις του νόμου, καμία τεχνική περιγραφή δεν υπήρχε για τα φερόμενα έργα που πληρώθηκαν, ενώ, όπως ομολογήθηκε από την πλευρά των ίδιων των κατηγορουμένων, οι αντίστοιχες επιτροπές παραλαβής δεν είχαν ελέγξει αν εκτελέστηκαν τα εν λόγω φερόμενα έργα, απλά τα μέλη τους καλούνταν να βάλουν τις υπογραφές τους στα σχετικά πρακτικά!

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ο βασικός κατηγορούμενος, προς υποστήριξη του ισχυρισμού του ότι προέβη στις διωκόμενες παράνομες πράξεις προκειμένου δήθεν να ικανοποιήσει υπαρκτές κι επείγουσες ανάγκες, επικαλέστηκε και χρησιμοποίησε κάποια σχετικά έγγραφα αιτήματα συνεργατών του, τα οποία όμως αποδείχθηκε ότι έφεραν πλαστογραφημένους αριθμούς πρωτοκόλλου του Δήμου, κάτι που προφανώς συνέβη για να εμφανισθεί ότι δήθεν προϋπήρχαν των διωκόμενων πράξεων, ενώ αποδείχθηκε ότι οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούσαν σε άλλα, άσχετα, έγγραφα, καθώς και ότι η σχετική παραβίαση και νόθευση του πρωτοκόλλου του Δήμου είχε λάβει χώρα λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του, οπότε και προφανώς κατασκευάστηκαν τα εν λόγω «αιτήματα» προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον ως υπερασπιστικά στοιχεία, όπως και πράγματι έγινε. 

Αναρωτιόμαστε, αυτό μπορεί να γίνεται ανεκτό από ένα δικαστήριο, χωρίς μάλιστα καμία κίνηση ποινικής διαδικασίας να λαμβάνει χώρα;

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι το δικαστήριο απέρριψε αίτημα να λάβει και να εκτιμήσει αντίγραφα άλλης δικογραφίας που εκκρεμεί ενώπιόν του εις βάρος του κατηγορουμένου για μη υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες αναφορικά με (σύμφωνα με την σχετική κατηγορία) μη δηλωθέντα εισοδήματα άνω των 300.000 ευρώ, αποκτηθέντα μάλιστα λόγω της ιδιότητάς του. 

Αναρωτιόμαστε, η στάση αυτή του δικαστηρίου υπηρετεί την ανάγκη αποκάλυψης της αλήθειας και απόδοσης δικαιοσύνης, σε μια υπόθεση που αφορά ακριβώς στη διαχείριση δημόσιου χρήματος, τη στιγμή μάλιστα που ο κατηγορούμενος στις αιτήσεις του αναστολής κατά των προαναφερόμενων καταλογιστικών πράξεων επικαλείται οικονομική του ένδεια για την επίτευξη της αναστολής και τα προαναφερόμενα αιτήματα με τους πλαστογραφημένους αρ. πρωτοκόλλου για την ουσία;

Αναρωτιόμαστε, τέλος, ποιός ο λόγος επίσπευσης της έκδοσης της απόφασης πέντε μόλις ημέρες πριν από την ημέρα των δημοτικών εκλογών, στις οποίες ο κ. Θωμάς είναι ξανά υποψήφιος, παρά την αντίθετη κοινή θέση που είχαν, ευλόγως, διατυπώσει οι δικηγόροι και των δύο πλευρών, προκειμένου να μην επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Και μάλιστα χωρίς καμιά αιτιολογία ή στοιχειώδη έκθεση του σκεπτικού της, επιτρέποντας έτσι σήμερα στον κ. Θωμά να διατυμπανίζει ότι η απόφαση δήθεν κατέρριψε την εις βάρος του «σκευωρία» και ότι οι εις βάρος του κατηγορίες δήθεν αποδείχθηκαν ψευδείς.

Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω, κι επειδή η διαφθορά τρέφεται από την ατιμωρησία, παρακαλώ όπως ζητήσετε αντίγραφα της δικογραφίας και των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της δίκης και πράξετε τα δέοντα σε σχέση με την εν λόγω απόφαση, η οποία, αν παραμείνει, θ΄ αποτελεί μελανή κηλίδα για τη Δικαιοσύνη και για τον τόπο μας.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται όπως επιδώσει νομίμως την παρούσα προς την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κυρία Ι. Κλάπα-Χριστοδουλέα, κατοικοεδρεύουσας στην Αθήνα, για να λάβει γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.

Με τιμή
Ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου
Αθανάσιος Μπουραντάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...