Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ ενάντια στην άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην περιοχή της Νότιας Καρυστίας

Η Δημοτική Σύμβουλος του ΚΚΕ, Κούλα Βρανά κατέθεσε αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ ενάντια στην άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην περιοχή της Νότιας Καρυστίας και την εκφόρτωση ανεμογεννητριών στο λιμάνι της
Καρύστου.

Με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Καρύστου του ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής αναδεικνύοντας την αιτία των προβλημάτων που προκύπτουν από την άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην περιοχή και δεν είναι άλλη από την αξιοποίηση της ενέργειας ως εμπόρευμα με σκοπό το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. 

Στην ανακοίνωση τονίζονται τόσο οι ευθύνες των Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και των προηγούμενων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όπου στήριξαν και στηρίζουν την "απελευθέρωση" της ενέργειας, όσο και η ευθύνη των δημοτικών αρχών που υποστηρίζουν την ανεξέλεγκτη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή. 

Επίσης, η Δημοτική Σύμβουλος του ΚΚΕ, εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κούλα Βρανά κατέθεσε σήμερα, Δευτέρα 7 Μαΐου, αίτημα προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Παράλληλα, παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς, που συνεδρίασε σήμερα το πρωί, έκαναν και εκπρόσωποι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Σοφία Ντούρου και Γιώργος Γκικόπουλος, ζητώντας από την Περιφέρεια να πάρει θέση τόσο στην εκφόρτωση των ανεμογεννητριών στο λιμάνι τις Καρύστου, όσο και συνολικά για το πρόβλημα της άναρχης εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στην περιοχή. 

Ο Περιφερειάρχης κ. Μπακογιάννης απέφυγε να πάρει θέση παραπέμποντας με μελλοντική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την ώρα που τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εγκρίνει η ίδια η Περιφέρεια μέσω της Επιτροπής Περιβάλλοντος. 

Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018 

Η ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Καρύστου του ΚΚΕ: Για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Κάρυστο και την προσπάθεια μεταφοράς ανεμογεννητριών από το λιμάνι της Καρύστου 

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή με τη μεγάλη και ανεξέλεγκτη συγκέντρωση αιολικών πάρκων (καθώς και των υποσταθμών, δικτύων μεταφοράς και δρόμων που αυτά συνεπάγονται) γίνεται επικίνδυνη, οι συνέπειες είναι πλέον φανερές. 

Το συγκριτικό πλεονέκτημα που αντικειμενικά έχει η περιοχή για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, εφόσον γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, οδηγεί σε δραματικά αποτελέσματα. 

Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται δρουν σε συνθήκες Ελντοράντο. Δεν υπολογίζουν τίποτα, δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Καταστρέφουν το περιβάλλον, καταπατούν περιουσίες φτωχών ανθρώπων. Δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, αποτροπής των κινδύνων από πλημύρες, πυρκαγιές κλπ. 

Οι κίνδυνοι για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο γίνονται ακόμη μεγαλύτεροι καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει κάνει ακόμη τον απαραίτητο καθαρισμό των δικτύων μεταφοράς ρεύματος. Ακόμη, οι επιχωματώσεις και οι διανοίξεις δρόμων μέσα σε δασικές και ορεινές εκτάσεις έχουν άμεσες συνέπειες και θα έχουν στο κοντινό μέλλον ακόμη μεγαλύτερες. 

Το γεγονός πως δε λογαριάζουν κανέναν επιβεβαιώνεται και από την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι, στα έργα εγκατάστασης. Μεροκάματα από 25 και 30 ευρώ, ωράρια λάστιχο που φτάνουν και μερικές φορές ξεπερνούν το 10ωρο και αυτά σε συνθήκες βουνού. 

Τώρα επιδιώκουν, με τις πλάτες της δημοτικής αρχής και την προστασία των δυνάμεων καταστολής, να δρουν ασύδοτα και μέσα στην πόλη και το λιμάνι της Καρύστου, ξεφορτώνοντας και μεταφέροντας τα τεράστια τμήματα των ανεμογεννητριών. 

Αυτή είναι η πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη που μας φέρνουν!  Η κατάσταση αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί!  Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί! 

Ο λαός της περιοχής πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, οργανωμένα να απαιτήσει «ως εδώ και μη παρέκει»! 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ 
ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ 

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ένα πολύτιμο και αναγκαίο προϊόν για την πρόοδο και την ευημερία του ανθρώπου, αυτό της ηλεκτρικής ενέργειας, αντί να είναι κοινωνικό αγαθό, γίνεται εμπόρευμα για την κερδοφορία των μονοπωλίων με όλες τις αρνητικές συνέπειες. Δηλαδή να φτάνει πανάκριβο στους καταναλωτές, να πληρώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις οι κάτοικοι των περιοχών που κατασκευάζονται οι μονάδες παραγωγής (αιολικά, εργοστάσια κλπ). 

Ακριβώς αυτός ο στόχος του κέρδους είναι που οδηγεί και στα προβλήματα που παρουσιάζονται και στην περιοχή μας. Γι αυτό μια κατά τα άλλα ήπια μορφή παραγωγής ενέργειας, η αιολική, αξιοποιείται με τρόπο (υπερβολική συγκέντρωση) που οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά για τα οποία διαφημίζεται. 

Στην όξυνση αυτής της κατάστασης συμβάλουν σημαντικά οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων, όπου έχουν ως στόχο τη μεγάλη αύξηση (στο 27% ως το 2030) της συμμετοχής των αιολικών και των άλλων μορφών ΑΠΕ στην συνολική χρήση πηγών ενέργειας. 

Ο στόχος αυτός μπαίνει από την ΕΕ για να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο αλλά και για να ενισχυθούν τα Γερμανικά και Δανικά κυρίως μονοπώλια που παράγουν αυτά τα συστήματα. 

Γι αυτό και οι μεγάλες επιδοτήσεις που παίρνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Κερδισμένοι από αυτές τις κατευθύνσεις βγαίνουν και Ελληνικοί μονοπωλιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην εγκατάσταση και λειτουργία των αιολικών πάρκων. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ENEL στην περιοχή μας όπου κατασκευάζει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στα Βαλκάνια και τα ετήσια έσοδα από τη λειτουργία του υπολογίζονται σε περίπου 40 εκ. ευρώ! 

Η μεγάλη ανάπτυξη των αιολικών πάρκων αξιοποιείται και ως πολιορκητικός κριός για την ιδιωτικοποίηση συνολικά της ενέργειας. 

Για αυτό όλες οι Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τώρα, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ παλιότερα, αλλά και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μονοπωλίων (Χρυσή Αυγή, ΠΟΤΑΜΙ, Εν. Κεντρώων) προωθούν τη λεγόμενη «απελευθέρωση» της ενέργειας. 

Συνυπεύθυνες είναι και οι δημοτικές αρχές του τόπου μας, τόσο η σημερινή του κ. Ραβιόλου, όσο και η προηγούμενη του κ. Μανώλη, που υποστηρίζουν την ανεξέλεγκτη δραστηριοποίηση αυτών των επιχειρήσεων. 

ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Η ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της Καρύστου άμεσα να διεκδικήσουν από την Κυβέρνηση: 
  • Να επανεξετάσει άμεσα το σύνολο των αδειοδοτήσεων για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια. Να υπάρξει συνολική περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις στην περιοχή και όχι για κάθε ξεχωριστό αιολικό πάρκο όπως γίνεται ως τώρα. 
  • Να πάρει μέτρα για το δραστικό περιορισμό τους με κριτήριο την αντιμετώπιση όλων των αρνητικών συνεπειών που προκαλεί η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, υποσταθμών, δικτύων μεταφοράς. Βασικό μέτρο που συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση και απαιτείται να γίνει άμεσα είναι η υπογειοποίηση των υπάρχοντων δικτύων. 
  • Να μην επιτραπεί η χρησιμοποίηση του Λιμανιού της Καρύστου για την μεταφορά ανεμογεννητριών. 
  • Να μη χρησιμοποιηθούν δυνάμεις καταστολής κατά του λαού που δικαιολογημένα αντιδρά σε αυτή την κατάσταση. 
Ο αγώνας για να έχει αποτελέσματα πρέπει να στραφεί ενάντια στις πραγματικές αιτίες, στους πραγματικούς υπεύθυνους και να διεκδικήσει: 
  • Η ενέργεια να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Να αξιοποιηθεί υπέρ μιας φιλολαϊκής ανάπτυξης, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με σεβασμό στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.
  • Προϋπόθεση για την αξιοποίηση της ενέργειας υπέρ των λαϊκών συμφερόντων είναι η μετατροπή της παραγωγής και των δικτύων μεταφοράς σε κοινωνική- λαϊκή περιουσία και ένταξή τους υπό ενιαίο κρατικό έλεγχο και σχεδιασμό. 
  • Μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. 
  • Μέτρα προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...