Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Σειρά κινητοποιήσεων από τον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας

Το Δ.Σ του συλλόγου σε πρόσφατη συνεδρίαση του στις 12/01, πήρε απόφαση να ξεκινήσει σειρά κινητοποιήσεων.

Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε συντονισμό με την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων με κύριο θέμα τα ζητήματα που προέκυψαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου καθώς και τα υπόλοιπα ζητήματα που προυπήρχαν και οδεύουν την αγροτιά την κτηνοτροφία την μελισσοκομία σε ακόμα χειρότερη θέση, όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες σειράς δημοσιευμάτων στα μέσα ενημέρωσης, στα οποία παρουσιάζεται η κυβέρνηση με μεγάλη κοινωνική ευαισθησία όπως γράφουν, ότι προχωρά σε επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής όπως δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΕΙΝΑΙ ΑΕΡΑΣ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟΣ!

Οι αποζημιώσεις αυτές βέβαια όπως αναφέρεται στα ψιλά γράμματα καταρχήν δεν είναι στο 100% της ζημίας και επίσης δεν είναι για όλους παρα μόνο για τους κατα κύριο επάγγελμα. Συνάδελφοι στην περιοχή μας, χάθηκαν χιλιάδες δέντρα απο την πυρκαγιά, με τον αστερίσκο (για άλλη μια φορά) της κυβέρνησης, η μεγάλη πλειοψηφία τους μένει εκτός αποζημιώσεων.

Αλήθεια που βρίσκεται αυτή η μέριμνα και αυτά τα μεγάλα λόγια??

· Οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι ακόμα δεν έχουν πάρει τροφές για τα κοπάδια τους, με το κόστος τον τροφών να ανεβαίνει καθημερινά.

· Οι τιμές στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ιδιαίτερα στα λιπάσματα, έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί σε κάποια είδη.

· Το ρεύμα, με την ρήτρα αναπροσαρμογής και τις απανωτές αυξήσεις θα επιβαρύνει κατά 50-70% επιπλέον την τιμή του ρεύματος. Όλα αυτά γίνονται για να εξασφαλιστούν τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών της πράσινης ανάπτυξης (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά κλπ), που θησαυρίζουν από την κατάργηση του λιγνίτη, αλλά και των funds που έχουν εξαγοράσει τη ΔΕΗ μαζί με κλινικές, νοσοκομεία, άλλες επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν ακόμα και πρώην συνεταιρισμούς.

· Το πετρέλαιο κινείται σε τιμές πάνω από 1.50 ευρώ το λίτρο, όταν ο μέσος όρος της τιμής του αγροτικού πετρελαίου στην Ε.Ε βρίσκεται κάτω από 1 ευρώ. 

Η κυβέρνηση στη λογική “διαίρει και βασίλευε” πετάει ψίχουλα 50 εκατομμυρίων για επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε μια μερίδα αγροτών (νεοεισερχόμενοι και συνεταιρισμένοι) και μόνο για μια χρονιά αλλά δίνει μόνιμα, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες!

Η νέα ΚΑΠ, που όπου να είναι ολοκληρώνεται με το “στρατηγικό σχέδιο” που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου μας από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από όλους αυτούς.

Διεκδικούμε :

▬ Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση.

▬ Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος το ελαιοπαραγωγών με βάση την παραγωγή των τελευταίων 5 ετών γιατί δεν θα πάρουν παραγωγή για το λιγότερο 5 χρόνια.

▬ Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

▬ Εδώ και τώρα με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.

▬ Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασική είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

▬ Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους αγρότες.

▬ Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε οι αγροτοκτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, να συμπεριληφθούν όλες οι αιτίες ζημιάς και νόσων(αγριογούρουνα κτλ). Στελέχωση του ΕΛΓΑ με το αναγκαίο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

▬ Καμία ανατίμηση σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

▬ ΕΔΩ και ΤΩΡΑ μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά. Δεν θα ανεχτούμε άλλη κοροϊδία!

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε όλους μας τους συναδέλφους να συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποίηση που θα ξεκινήσουν το τρίτο δεκαήμερο το Γεναρη για να διεκδικήσουμε μέτρα για την επιβίωση μας.

Θα συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας!

Όλοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι με τον μαζικό μας σύλλογο, με τις διεκδικήσεις μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ικανοποίηση των δίκαιων και επειγόντων αιτημάτων μας.

Το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...