Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

ΚΟΒ Ληλαντίου - Ερέτριας του ΚΚΕ: "Άλλη μια κακοκαιρία κι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές"

Άλλη μια κακοκαιρία χτύπησε την Εύβοια και είμαστε στο ίδιο έργο θεατές: Χωριά αποκομμένα από το οδικό δίκτυο, κάτοικοι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό ακόμη και στην πρωτεύουσα του νομού! 

Ακόμη μια φορά αποκαλύφθηκαν οι ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού, οι ελλείψεις σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό στα συνεργεία των Δήμων και της Περιφέρειας, όπως και της ΔΕΔΗΕ.

Δεν έχουν δικαιολογία! Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μαζί με τις Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές είναι συνυπεύθυνοι για την εγκατάλειψή της Εύβοιας εδώ και χρόνια. Το πρόβλημα είναι μόνιμο και στοιχίζει ακριβά στο λαό. 

Η αιτία είναι η σκληρή αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων: δηλαδή στο προσκήνιο δεν βάζουν τις λαϊκές ανάγκες αλλά το πως θα προσφέρουν περισσότερα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Για αυτό δεν μπορούν να εξασφαλίσουν λεφτά για τις κατάλληλες και αναγκαίες υποδομές όμως μπορούν να κατευθύνουν δις του Ταμείου Ανάκαμψης σε επενδύσεις στους τομείς του Τουρισμού και της Πράσινης Ανάπτυξης.

Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής μας να μην αποδεχτούν το 2023 να κόβεται το ρεύμα στα σπίτια τους όπως έγινε στα Φύλλα, στο Αφράτι και στην Ερέτρια, για ώρες και μάλιστα με την πρώτη νιφάδα χιονιού. 

Ούτε να αποδεχτούν να πλημμυρίζουν οι δρόμοι, όπως έγινε στον Άγιο Νικόλαο- Μπούρτζι, από την πρώτη κιόλας μέρα του χιονιού, με τις πρώτες ψιχάλες. 

Οι κάτοικοι του οικισμού Όαση ιδιαίτερα βλέπουν σε κάθε βροχόπτωση να γίνονται ποτάμια οι δρόμοι ακόμη και ο παραλιακός! Ακόμη και μετά τα χιλιάδες ευρώ που δαπανήθηκαν για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου σε πολλά σημεία του χωριού, το πρόβλημα παραμένει.

Τα χιόνια που έφερε η κακοκαιρία Μπάρμπαρα μπορεί να σταμάτησαν, όμως ο όγκος του χιονιού που έχουν πάνω τους τα βουνά είναι μεγάλος και η πρόγνωση του καιρού για την επόμενη βδομάδα δίνει άνοδο της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς και στην πεδιάδα και στο βουνό. 

Ο Λήλας ποταμός έχει αρχίσει να κατεβάζει νερό. 

Ταυτόχρονα δυστυχώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ανεπαρκή. Στην πράξη, πέρα από τους ορισμένους καθαρισμούς και την άρση προσχώσεων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην πεδινή κοίτη του Λήλαντα, εργασίες οι οποίες κανονικά πρέπει να γίνονται τακτικά και προληπτικά στα ποτάμια και τα ρέματα, τα υπόλοιπα έργα ουσιαστικά δεν προχωρούν. 

Τα έργα καθαρισμού που πρέπει να εκτελεστούν από το δασαρχείο στην ορεινή κοίτη του ποταμού προχωρούν πολύ αργά λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και ανεπαρκούς προσωπικού. 

Η αντιστήριξη με συρματοκιβώτια γίνεται επιλεκτικά και προχωράει αργά, με τρόπο που δεν διασφαλίζει ούτε τον ποταμό από την υπερχείλιση ούτε την προστασία των χωριών Φύλλα, Αφράτι, Μύτικας, Βασιλικό και Αγ. Νικόλαος που παραμένουν αθωράκιστα.

Έχουν περάσει 2,5 χρόνια από την θανατηφόρα πλημμύρα του 2020 και 13,5 χρόνια από την πλημμύρα του 2009. Η μελέτη οριοθέτησης του Λήλαντα δεν είναι έτοιμη. Όλες οι προηγούμενες μελέτες εντόπιζαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο στο δέλτα του ποταμού όμως δεν έχει γίνει έργο πλην της τοποθέτησης αμμόσακων στις όχθες και της εκβάθυνσης από πλωτό γερανό. 

O οικισμός Όαση του Αγ. Νικολάου 150 και πλέον κατοικιών και πάνω από 450 ανθρώπων κινδυνεύουν άμεσα.

Η γέφυρα των Φύλλων που γκρεμίστηκε έχει αποκόψει το χωριό από τη Χαλκίδα εδώ και 2,5 χρόνια με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ταλαιπωρούνται και να σπαταλούν χρόνο και χρήματα αναγκαζόμενοι να κάνουν παράκαμψη. Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής της όλο πάει πίσω ξανά και ξανά.

Σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις στους πληγέντες, έμειναν πληγέντες χωρίς να πάρουν καμία ενίσχυση. Αποκλείστηκαν περίπου τα 2/3 των αιτούντων από το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ και το επίδομα της οικοσκευής. Οι Β κατοικίες εξαιρέθηκαν. 

Απορρίφθηκαν 58 αιτήσεις για υπόγεια και αποθηκευτικούς χώρους και 70 αιτήσεις για γκαράζ, περιβάλλοντες χώρους. Οι αγρότες δεν αποζημιώθηκαν. 

Πήραν μερική ενίσχυση οι υπαίθριες καλλιέργειες από τον ΕΛΓΑ για τον καρπό της σοδειάς που χάθηκε την ημέρα της πλημμύρας εφόσον ήταν ασφαλισμένη. Εκκρεμούν οι αποζημιώσεις για έγγειο κεφάλαιο, εξοπλισμό, θερμοκήπια και μηχανήματα. Από τους πληγέντες επαγγελματίες ενίσχυση πήρε μόνο το 55% με χρήματα που σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στην πραγματική ζημιά που έπαθαν,

Καταγγέλλουμε κυβέρνηση, Υπουργεία και Περιφερειακή αρχή για τις καθυστερήσεις να προχωρήσει η μελέτη οριοθέτησης του ποταμού και τις πρακτικές τους να μην υλοποιούν ουσιαστικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για την ταλαιπωρία και την απώλεια εισοδήματος των κατοίκων των Φύλλων, για τις επιδοτήσεις ψίχουλα που αποφάσισαν για τους πληγέντες, από τα οποία πολλοί εξαιρέθηκαν και άλλοι ακόμη περιμένουν.

Φτάνει η κοροϊδία από τους υπουργούς, τους κυβερνητικούς βουλευτές της Εύβοιας και την περιφερειακή αρχή που ανακοίνωσαν πολλά κούφια λόγια και υποσχέσεις, που πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλον για τις ευθύνες που τους αναλογούν τόσο για τα έργα όσο κι για τις επιχορηγήσεις, που προσπαθούν να περάσουν ως έργα αντιπλημμυρικής προστασίας τα έργα αντιστήριξης και καθαρισμού στην κοίτη.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή απαίτησε από την κυβέρνηση:

- Την πλήρη αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δάνεια και αστερίσκους όλων των κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσυσκευών και εξοπλισμού, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

- Την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας με έκτακτη κρατική επιχορήγηση ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τους κατοίκους του Ληλαντίου συγκεκριμένα να συνεχίσει να διεκδικεί συλλογικά και οργανωμένα την προστασία της ζωής του και την αποκατάσταση των καταστροφών. 

Είναι ο μόνος τρόπος, όπως έχει ήδη αποδειχτεί αυτά τα 2,5 χρόνια, που έφερε αποτελέσματα στο να πιέσει και να προχωρήσουν κάποιες ελαφρύνσεις για τους πληγέντες όπως και έργα αποκατάστασης στην περιοχή μας. 

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί μέσα στους αγώνες των κατοίκων και να τους στηρίζει και μέσα από τη Βουλή, για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους. 

Το ΚΚΕ καλεί το λαό στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές να υπολογίσει ως κριτήριο ψήφου τη ζωή του και να στηρίξει στην κάλπη τους κομμουνιστές, για να είναι δηλαδή ο λαός πιο δυνατός την επόμενη μέρα!

ΚΟΒ Ληλαντίου – Ερέτριας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...