Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

«Πατρίδα μας η Στερεά» Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΚΟ ΠΡΟΛΗΨΙΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ.

Στη τακτική συνεδρίαση της 4ης Σεπτεμβρίου 2024 με επερώτησή μου έθεσα το θέμα της Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας με την ΜΚΟ «Πρόληψις» για την παροχή συσσιτίων σε Σχολεία της Στερεάς Ελλάδας.

Η υπόθεση είχε έρθει στη δημοσιότητα μέσα από την σύγκρουση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη και Αθηνάς Λινού η οποία ήταν εκπρόσωπος της ΜΚΟ προτού γίνει βουλευτίνα.

Ήδη είχε προηγηθεί με το ίδιο περιεχόμενο ερώτησή μου που υπέβαλα στις 19.8.2024. Συνεπώς ζητήσαμε εξηγήσεις πρώτοι και ανεξαρτήτως της ενδοκομματικής σύγκρουσης Πολάκη Λινού η οποία μας είναι αδιάφορη.

Εμείς ζητήσαμε εξηγήσεις για τον αριθμό και την ταυτότητα των σχολείων, τις εκθέσεις που η επιτροπή παρακολούθησης συνέτασσε σύμφωνα με τις προγραμματικές συμβάσεις από το 2015 έως 2023 καθώς και τις απολογιστικές εκθέσεις της ΜΚΟ. Αμφισβητήσαμε την σχέση κόστους οφέλους καθώς ο αριθμός των σχολείων είναι ελάχιστος, κάτω του 6%, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των Σχολείων της Στερεάς.

Η προγραμματική σύμβαση δυστυχώς επιτρέπεται μεταξύ Περιφέρειας και ΜΚΟ γεγονός που αφήνει περιθώρια για ασάφειες και αοριστίες. Γιαυτό το κενό πληροφόρησης ζητήσαμε να λογοδοτήσει η Περιφερειακή Αρχή.

Ο Περιφερειάρχης με μία φλύαρη τοποθέτηση δεν απάντησε επαρκώς στην ουσία των ερωτημάτων μας έτσι ώστε να πάρουμε τις απαντήσεις που ζητήσαμε. Περιμένουμε να μας χορηγηθούν και οι προαναφερόμενες απολογιστικές εκθέσεις. Στο αίτημα για γνωστοποίηση των σχολείων που μετείχαν στο Πρόγραμμα από την αρχή έως σήμερα, μας χορηγήθηκαν οι κωδικοί των σχολείων και όχι τα ονόματά τους. Από την έως τώρα επεξεργασία τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται.

Αμφισβητούμε την απάντηση περί δήθεν αντικειμενικής επιλογής των σχολείων με τους φτωχότερους μαθητές. Δεν πειστήκαμε ότι η επιλογή των σχολείων γίνεται αντικειμενικά αλλά με κριτήρια εύνοιας είτε προς διευθυντές είτε προς περιοχές με γνώμονα τον κεντρικό στόχο της περιφερειακής αρχής που είναι η αύξηση πολιτικής επιρροής μέσα από πελατειακές σχέσεις.

Η σχέση κόστους οφέλους δεν είναι υπέρ της Περιφέρειας και πρέπει την επόμενη περίοδο να αναθεωρηθεί η εφαρμογή της συγκεκριμένης συνεργασίας.

Εμείς δεν τοποθετηθήκαμε με βάση την εσωκομματική κατάσταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε με αντιπάθεια προς την κ. Λινού. Αυτά μας είναι αδιάφορα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας είναι η διαφάνεια στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος, η άσκηση πολιτικών υπέρ του συνόλου των μαθητών της Περιφέρειας με καθαρά και όχι αδιαφανή κριτήρια.

Ο Περιφερειάρχης έσπευσε σε Δελτίο Τύπου να αποδώσει «μικροκομματικές στοχεύσεις σε βάρος των παιδιών μας» επιχειρώντας να κρύψει την αμηχανία του πίσω από λαϊκιστικές κορώνες και αοριστολογίες ενισχύοντας τις υπόνοιές μας ότι μοναδικός σκοπός είναι η αποκόμιση πολιτικού οφέλους και πελατειασμού ακόμη και σε βάρος της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος με τέτοιου είδους αδιαφανείς συμβάσεις.

Θα επιμείνουμε στον πολιτικό έλεγχο για να μάθουμε την αλήθεια.

Για την ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ
Ο επερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος
Δημήτρης Κατσούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...