Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Κοινή Δήλωση των Υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη Περιφέρεια Στερεάς και τους Δήμους της Εύβοιας

Τα κέρδη τους μολύνουν τις ζωές μας! 
Όχι στην εκμετάλλευση του Νότιου και Βόρειου Ευβοϊκού από τα μονοπώλια των ιχθυοκαλλιεργειών

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη συλλογική δράση των φορέων που δραστηριοποιούνται ώστε να μην παραδοθούν 22.000 στρέμματα του Νότιου και Βόρειου Ευβοϊκού στους μονοπωλιακούς ομίλους ιχθυοκαλλιεργειών.

Οι συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος θα επιδράσουν αρνητικά στο βυθό της θάλασσας τον οποίον θα μολύνουν, θα οδηγήσουν σε ιδιωτικοποίηση και αποκλεισμό μεγάλων παράκτιων περιοχών με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους της Εύβοιας και τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, θα επιταχύνουν τον αφανισμό των μικρομεσαίων ψαράδων που ήδη πλήττονται από την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική της ΕΕ.

Η δημιουργία Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Ο σχεδιασμός του έχει ξεκινήσει από το 2011 με την έκδοση προεδρικού διατάγματος επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το οποίο καμία κυβέρνηση δεν «άγγιξε». Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε η πρώτη στην Ελλάδα θαλάσσια βιομηχανική ζώνη στην Πιερία. Και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να συνεχίσει το έργο των προκατόχων της.

Κριτήριο του συγκεκριμένου σχεδιασμού, δεν είναι άλλο από το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων που θα δραστηριοποιηθούν στο χώρο. Μπροστά σε αυτό το κέρδος οι ενδιαφερόμενοι δε λογαριάζουν ούτε το περιβάλλον που θα μολύνουν ούτε τις δικές μας ανάγκες. Όπως άλλωστε γίνεται και με τις ΑΠΕ οι οποίες φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια καλύπτοντας μεγάλες περιοχές του νησιού μας.

Την πολιτική του κέρδους των λίγων η οποία είναι κατεύθυνση της ΕΕ και των κυβερνήσεων την ακολουθεί κατά γράμμα η Περιφέρεια Στερεάς και οι Δημοτικές αρχές.

Η ακόμα μεγαλύτερη γιγάντωση του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών αποτελεί στρατηγική επιλογή της περιφερειακής αρχής του κ. Σπανού που στοχεύει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στην περιοχή και τη στήριξή τους με χρηματοδοτικά προγράμματα στα οποία θα μπει μεσάζοντας η Περιφέρεια Στερεάς. Δηλαδή, τα λεφτά του λαού για τις επενδύσεις των λίγων.

Το τυρί στη φάκα για το λαό είναι «η δημιουργία θέσεων εργασίας», όμως στις υπάρχουσες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών στο Νότιο και Βόρειο Ευβοϊκό κυριαρχεί η εντατικοποίηση και η τρομοκρατία, οι εργαζόμενοι υποφέρουν από μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα, εργάζονται με πολύ χαμηλούς μισθούς. Σημαντικό μέρος των εργαζομένων είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μέσω εργολάβων, δηλαδή χωρίς δικαιώματα!

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Όλοι όσοι δικαιολογημένα ανησυχούν για την ενδεχόμενη υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την θεσμοθέτηση των ΠΟΑΥ και συνολικά από την πολιτική υποβάθμισης του Περιβάλλοντος και της ζωής μας με σκοπό το κέρδος των λίγων, έχουν συμφέρον από την ισχυροποίηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Στερεάς και στους Δήμους της Εύβοιας.

Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στους Δήμους της Εύβοιας θα αποτελέσουμε τη φωνή του λαού και των φορέων που αντιτίθενται σε αυτή και σε κάθε άλλη αρνητική – αντιλαϊκή εξέλιξη, θα συμβάλουμε με κάθε μέσο για την αποτροπή της υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος. 

Κυρίως, θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα των συλλόγων και φορέων ώστε να αποτραπεί η επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων στις θάλασσες της περιοχής μας, θα βρεθούμε στο πλάι των εργαζομένων και των Σωματείων στις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών για το δικαίωμά τους στη δουλειά με δικαιώματα!

Κώστας Μπασδέκης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς

Γρανέτα Τσιβίκα, υποψήφια Δήμαρχος Χαλκίδας

Κώστας Κέκης, υποψήφιος Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου

Χριστίνα Αβραμίδου, υποψήφια Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων

Νίκος Γεραλής, υποψήφιος Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας

Ασημίνα Καραμπέτσου, υποψήφια Δήμαρχος Ερέτριας

Βασίλης Παπασωτηρίου, υποψήφιος Δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού

Δημήτρης Παρασκευάς, υποψήφιος Δήμαρχος Καρύστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...