Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καρύστου για τους απλήρωτους εργαζόμενους στο έργο της αποχέτευσης στα Στύρα

Με ερώτηση του Δημήτρη Παρασκευά, δημοτικού συμβούλου Καρύστου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, αναδείχθηκε το πρόβλημα των απλήρωτων εργαζομένων στο έργο εγκατάστασης της αποχέτευσης στα Στύρα.

Οι εργαζόμενοι με επιστολή τους ενημέρωσαν το Δήμαρχο και τους επικεφαλής των συνδυασμών του Δημοτικού Συμβουλίου πως είναι απλήρωτοι εδώ και δυόμιση μήνες. Μάλιστα οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους είναι αναγκασμένοι να κάνουν πάνω από 50χλμ τη μέρα για να μεταβούν στην εργασία τους χωρίς να λαμβάνουν κάποια αποζημίωση για τα έξοδα μετακίνησης.

Ο Δήμαρχος και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου διαβεβαίωσαν πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι πετώντας του μπαλάκι της ευθύνης για τη μεγάλη καθυστέρηση στη γραφειοκρατία και την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας κ. Παναγιώτου είπα πως «είναι συνηθισμένο σε τέτοια έργα να αργεί η πρώτη πληρωμή φτάνοντας ως και τους 4 μήνες σε κάποιες περιπτώσεις».

Ο Δ. Παρασκευάς στη δευτερολογία του τόνισε πως «πρέπει άμεσα να διευθετηθεί το σοβαρό ζήτημα της πληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζομένων και να διευθετηθεί η αποζημίωση για τα έξοδα μετακίνησης καθώς και οι εργαζόμενοι έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, όπως δηλώνουν, αλλά και το σημαντικό αυτό έργο για τα Στύρα πρέπει να εξελιχθεί ομαλά και χωρίς εμπόδια». 

Σημείωσε πως «Δε μπορεί να λέει ο κ. Γενικός Γραμματέας ότι είναι κανονικό οι εργαζόμενοι να πληρώνονται μετά από 3 μήνες και πως αυτό είναι σύντομο διάστημα. Ο κάθε εργαζόμενος έχει υποχρεώσεις, έχει έξοδα που τρέχουν, έχει οικογένεια. Ο Δήμος έχει ευθύνη αυτά να τα ρυθμίζει έγκαιρα ώστε οι πληρωμές να γίνονται στην ώρα τους» .

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Καρύστου
Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Παρασκευάς

Ακολουθεί η επιστολή που απέστειλαν οι εργαζόμενοι:

«Με το παρόν, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του έργου «Αποχέτευση ακαθάρτων και ΕΕΛ οικισμών Ν. Στύρων», που εκτελείται μέσω αυτεπιστασίας από την Εφορία Αρχαιοτήτων Εύβοιας και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», θα θέλαμε να σας εκθέσουμε την κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε μετά από 2,5 μήνες εργασιών.

Από τις 22/3/2021, με την έναρξη των εργασιών στα Στύρα, διανύουμε περίπου 60- 70 χιλιόμετρα καθημερινά με τρία αυτοκίνητα, προκειμένου να μεταβούμε στον τόπο εργασίας μας ο τόπος κατοικίας του καθενός από εμάς, αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιόδου, με την έξαρση της νόσου COVID-19 επιβάλλουν τη χρήση τριών μέσων μετακίνησης. 

Τα μηνιαία έξοδα κίνησης υπολογίζονται σε 200€ περίπου για κάθε αυτοκίνητο. Μέχρι σήμερα, 12/5/2021 – 2,5 μήνες μετά την πρόσληψή μας, η όποια έγινε στις 3/3/2021για του περισσότερους από εμάς – δεν έχουμε πληρωθεί, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, τόσο με τα τρέχοντα, καθημερινά μας έξοδα, όσο και με τα έξοδα που απαιτούνται για τη μετάβασή μας στον τόπο εργασίας μας. 

Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι εξ’ ημών προερχόμαστε από μακρύ διάστημα ανεργίας, γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον καθένα ότι, ήδη, αυτούς τους 2,5 μήνες πραγματοποιήσαμε άθλο σε σχέση με την εξεύρεση των οικονομικών πόρων που απαιτούνται προκειμένου να παρέχουμε την εργασία μας και να εκτελούνται οι εργασίες όλο αυτό το διάστημα.

Ωστόσο, δυστυχώς, δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να καλύπτουμε τα έξοδα μετακίνησής μας και σας ενημερώνουμε ότι από τη Δευτέρα 17/5/2021 δεν είναι δυνατό να μεταβαίνουμε στα Στύρα, προκειμένου να επιβλέψουμε τις εκσκαφικές εργασίες.

Γνωρίζοντας ότι το έργο της αποχέτευσης είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή και ένα έργο που οι κάτοικοι περιμένουν χρόνια, σας παρακαλούμε να φροντίσετε για την ομαλή συνέχισή του, εξασφαλίζοντας τόσο την αποπληρωμή των δεδουλευμένων μας μέχρι τώρα, όσο και την ομαλή καταβολή της στο εξής και για όσο διαρκέσουν οι εργασίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...