Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα για τους κατοίκους της Σκύρου


Στο εμβληματικό Μουσείο Φαλτάιτς στη Χώρα Σκύρου έγινε η έναρξη του νέου επιμορφωτικού προγράμματος που υλοποιείται στο Νησί από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τη συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου ως κοινωνική – επιμορφωτική δράση και απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Η έναρξη του προγράμματος έγινε την 13η Οκτωβρίου και οι επόμενες ημερομηνίες διεξαγωγής του είναι,
10/Νοε, 01/Δεκ, 26/Ιαν, 23/Φεβ, 30/Μαρ, 06/Απρ, 18/Μαϊ, 08/Ιουν

Tα μαθήματα θα υλοποιούνται μια φορά τον μήνα, ημέρα Σάββατο και ώρες 16.00-21.00, στην Αίθουσα του Μουσείου Φαλτάιτς στην χώρα της Σκύρου και εχουν γίνει γίνουν δεκτά έως 50 άτομα (με σειρά προτεραιότητας).

Εννέα πεντάωρες συναντήσεις από διδάσκοντες, που συνδυάζουν αρμονικά την επιστημονικότητα με την εμπειρία, το θεωρητικό με την πρακτική συμπεριφορά, το κλασικό με τις εναλλακτικές προσεγγίσεις, τη συγχρονικότητα με τις διαχρονικές ερμηνείες, τη διεπιστημονικότητα με την εξειδίκευση, τα ερευνητικά πορίσματα με τις παραδοσιακές πεποιθήσεις.

Κι όλα αυτά, επειδή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το πρώτο σύμφωνα με διεθνείς αξιολογήσεις Ίδρυμα της Ελλάδος, η γνώση σε κάθε της μορφή, από την ενορατική στην πειραματική και από την λαϊκή μέχρι την ελιτίστικη, είναι ενιαία και αδιαίρετη και συνοδεύεται από πράξη και αρετή.


Tο Πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο κοινωνικών – επιμορφωτικών δράσεων, που θα πραγματοποιούνται σε 46 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Τα μαθήματα, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Σκύρο, δεν είναι απλώς ακαδημαϊκές διαλέξεις περί ψυχολογίας, συμβουλευτικής και προπονητικής ζωής, αλλά ένα διαρκές πολιτισμικό δρώμενο, το οποίο θα λαμβάνει χώρα παράλληλα με τα σεμινάρια:

Επειδή η συμμετοχικότητα και το κοινωνικό κεφάλαιο, όταν πλαισιώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία γίνονται βίωμα, καλή πρακτική και νοσταλγία. Θεατρικές παραστάσεις, μουσικά σχήματα, φιλανθρωπικές δράσεις, παράφορες διδασκαλίες, όλα αναμιγνύονται, για να κεντρίσουν το κοινωνικό και ανθρωπιστικό αισθητήριο των συμμετεχόντων, έτσι ώστε η μάθηση να μετατραπεί σε κίνητρο και να εξαργυρωθεί σε πρωτοβουλία.

Το πρόγραμμα προλόγισε ο Πρόεδρος του Λ.Τ Σκύρου Κυριάκος Αντωνόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην επέκταση της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έξω από τα όρια του Λιμένα σε όφελος του τοπικού πληθυσμού.


Θερμό χαιρετισμόαπηύθυνε ο φίλος της Σκύρου και Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα κος Γιώργος Μαρκοπουλιώτης ο οποίος επεσήμανε την εξωστρεφή και καινοτόμο πολυβραβευμένη δράση του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου τα τελευταία χρόνια και την συνεργασία σε κοινή πορεία με το Πανεπιστημίο Αιγαίου μέσω του τμήματος περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Διευθύντριας του κας Κωνσταντίνας Σκαναβή, έχουν φέρει τη Σκύρο στην πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής καινοτομίας.


Το νέο πρόγραμμα είναι νέος καρπός της συνεργασίας των δύο Δημόσιων φορέων η οποία έχει αρχίσει από το 2015 μέχρι και σήμερα με ετήσια πρακτική άσκηση φοιτητών στο Λιμάνι της Λιναριάς.

Η συνεργασία αυτή γνωστή ως «SKYROS PROJECT» περιλαμβάνει διενέργεια παρατηρητηρίων Τουρισμού, διενέργεια Ακαδημίας περιβαλλοντικών εκπαιδευτών, περιβαλλοντική εκπαίδευσης σε παιδιά 6-13 ετών και εργασίες που παράγονται μέσω αυτών των δράσεων οι οποίες , βραβεύονται και παρουσιάζονται σε Διεθνή συνέδρια.

Οι επιδόσεις του «Skyros Project» έχουν εκτοξεύσει την δημοφιλία της Σκύρου στην ναυτιλιακή και ακαδημαϊκή κοινότητα ως πρότυπο εξωστρέφειας και καινοτομίας Διεθνώς.

Tα μαθήματα υλοποιούνται μια φορά τον μήνα, ημέρα Σάββατο και ώρες 16.00-21.00, σε αίθουσα του Μουσείου Φαλτάιτς στην χώρα της Σκύρου.


Η πρώτη επιμόρφωσημε θέμα «εισαγωγή στην επιστήμη της ψυχολογίας – Σχολές και θεωρητικές προσεγγίσεις», διενεργήθηκε το Σάββατο 13 Οκτωβρίου απο την υποψήφια διδάκτορα Παιδαγωγικής ψυχολογίας – Υποψήφια ΙΚΥ, κα Βασιλική Μπελογιάννη της οποίας η παρουσίαση εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους.


Το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου ως συνεργαζόμενος φορέας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρείχε την υλικοτεχνική υποδομή και εποπτικά μέσα που απαιτήθηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος και ανέλαβε την επιμέλεια και τη γραμματειακή υποστήριξη μέσω συντονίστριας, της κας Γιώτας Τσεκλένη.


Το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου ευχαριστεί θερμά την ιδιοκτήτρια του Μουσείου Φαλτάιτς κα Αναστασία Φαλτάιτς για την διάθεση των χώρων του Μουσείου με το εντυπωσιακό περιβάλλον που τόσο ταιριάζει με τις εκπαιδευτικές επιμορφώσεις. Ευχαριστεί την κα Μαρία Καραμπίνη «ψυχή» του Μουσείου, για την υποστήριξη στην υλοποίηση του προγράμματος και την επιμέλεια του χώρου, και την συντονίστρια κα Γιωτα Τσεκλένη η οποία έχει αναλάβει το εξαιρετικά δύσκολο έργο της γραμματειακής υποστήριξης και του συντονισμού των επιμορφούμενων και του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...