Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Αύξηση μισθού προτείνουν οι έμποροι

Θέμα μισθολογικών αυξήσεων στους κατώτατους μισθούς και τα ημερομίσθια ανοίγει αίφνης ένας εκ των κοινωνικών εταίρων, οι Εμποροι, οι οποίοι με επιστολή τους στον υπουργό Εργασίας προτείνουν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 1,3% για φέτος και συνολικά 3,9% για την επόμενη τριετία να πιστωθεί ως αύξηση στους μισθούς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΕΕ).

Αν και η επιστολή, σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία" απευθύνεται σε... λάθος παραλήπτη, εν προκειμένω τον Γ. Βρούτση ο οποίος δεν μετέχει με καμία ιδιότητα στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων για τη διαμόρφωση των μισθών και των ημερομισθίων, που βρίσκονται παγωμένοι και μειωμένοι κατά 25% τα τελευταία τρία χρόνια, δημιουργεί νέα δεδομένα και αυτό γιατί:

1 Ο ΣΕΒ παραδοσιακά δεν είναι αντίθετος στις αυξήσεις στα κατώτερα ημερομίσθια, αφού θεωρεί ότι μόλις μια μικρή μερίδα αντιπροσωπεύουν στην πράξη.

2 Εμποροι (ΕΣΕΕ) και Επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ) παραδοσιακά συμμαχούν στο κομμάτι των μισθών.

3 Η ΓΣΕΕ μπορεί να εμφανιστεί στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και να διεκδικήσει επιπλέον κομμάτι σε θεσμικά θέματα.

Η επιστολή προς τον κ. Βρούτση εστάλη και σε μία περίοδο που θεωρείται εν πολλοίς προεκλογική και άρα οι όποιες διαπραγματεύσεις, εφ' όσον ξεκινήσουν, θα έχουν ούριο άνεμο, αλλά και με αφορμή τις κατευθυντήριες γραμμές σχεδιασμού, μια καλή αρχή για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι το νέο σχέδιο απασχόλησης πρέπει να εφαρμοστεί με συνέπεια και συνέχεια, ενώ απαιτείται να συνοδευθεί και να υποστηριχθεί από την υπογραφή μιας νέας ΕΓΣΣΕ από τους κοινωνικούς εταίρους.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με τις αποδοχές των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα, το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται στα 33,09 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25,96 δισ. είναι οι μεικτές αποδοχές και 7,13 δισ. οι εργοδοτικές εισφορές. Τα μεικτά εισοδήματα των μισθωτών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σε μηνιαία βάση είναι 1,85 δισ. ευρώ, το συνολικό κόστος μισθοδοσίας μηνιαίως είναι 2,36 δισ. και οι εργοδοτικές εισφορές 509,28 εκατ. ευρώ.

Το κόστος του εργαζομένου σε κάθε επιχείρηση ως γνωστόν είναι το άθροισμα των μεικτών αποδοχών και των εργοδοτικών εισφορών. Οι μεικτές αποδοχές συμπεριλαμβάνουν τις καθαρές αποδοχές, τις εισφορές εργαζομένων και το ΦΜΥ.

Οι εργοδοτικές εισφορές προστίθενται στο μεικτό μισθό (+27,46%), επομένως η οποιαδήποτε μεταβολή δεν επηρεάζει τις καθαρές αποδοχές παρά μόνο το κόστος του κάθε εργαζομένου στην επιχείρηση.

Η ΕΣΕΕ θα παρουσιάσει οικονομετρικά την πρόταση αυτή στις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις και θα αφορά την τμηματική αύξηση των κατώτατων μισθών κάθε χρόνο και σε βάθος τριετίας 2014-16, εφ' όσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη μνημονιακή δέσμευση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες μέχρι το 2016.

Το σενάριο μείωσης των εισφορών κατά 3,9% και αύξησης των μισθών κατά 3,1% θα διαμορφώσει το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας από τα 33,09 δισ., οριακά χαμηλότερα στα 33,07 δισ. ευρώ, τις εργοδοτικές εισφορές από 7,13 δισ. στα 6,3 δισ. ευρώ και θα αυξήσει τις μεικτές αποδοχές από 25,96 δισ. στα 26,77 δισ. ευρώ, με όφελος για τους εργαζομένους περίπου 805 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στην αγορά με αντίστοιχα οφέλη. Ενδεικτικά τα 586 ευρώ των μεικτών αποδοχών του κατώτατου μισθού, με 747 ευρώ κόστος μισθοδοσίας και 161 ευρώ εργοδοτικές εισφορές, θα διαμορφωθούν σε 604,2 ευρώ μεικτά και 142,3 ευρώ σε εισφορές, ενώ το συνολικό μηνιαίο κόστος θα παραμείνει στα 746,5 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...