Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Ερώτηση στη Βουλή για τις επιστροφές ποσών από τους Αγρότες της Εύβοιας

O Βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου κατέθεσε Ερώτηση, μαζί με άλλους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναδεικνύοντας άμεσα στη Βουλή το ζήτημα των επιστροφών που ζητά ο ΟΠΕΚΕΠΕ από 190.000 αγρότες στην Εύβοια, τη Θεσσαλία και ολόκληρη τη χώρα.

Οι παραγωγοί έλαβαν αιφνιδιαστικά ειδοποιητήρια, με τα οποία καλούνται να επιστρέψουν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που έλαβαν λόγω σφάλματος στις πληρωμές του 2022.

Το συγκεκριμένο λάθος δεν οφείλεται ασφαλώς σε δική τους υπαιτιότητα, αλλά στη χρήση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεδομένων του 2021, αντί του 2022, με αποτέλεσμα την εσφαλμένη καταβολή των ποσών. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε εξηγήσεις για το σφάλμα, με συνέπεια ο ΟΠΕΚΕΠΕ να βρίσκεται πλέον υπό επιτήρηση και ουσιαστικά έχει χάσει την πιστοποίησή του ως οργανισμός πληρωμών. Παρ’ όλα αυτά, οι αγρότες καλούνται να του επιστρέψουν ποσό ύψους 50,7 εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2024!

Σαν να μην ήταν ήδη αρκετές οι καθυστερήσεις και οι αδικίες στις αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τα περσινά ακραία καιρικά φαινόμενα, η απαίτηση επιστροφής αυτών των ποσών δίνει ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα στους ήδη οικονομικά εξαντλημένους παραγωγούς της Εύβοιας. Ωστόσο, οι αγρότες που βρίσκονται πλέον στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, δεν πρέπει να επιβαρυνθούν και για τα προκλητικά λάθη και τις αβελτηρίες της κυβέρνησης!

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για την πρωτοφανή κατάρρευση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και να εξετάσει άμεσα τη δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας επιστροφής των ποσών ή συμψηφισμού τους με μελλοντικές ενισχύσεις. Ο πρωτογενής τομέας στην Εύβοια και σε όλη τη χώρα χρειάζεται στήριξη στην πράξη!

Συμεών Κεδίκογλου
Βουλευτής Ευβοίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΠΟΣΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...