Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ένα δις ευρώ οι Ρώσοι για τη ΔΕΠΑ


Ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom, δηλαδή… η ίδια η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται ως το φαβορί για να εξαγοράσει την ελληνική ΔΕΠΑ, όπως υποστηρίζει σήμερα εφημερίδα της Μόσχας (“The Moscow Times”), επικαλούμενη πηγές του Κρεμλίνου αλλά και της εταιρείας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2013, έναντι οικονομικού τιμήματος που μπορεί να φτάσει στα επίπεδα του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, για το 65% του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο. Το άλλο 35% βρίσκεται στα χέρια της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ΔΕΠΑ είναι μαζί με τον ΟΠΑΠ οι δυο ελληνικές εταιρείες που βρίσκονται στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων και παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ξένους επενδυτές, καθώς θεωρούνται κερδοφόρες.

Εκτός από τη Gazprom, ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ φέρονται να έχουν εκδηλώσει ακόμη οι εταιρείες Sintez και SOCAR, την ώρα που επέλεξαν να απέχουν από τη διαδικασία οι εταιρείες ενέργειες της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Gazprom υπόκειται σε έλεγχο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες, λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της (ελέγχεται κατά 50% από τη ρωσική κυβέρνηση) και του “τσιμπήματος” στις τιμές του φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...