Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Όχι στο καθεστώς του Υπουργού «Λουδοβίκου».

Συνέντευξη του Σίμου Κεδίκογλου Υπεύθυνου Τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Ευβοίας στο ραδιόφωνο του «Real Fm 97.8» και στους δημοσιογράφους Νίκο Μπογιόπουλο και Μανώλη Κοττάκη.

ΕΡ.: κ. Κεδίκογλου γίνεται μεγάλη κουβέντα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα διαπλοκή η οποία διαμορφώνεται. Αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, συνιστά ομολογία, ότι υπήρχε παλιά διαπλοκή, σε αυτή την παλιά διαπλοκή η Ν.Δ ως κυβερνώσα παράταξη για πάρα πολλά χρόνια σε ποιο σημείο του τριγώνου της διαπλοκής βρισκόταν; Βρισκόταν, ήταν εντός, ήταν εκτός, ήταν επί τα αυτά;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να μιλήσω βάσει προσωπικής μαρτυρίας; Γιατί υπήρξα κυβερνητικός εκπρόσωπος αρμόδιος για τα θέματα Τύπου μίας κυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Δεν θα έλεγα ότι είχα προνομιακή μεταχείριση από κανένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης. Νομίζω, ότι όλοι θυμάστε το κλίμα, αν υπήρχε διαπλοκή σίγουρα δεν ήμασταν εμείς ωφελημένοι. Όμως, να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. 

Υπάρχει ένα βασικό ζήτημα. Υπάρχει ένας υπουργός «Λουδοβίκος», ο οποίος είπε ότι «το κράτος είμαι εγώ» δηλ. ερμήνευσε το Σύνταγμα, που λέει ότι αυτές οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση ανήκουν στο κράτος δηλ. στην Ανεξάρτητη Αρχή, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ο υπουργός το ερμήνευσε ως εξής: ότι «το κράτος είμαι εγώ», παίρνω τις αρμοδιότητες και κάνω τη διαδικασία όπως μού αρέσει. 

ΕΡ.: Ναι αλλά είχε μεσολαβήσει κάτι στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε, στο γεγονός, ότι δεν τα βρήκατε για τη συγκρότηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, αν τα είχατε βρει μπορεί να μην είχε πάρει ο υπουργός την αρμοδιότητα.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Υπάρχουν στα πρακτικά της Βουλής επανειλημμένες εκκλήσεις μου στα δύο χρόνια που ήμουν αρμόδιος για τα θέματα αυτά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, «ελάτε να συγκροτήσουμε το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο», γιατί το πρόβλημα με τις ανανεώσεις των θητειών ήταν παλιό, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την αδειοδότηση.

ΕΡ.: Και δεν συναίνεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγματι, τότε.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν συναινούσε και επίσης, δεν θέλω να πω το όνομα, υπάρχει πρόσωπο που πρότεινα τότε δεν το δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα αξιοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΡ.: Στο Ραδιοτηλεοπτικό ή σε κάποια άλλη θέση;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για το Ραδιοτηλεοπτικό τον πρότεινα.

ΕΡ.: Εν πάση περιπτώσει αυτό που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί το αντιγράψατε και εσείς; Αυτό είναι ένα θέμα.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα δεν υπήρξε καμία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ , οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξόφθαλμα κομματικές. Συγνώμη, αλλά το πνεύμα του νομοθέτη είναι να υπάρχει συναίνεση. Σας λέω ότι εμείς από την πλευρά μας προτείναμε άτομα τα οποία, όπως αποδείχτηκε, ήταν πιο κοντά στο δικό τους χώρο και δεν τα δεχόντουσαν τότε.

ΕΡ. : Να πω και κάτι ακόμα. Είπες ότι ο κ. Παππάς είναι υπουργός «Λουδοβίκος». Ο κ. Παππάς είναι υπουργός μιας κυβέρνησης η οποία προέκυψε από τη λαϊκή εντολή και τα μέλη του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου είναι μέλη τα οποία εκλέγονται εμμέσως από εσάς από τη Διάσκεψη των προέδρων από ένα ολιγομελές σχήμα μέσα στη Βουλή, γιατί είναι υποδεέστερος, όχι ο κ. Παππάς, ο εκάστοτε υπουργός Επικρατείας, αν προκηρύξει το διαγωνισμό, που αντλεί τη νομιμοποίησή του από τους πολίτες και όχι οι έμμεσα εκλεγόμενοι;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Προσέξτε, όταν το Σύνταγμα σε ορισμένα όργανα, σε ορισμένους θεσμούς επιβάλλει συναίνεση, όπως για παράδειγμα, για να θυμηθούμε και άλλα, την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, άσχετα αν αυτό καταλήγει να χρησιμοποιείται για την προκήρυξη εκλογών , όταν το Σύνταγμα λέει, εδώ πρέπει να τα βρείτε, γιατί εδώ είναι κάτι που ξεπερνάει την όποια πρόσκαιρη κυβερνητική σκοπιμότητα, για αυτό πώς μπορείς να λες: «όχι το κράτος είμαι εγώ»;

ΕΡ.: Κάτι ακόμα, όμως, ας πούμε ότι ισχύει αυτό το οποίο λέτε απολύτως και ότι ο υπουργός-καναλάρχης «Λουδοβίκος» τις προκήρυξε τις άδειες το αποτέλεσμα ποιο ήταν; στις 4 άδειες πόσοι είναι φιλικοί στο ΣΥΡΙΖΑ για να δημιουργηθεί καναλάρχης- καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αν κάποιος, γιατί απ’ ότι κατάλαβα ήταν μία παρτίδα πόκερ κούκος τετραπλός à volonté και δοθήκανε οι άδειες …

ΕΡ.: Ναι αλλά μιλάγατε για καθεστώς τώρα, όχι για πόκερ.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η σκοπιμότητα ήταν να έχει ένα πυροτέχνημα ο κ. Τσίπρας μήπως και καταφέρει να σταθεί στη Θεσσαλονίκη. Δεν πληρώνουν ακόμα και αυτοί που καταφέρανε και πήρανε τις άδειες, οι εκλεκτοί, μέχρι να βγει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συνεπώς, γιατί τόση βιασύνη; Είναι η πρώτη φορά που θα εξεταστεί κατόπιν εορτής το πόθεν έσχες και μετά θα δούμε, αν υπάρχει κάτι μεμπτό. Βρίσκετε λογική τη σειρά;

ΕΡ.: Το τι βρίσκουμε εμείς λογικό το έχουμε εξαντλήσει και αν θέλεις την άποψή μου είναι του όλα πρέπει να αλλάξουνε για να μείνουνε όλα να μείνουνε ίδια. Είναι αυτό που έλεγε ο γατόπαρδος του Βισκόντι, αλλά αυτό που θέλω να ρωτήσω, πέρα από Ραδιοτηλεοπτικό …

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ελπίζω να μην είναι ανάλογο το τέλος…

ΕΡ.: Καλά, ενδεχομένως, πέρα από το Ραδιοτηλεοπτικό, τα πόθεν έσχες κλπ υπάρχει μια πραγματικότητα και ως δημοσιογράφοι την έχουμε βιώσει. Έχουμε βιώσει την πραγματικότητα της είδησης-ενημέρωσης εμπόρευμα, η οποία χρησιμοποιείται για άλλες δουλειές, άλλωστε, τον ίδιο αυτό τον όρο διαπλοκή ένας πρώην πρόεδρος και ένας πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ τον είχε εφεύρει, ο κ. Μητσοτάκης. 

Απέναντι λοιπόν σε αυτό το καθεστώς, αν υπήρχε, όπως έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, αν υπήρχε όπως ομολογούν εμμέσως σήμερα τα στελέχη της ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια η ΝΔ τι έκανε; Δεν έκανε νυχτερινές τροπολογίες για ανανεώσεις αδειών;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι ανανεώσεις, προσέξτε, ήταν για παρατάσεις υφιστάμενων διατάξεων για να πληρώνουνε… 

ΕΡ.: Μισό λεπτό, ακούστε με λίγο ας πούμε ότι ο κ. Ψυχάρης στη βάση αυτών των διατάξεων πούλαγε αέρα πληρώνοντας με αέρα, θα γυρίσουμε τώρα στη εποχή του ποιος κυβερνούσε αυτό τον τόπο;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θέλετε να δούμε πόσες περιπτώσεις «αέρα –φούσκα» υπήρχαν; Υπάρχει η περίπτωση του Alter πρώτα απ’ όλα…

ΕΡ.: Ενδεικτικά αναφέρομαι στον κ. Ψυχάρη. 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για την οποία, συγνώμη, αλλά αξίζει να το θυμηθούμε, πόσα χρόνια μετά, έχουμε μάθει την αλήθεια; Έχει πληρώσει κανένας; Το Alter ήταν το πιο καραμπινάτο σκάνδαλο στα Μέσα Ενημέρωσης, γαργάρα το έχουμε κάνει.

ΕΡ.: Μα ξέρεις κάτι αγαπητέ μου Σίμο, επειδή βλέπω πολλούς σήμερα να κόπτονται και το αναφέρω με αφορμή και τους συναδέλφους του Alter πολλοί κόπτονται σήμερα για τους 1800 που στην πραγματικότητα είναι παρά πάνω , θέλω να θυμίσω ότι από το 2008 που το Mega είχε απολύσει πάνω από το 30% των εργαζόμενών του , ο Ant πάνω από το 28% , ο Alpha πάνω από το 25% , ο ΔΟΛ πάνω από το 50% , το συγκρότημα Μπόμπολα πάνω από το 45% κανένας δεν έχει βγάλει κιχ, όλοι σήμερα θυμήθηκαν τους εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου για τους οποίους οι μόνοι που μπορούν να μιλούν και πρέπει και δικαιούνται να μιλούν είναι όσοι έχουν βιώσει αυτό το δράμα της ανεργίας όλοι οι άλλοι είναι ιησουίτες και κροκόδειλοι.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Επειδή στα χρόνια μου της δημοσιογραφίας έζησα και εγώ «ναυάγια», έζησα new tempo, έζησα την απόπειρα του Μακεδονία TV να ανοίξει στην Αθήνα, έζησα την απόλυση, τα έχω ζήσει όλα αυτά έχω μία διαφορετική θεώρηση σε ό, τι αφορά την οικονομία και εγώ πιστεύω στην ελεύθερη αγορά, πιστεύω ότι θα υπάρχουν, όπως και στην αγορά την τουριστική, των ακινήτων και απόπειρες που δεν θα πάνε καλά, εγώ πιστεύω στην αγορά, που αν υπάρχει σωστή εποπτεία αυτορυθμίζεται, όμως προϋπόθεση…

ΕΡ .: Μα αγαπητέ μου Σίμο, η αγορά λέει 200 εκ. ΔΟΛ, 163 εκ Ant, 157 εκ ΠΗΓΑΣΟΣ , 120 εκ Alpha 104 εκ ΣΚΑΙ , ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ όλα αυτά στο πλαίσιο ενός τραπεζικού συστήματος που ήταν η μία πλευρά του τριγώνου και στην άλλη ξαναλέω ήταν η πολιτική κυβερνητική εξουσία. Ποια ελεύθερη αγορά ήταν, μια κρατικοδίαιτη αγορά ήταν.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να συγκρίνουμε ανάλογα δάνεια στον κλάδο της ενέργειας; 

ΕΡ.: Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το ίδιο γίνεται και εκεί.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, όχι γιατί είναι ένα κλάσμα, γιατί συνολικά η δανειοδότηση των Μέσων Ενημέρωσης, να δεχθώ υπάρχουν πολλά μεμπτά, αλλά δυστυχώς ζήσαμε μία 20ετία, όπου οι δανειοδοτήσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας- ας το πω επιεικώς- δεν δόθηκαν σωστά.

ΕΡ.: Μισό λεπτό όμως τώρα επειδή κάποτε με τον Σίμο μοιραζόμασταν και γραφεία, όταν εργαζόμασταν στην «Απογευματινή» πράγματι σε πολλά πράγματα μπορεί να συμφωνούμε, ωστόσο, όταν μία επιχείρηση χρωστάει 80 εκ. ευρώ σε μία τράπεζα, όταν πάει σε μία τράπεζα να της ζητήσει ξανά δάνειο άλλα 80 το λογικό θα ήταν η τράπεζα αυτή να της πει άρχισε να πληρώνεις τα προηγούμενα και αφού αρχίσεις να τα πληρώνεις έλα να συζητήσουμε για το επόμενο δεν είναι συνήθης πρακτική να της πει άλλα 80 και πάρε και διαφήμιση για να με πληρώνεις έτσι, δεν είναι;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για αυτό είπα ότι πιστεύω σε μία ελεύθερη αγορά με το κράτος σε ελεγκτικό, άτεγκτο ρόλο εκεί είναι σαφές ότι το κράτος δεν έπαιξε το ρόλο του σωστά. 

ΕΡ.: Πολύ φοβάμαι ότι γυρίζουμε στον Ανταμ Σμιθ και στο «αόρατο χέρι» της αγοράς, που είναι αόρατο γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Υπάρχει μία πραγματική κατάσταση στην αγορά, όμως, που βογκάει ο κόσμος, που δεν βγαίνουνε. Είδατε τα στοιχεία, πόσοι χρωστάνε, πόσοι θα χρωστάνε, πόσοι θα κλείσουνε.

ΕΡ.: Αν υπήρχε, όμως, ένα πολιτικό σύστημα που εξασφάλιζε σε κάποιους να αγοράζουνε με αέρα και να πουλάνε αέρα και να παίζουνε με τα Μέσα Ενημέρωσης είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να το εφαρμόσουμε και σε εμάς αυτό δηλ. τι θα γινόταν αν εσείς, εμείς πληρώναμε μία οφειλή μας στην τράπεζα με το ίδιο νόμισμα που πλήρωναν αυτοί και εμείς με αέρα λοιπόν, αλλά το πολιτικό σύστημα δεν μας έδωσε ποτέ τη δυνατότητα να πληρώνουμε με αέρα.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα μού επιτρέψεις να σού πω ότι δεν ανήκω σε κανένα πολιτικό σύστημα δεν ήμουν σε καμία τέτοια κατάσταση, ανήκω σε μία παράταξη που παλεύουμε να οδηγήσουμε τα πράγματα εκεί που πιστεύουμε ότι είναι η μόνη ελπίδα δηλ. για να έρθει ανάπτυξη, για να δημιουργηθούνε θέσεις εργασίας πρέπει να δώσουμε ανάσα στον ελεύθερο επαγγελματία , στη μικρή και μεσαία επιχείρηση , πρέπει το κράτος να έχει το σωστό ρόλο τον εποπτικό, ελεγκτικό που απαιτεί η κοινωνία, να προσφέρει στον τομέα της υγείας και της παιδείας αυτά που πρέπει. Αυτά είναι που πρεσβεύω και ειλικρινά κάνουμε όλοι μας μία τίμια προσπάθεια.

ΕΡ.: Υπάρχει μήνυμα, μιλάμε για το μαύρο, για αυτούς που μιλάνε για το μαύρο στα κανάλια, εξίσου μαύρο ήταν και αυτό στην ΕΡΤ μάς λένε οι ακροατές μας. Να ρωτήσω για αυτό επειδή κάθε φορά που εμφανίζεσαι έρχονται μηνύματα για εκείνο το διάγγελμα το ερώτημά μου λοιπόν είναι ευθύ και ξεκάθαρο ήταν δικό σου κείμενο ή διάβασες κείμενο που προοριζότανε για άλλον;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το κείμενο ήταν της κυβέρνησης, ήμουν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ήταν μία απόφαση της κυβέρνησης .

ΕΡ.: Επρόκειτο να το εκφωνήσεις εσύ;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω, Μανώλη, ήμουν σαφής 

ΕΡ.: Ναι είσαι σαφής εντάξει.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ήταν ένα κείμενο που συντάχθηκε από την κυβέρνηση και ως κυβερνητικός εκπρόσωπος έπρεπε να το εκφωνήσω και θέλω να κάνω και την αυτοκριτική μου. Είναι ένα υπόδειγμα από την πολιτική μου εμπειρία, ένα υπόδειγμα σωστής απόφασης που υλοποιείται με λάθος τρόπο και τι εννοώ. 

Ότι η ΕΡΤ έπρεπε να εξυγιανθεί, έπρεπε να αναδιαρθρωθεί. Αυτό που δεν μπόρεσε να γίνει σαφές , αλλά όσοι ήταν μέσα το ήξεραν, δεν μπορούσε να αναδιαρθρωθεί εν λειτουργία ήταν τέτοιο το καταστατικό της, τέτοιοι οι κανονισμοί της που δεν μπορούσε να αναδιαρθρωθεί, δεν μπορούσες να αλλάξεις τη Νομική Υπηρεσία που ήταν υπεύθυνη για αμαρτωλές συμβάσεις. Ήταν ο μόνος τρόπος έπρεπε να κλείσει και να ξανανοίξει

ΕΡ.: Ξέρεις ότι διαφωνούμε καθέτως οριζοντίως , διαγωνίως και από όλες τις μεριές, δεν πονάει μάτι κόβεις κεφάλι.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έπρεπε να αναδιαρθρωθεί, έπρεπε να υπάρξει εξοικονόμηση θέλω να σας υπενθυμίσω…

ΕΡ.: Μα δεν αναδιαρθρώθηκε , έκλεισε, μαύρισε.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να κάνω μία υποθετική ερώτηση; Αν μού είχε δοθεί το περιθώριο αποφάσεων εγώ θα είχα βγει απλώς να πω, ότι στην ΕΡΤ πρέπει να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο, έχετε καμιά αμφιβολία ότι θα έπεφτε το μαύρο από την ΠΟΣΠΕΡΤ; Γιατί κάτι που αγνοείτε είναι, ότι στην ΕΡΤ επί δύο και πλέον χρόνια, όταν σε όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα είχε εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο, δεν εφαρμοζόταν το ενιαίο μισθολόγιο. Ξεχνάτε ότι κάθε Σαββατοκύριακο η ΠΟΣΠΕΡΤ έκανε απεργία και έριχνε μαύρο ακόμα και στον πρωθυπουργό της χώρας.

ΕΡ.: Να σου πω ότι σπεύσατε ως κυβέρνηση να εφαρμόσετε αυτό που περιλαμβανόταν στις διατάξεις του μνημονίου για την ΕΡΤ όπως και τις άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, όμως, την άλλη διάταξη του ίδιου μνημονίου που έλεγε ότι πρέπει να αδειοδοτηθούν τα ιδιωτικά κανάλια δεν το κάνατε ποτέ και σε ό, τι αφορά την άποψή μου το ζήτημα για την ΕΡΤ είναι να μην την ανοίγεις και βλέπεις έναν πλασματικό πλαστό κόσμο. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της ΕΡΤ αυτό ήταν και αυτό παραμένει υπό οποιαδήποτε κυβέρνηση.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ελπίζω κάποτε να έχουμε πραγματικά δημόσια τηλεόραση, γιατί δεν έχουμε. Θέλω, όμως, να πω και κάτι άλλο, ότι όταν υπολογίζεται βάσει των κυβερνητικών εκτιμήσεων, ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να ζήσει από μία διαφημιστική πίτα 180 - 200 εκατομμυρίων ευρώ το να στοιχίζει η ΕΡΤ 300 εκατομμύρια το βρίσκω μη σωστό.

ΕΡ.: Μάλιστα θα επανέλθουμε με την πρώτη ευκαιρία ευχαριστούμε πάρα πολύ για την επικοινωνία.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...