Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Κάλεσμα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας σε συγκέντρωση - διαμαρτυρία στην Χαλκίδα

Σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία.

Η νέα παραλλαγή Όμικρον σαρώνει, τα κρούσματα σπάνε ρεκόρ καθημερινά, μετράμε δεκάδες νεκρούς και διασωληνωμένους πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα και δε μπορούν να παρέχουν ούτε τα πιο βασικά. 
Στους χώρους δουλειάς τα κενά των συναδέλφων που νοσούν καλύπτονται από ατελείωτες υπερωρίες των υπολοίπων που όμως έτσι εξασθενούν και γίνονται πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό όπως και σε κάθε νόσο. Η αγωνία μας μεγαλώνει γνωρίζοντας τα παιδιά μας πάνε για μάθημα με μόνη «ασπίδα» ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα, με ανοιχτά παράθυρα αντί για αραίωση των μαθητών ανά τμήμα, με εκατοντάδες κενά και συγχωνεύσεις.

Στο δήμο Χαλκίδας υπάρχει μόνο ένα σημείο μαζικών δειγματοληψιών, στο οποίο τις τελευταίες μέρες η αναμονή έφτασε την 1 ώρα! Καθημερινά στηνόμαστε σε ουρές έξω από τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα φαρμακεία για ένα rapid test ενώ το κόστος πέφτει στις τσέπες μας. 

Από την τσέπη μας πληρώνουμε την προμήθεια των μασκών υψηλής προστασίας. Τα εμβολιαστικά κέντρα είναι λίγα και υποστελεχωμένα με αποτέλεσμα στην Χαλκίδα ο χρόνος αναμονής για ραντεβού να είναι τουλάχιστον 1 μήνα. Για τα παιδιά είναι ακόμα περισσότερος αφού στην Χαλκίδα λειτουργεί το μόνο εμβολιαστικό κέντρο για όλη την Εύβοια.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο που δεν προβλέπουν ούτε την καραντίνα για τους εμβολιασμένους, ούτε τα μαζικά και δωρεάν προληπτικά τεστ, ούτε κάποια ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση. 

Τώρα μειώνεται η καραντίνα σε 5 ημέρες για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν απρόσκοπτα χωρίς να διαταράσσονται τα κέρδη τους. 

Μας λένε δηλαδή να πάμε νοσούντες στην δουλειά, συνεχίζοντας την μετάδοση. Οι εργοδότες που πιέζουν τους εργαζόμενους να πάνε στην δουλειά ακόμα και με συμπτώματα, πλέον μπορούν να ξεσαλώσουν

Η κυβέρνηση κρύβει τις εγκληματικές της ευθύνες πίσω από την “ατομική ευθύνη” και τον ανορθολογισμό που η ίδια καλλιέργησε.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία δεν μπορούν να περιμένουν λύσεις από την πολιτική που έχει κάνει «φύλο και φτερό» τη δημόσια υγεία και όσους την υπηρετούν. Πρέπει να δυναμώσουμε την οργάνωση και τον αγώνα με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία. Ότι έχουμε καταφέρει εδώ και δυο χρόνια, το έχουμε καταφέρει με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας, με πλατιά λαϊκή αλληλεγγύη.

Για τα δικαιώματα μας στη δουλειά και τη ζωή, απαιτούμε:

Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλους. Να αυξηθούν τα σημεία μαζικής δειγματοληψίας και να σταματήσει η ταλαιπωρία των εργαζομένων.

Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.

Με έλεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε χώρους δουλειάς ειδικά εκεί που απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι, με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ. Ενίσχυση του προσωπικού στον ΕΟΔΥ, το ΣΕΠΕ και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία. Διάρκεια καραντίνας με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και όχι τις «ανάγκες» της εργοδοσίας.

Με μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών και γενικά στις μεταφορές.

Με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού. Ειδική πρόβλεψη για τους μετανάστες εργάτες και τον καταυλισμό στην Ριτσώνα ώστε να μην αποκλείονται από το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία.

Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, του νοσοκομείου Χαλκίδας και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού.

Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων στην Χαλκίδα και των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών

Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία. Να ανακληθούν όλες οι συγχωνεύσεις και να καλυφθούν τα εκρηκτικά κενά που υπάρχουν στα σχολεία με προσλήψεις εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού με βάση τις ανάγκες. 

Να παρθούν ουσιαστικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά μέτρα, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να περιοριστεί η σχολική διαρροή.

Είμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών που παλεύουν για τη μόρφωση των παιδιών μας! Αποτελεί προσβολή προς τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που εδώ και δύο χρόνια δίνουν τη μάχη να κρατήσουν όρθια τα σχολεία, χωρίς καμία στήριξη από την κυβέρνηση, να σέρνονται στο τέλος και στα πειθαρχικά επειδή διεκδικούν τα αυτονόητα!

Καταδικάζουμε τις διώξεις των εκπαιδευτικών του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας γιατί διεκδικούν σύγχρονες συνθήκες μόρφωσης για τα παιδιά μας. Απαιτούμε να ανακληθούν άμεσα.

Με βάση το κοινό σχέδιο δράσης που προέκυψε από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας-διεκδίκησης, αρχικά, προχωράμε σε:

κινητοποίηση για τα ζητήματα που αφορούν στα σχολεία, την Τετάρτη 2 Φλεβάρη, στη 1.30μμ
 0στη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας (Ιατρίδου 8, Χαλκίδα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...