Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

«Βροχή» αιτημάτων από τις Αρχές στις τράπεζες για παροχή στοιχείων

Περισσότερα από 3.500 αιτήματα την εβδομάδα ή 14.000 τον μήνα, σύμφωνα με την έντυπη Καθημερινή, δέχονται οι τράπεζες από την εφορία, τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών,
τους οικονομικούς εισαγγελείς, την οικονομική αστυνομία, τον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, την αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλους φορείς του Δημοσίου για την παροχή οικονομικών στοιχείων και πληροφοριών.

Πρόκειται για στοιχεία με σκοπό τη διερεύνηση υποθέσεων φοροδιαφυγής ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων από τις Αρχές. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι είναι υποχρέωση και καθήκον του τραπεζικού συστήματος να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκινώματος της φοροδιαφυγής· ωστόσο, το μέγεθος, το εύρος και η συχνότητα με τη οποία ζητούν στοιχεία οι κρατικές αρχές δημιουργούν αιτιάσεις ότι επιδιώκουν να μεταφέρουν ερευνητική δουλειά σε τρίτους. Επιπλέον, δεδομένων των εξαιρετικά φτωχών επιδόσεων στον εντοπισμό και την αποκάλυψη υποθέσεων φοροδιαφυγής, είναι αμφίβολο αν οι Αρχές αξιοποιούν τελικά τα στοιχεία που τους δίνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...