Τρίτη 12 Απριλίου 2011

"Άλυτα παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα των υδατοκαλλιεργειών

Την ανυπαρξία σχεδιασμού στήριξης των υδατοκαλλιεργειών και την αδράνεια από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης τόνισε μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση σχετικής ερώτησης που είχε συνυπογράψει ο βουλευτής Εύβοιας, υπεύθυνος τομέα ΜΜΕ της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου.
Υποστήριξε ότι υπάρχει εντολή στις υπηρεσίες να μην γίνεται έλεγχος για να μην χρειάζεται να αποδοθεί ο Φ.Π.Α.
Αυτό, όπως είπε, το χρωστάνε στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, το χρωστάνε στην ελληνική υδατοκαλλιέργεια, καθώς είναι ένα όπλο για την Ελλάδα.

Η ομιλία του Σίμου Κεδίκογλου έχει ως ακολούθως:

«Κύριε Υπουργέ, πραγματικά με όσα ακούμε σήμερα θεωρώ ότι οι ελληνικές υδατοκαλλιέργειες είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία και αυτό γιατί καταφέρνουν και αντέχουν, παρά το γεγονός ότι δεν γίνεται τίποτα για να βοηθηθούν. Όχι μόνο αντέχουν, αλλά έχουν όλα τα φόντα για να απογειωθούν. Αυτό είναι ενδεικτικό των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η Ελλάδα στο συγκεκριμένο τομέα.
Δεν έχει γίνει τίποτα. Θα τα ακούσατε από τους προηγούμενους ομιλητές. Η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να λύσει τα θεσμικά τους προβλήματα. Δεν έχει κάνει τίποτα για να λύσει τα χωροταξικά τους προβλήματα. Δεν έχει κάνει τίποτα για να λύσει τα αναπτυξιακά τους προβλήματα, τα χρηματοπιστωτικά τους προβλήματα, τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας. Και όμως, παρά το μεγάλο τίποτα της Κυβέρνησης, οι ελληνικές υδατοκαλλιέργειες έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν αύξηση 15% σε μία στιγμή που είναι μεν καλή η διεθνής συγκυρία, αλλά και πάλι ο διεθνής μέσος όρος αύξησης ήταν 11,2%.
Δεν έχουμε κάνει τίποτα για να βοηθήσουμε –είπε πολύ σωστά ο Κώστας ο Μουσουρούλης το παράδειγμα της Χίου- τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας. Έχουμε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό από την πλευρά της Τουρκίας και όμως δεν έχουμε αναλάβει δράση στις Βρυξέλες. Δεν έχουμε κάνει τίποτα σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων και αυτό σε μια περίοδο που η μεγάλη ανάγκη στις ελληνικές υδατοκαλλιέργειες είναι η τυποποίηση, η ταυτοποίηση του προϊόντος και η καθετοποίηση των μονάδων, να υπάρχει μια πλήρης αξιοποίηση. Δεν έχουμε ακόμα δώσει στους ανθρώπους τα απαραίτητα εργαλεία.
Όμως εγώ θα ήθελα να αναφερθώ στο τελευταίο, στη χαριστική βολή που δίνεται στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας που είναι πολύ σημαντικό εξαγωγικό όπλο και αυτό σε μία εποχή που η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε με οποιονδήποτε τρόπο να αυξήσει τις εξαγωγές της. Έχει στερέψει η αγορά, κύριε Υπουργέ. Όλοι λέμε ότι χρειάζεται νέο, καθαρό χρήμα. Αυτό μπαίνει από επενδύσεις ή από εξαγωγές σε μία χώρα. Στις μεν επενδύσεις έχουμε δει το μεγάλο μηδενικό, στις δε εξαγωγές -ακούστε- δεν έχει επιστραφεί ο Φ.Π.Α. στις εξαγωγικές επιχειρήσεις από το 2009. Δηλαδή, δεν φτάνει που έχουμε προβλήματα ανταγωνιστικότητας, τους βάζετε και ένα επιπλέον βαρίδι. Και η δικαιολογία που βρίσκετε είναι ότι δεν αποδίδετε πίσω το Φ.Π.Α. με το πρόσχημα ότι υπάρχει αδυναμία ελέγχου.
Σας πληροφορώ, κύριε Υπουργέ, ότι υπάρχει εντολή στις υπηρεσίες να μην γίνεται έλεγχος, για να μην χρειάζεται να αποδοθεί, να επιστραφεί ο Φ.Π.Α.. Τουλάχιστον αυτό το χρωστάτε στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, το χρωστάτε στην ελληνική υδατοκαλλιέργεια, είναι ένα όπλο για την Ελλάδα σήμερα. Μην το αφήνετε να καταστραφεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...