Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Αποχώρησε η παράταξη ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σημαδεύτηκε από την μεθόδευση της Προέδρου του να μην συζητηθούν οι Επερωτήσεις των Περιφερειακών Συμβούλων (της μειοψηφίας) λόγω δήθεν της παρέλευσης του ωραρίου κατά τον ισχυρισμό της.

Η μη συζήτηση των επερωτήσεων, με τις οποίες ουσιαστικά ελέγχεται η Περιφερειακή Αρχή, συνιστά βαρύ τραύμα της δημοκρατικής λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς αφαιρείται ο λόγος από την Αντιπολίτευση για να ασκήσει τον πολιτικό έλεγχο, ρόλο ο οποίος αποτελεί την κύρια αποστολή της.

Η επίκληση του Κανονισμού είναι παρωχημένη και αβάσιμη διότι το δικαίωμα των Επερωτήσεων αφορά τους Περιφερειακούς Συμβούλους και δεν μπορεί να περιορίζεται σε μία ώρα παρότι εν προκειμένω ούτε αυτός ο χρόνος αξιοποιήθηκε για την συζήτηση των περισσοτέρων επερωτήσεων.

Η πρόταση για έγγραφη απάντηση ήταν απαράδεκτη γιατί αυτομάτως οι Επερωτήσεις που συνιστούν προφορική συζήτηση μετατρέπονται αυθαιρέτως σε Ερωτήσεις δηλαδή σε άλλο μέσο πολιτικού ελέγχου στις οποίες η Περιφερειακή Αρχή απαντά κατά κανόνα εκπρόθεσμα. Αντίθετα στην επερώτηση ο διάλογος επερωτώντα με τον επερωτώμενο είναι ζωντανός και οδηγεί σε άμεσες απαντήσεις και διευκρινήσεις.

Η τακτική της Προέδρου αλλά και της Περιφερειακής Αρχής να αποφεύγει τον ουσιαστικό πολιτικό έλεγχο έχει καταντήσει πεπατημένη. Τουλάχιστον άλλη μία φορά επεφύλαξε αυτή την συμπεριφορά στην παράταξή μας σε επερώτηση του Λουκά Αποστολίδη για τα έργα αποκατάστασης ζημιών από τις θεομηνίες την οποία αυθαιρέτως μετέτρεψαν σε Ερώτηση και έδωσαν έγγραφη απάντηση με πολλά ερωτηματικά.

Η παράταξή μας αρνήθηκε για άλλη μία φορά να απαντηθούν οι επερωτήσεις εγγράφως και αποχώρησε, όπως και οι παρατάξεις του κ. Μαρκόπουλου και του κ. Γκλέτσου, από την Συνεδρίαση ως απάντηση στην απόπειρα χειραγώγησης του δημοκρατικού διαλόγου.

Καλούμε την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να αρθεί στο ύψος της αποστολής της και να σεβαστεί τη δημοκρατική διαδικασία.

Είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε και στο μέλλον πρακτικές που στραγγαλίζουν τα δικαιώματά μας και την δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...