Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Σε Ευρωπαϊκό Συνέδριο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Γιάννης Γεροντίτης συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο «Οι προκλήσεις των μικρών επιχειρήσεων σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον».

Το Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το διήμερο 22 – 23 Σεπτεμβρίου 2023, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών. 

Οι βασικές θεματικές ενότητες που αναλύθηκαν στην Εκδήλωση που αποτελούν ταυτόχρονα και μεγάλες προκλήσεις για όλο το επιχειρείν, ήταν : 1. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση 2. Ο ψηφιακός Μετασχηματισμός 3. Η πράσινη Μετάβαση.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών τοποθετήθηκαν Εκπρόσωποι της Πολιτείας, Έλληνες και Ευρωπαίοι παράγοντες της επιχειρηματικότητας, Επικεφαλής και υψηλόβαθμα στελέχη Τραπεζών και Πρόεδροι Επιμελητηρίων.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς υπογράμμισε : “Παρά τα εμπόδια, και τις δυσκολίες, παρά το διαφορετικό πλαίσιο εντός του οποίου «επιχειρεί» η μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα η σημασία της είναι τεράστια. 

Οι μικρές επιχειρήσεις δημιουργούν την πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας, παράγουν πλούτο και δημόσια έσοδα και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή. 

Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπός του Συνεδρίου είναι να αποτελέσει επί της ουσίας, μία ευκαιρία γόνιμου διαλόγου με όσους επιχειρούν, εκπροσωπούν και αποφασίζουν για τις μικρές επιχειρήσεις. 

Ευελπιστώ ότι σταδιακά θα συγκροτηθεί μία κοινότητα σκέψης και γνώσης γύρω από τη μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα, που με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, θα κατανοεί και θα πιέζει για τη γενική εφαρμογή του ιδέας «Think Small First»”.

Ο Πρόεδρος του ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τόνισε : “Αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντιπροσωπεύουν το 99% των επιχειρήσεων και παράγουν πάνω από το 50% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Είναι οι επιχειρήσεις, που οφείλουν σήμερα και στα επόμενα χρόνια, να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια της Ευρώπης για ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Αυτές οι επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες προκλήσεις, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό. Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις δεν έχουν την επιλογή να παραμείνουν στάσιμες. 

Πρέπει να τρέξουν για να προλάβουν το τρένο της ψηφιοποίησης, να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, να μειώσουν το κόστος τους, να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα προϊόντων και υπηρεσιών. 

Πρόκειται για μια προσπάθεια, οι οποία απαιτεί πόρους για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, κατάλληλες δεξιότητες, σταθερό και ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένουμε το SME Relief Package, μια δέσμη μέτρων, που θα δώσει ανάσα και ώθηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

Εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, η Υφυπουργός Ανάπτυξης κα Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου αφού τόνισε τη στήριξη της κυβέρνησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικότερα στο επιχειρείν, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Κράτους για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, αλλά και τη μετάβασή τους στη νέα εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Παράλληλα, ανέδειξε τις σημαντικές δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις εν λόγω επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία.

Τοποθετήθηκαν επίσης μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εργασίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιοτεχνικών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (SMEunited) κ. Petri Salminen, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Όλγα Γεροβασίλη και ο Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Νί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...