Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Δημήτρης Παρασκευάς: Καλή σχολική χρονιά θα είναι η αγωνιστική χρονιά για τη μόρφωση που αξίζει στη νέα γενιά

Δημήτρης Παρασκευάς, δημοτικός σύμβουλος Καρύστου με τη ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Καλή σχολική χρονιά θα είναι η αγωνιστική χρονιά για τη μόρφωση που αξίζει στη νέα γενιά!

Πρώτο κουδούνι σήμερα για μαθητές και εκπαιδευτικούς!

Άλλη μια χρονιά με όνειρα και διάθεση για μάθηση από τους μαθητές, με διάθεση για προσφορά από τους εκπαιδευτικούς ξεκινά.

Όμως, μαζί με τη χαρά που επανέρχονται στο σχολείο οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι οικογένειές τους κυριεύονται από το άγχος και την οργή για τα προβλήματα που συσσωρεύονται από τη χρόνια αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Το πρώτο κουδούνι βρίσκει και στον Δήμο Καρύστου τα σχολεία με:

· Σημαντικές ελλείψεις σε καθηγητές και δασκάλους, σε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης. Με το τμήμα ένταξης του 2ου νηπιαγωγείου Καρύστου να μην ξεκινά σήμερα καθώς δεν τοποθετήθηκε εκπαιδευτικός!

· Συγχωνεύσεις τμημάτων, όπως η ΄Β τάξη στο 1ο Δημοτικό και 25άρια τμήματα.

· Προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών, ιδιαίτερα από τα απομακρυσμένα χωριά του δήμου.

· Ελλείψεις σε αναλώσιμα (χαρτί, μελάνια, καθαριστικά, υλικά στα νηπιαγωγεία κλπ) από την υποχρηματοδότηση των σχολείων για τα οποία καλούνται πάλι οι γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή να αναζητούν χορηγούς.

· Προβλήματα σε κτήρια όπου έλεγχος πυρασφάλειας και αντισεισμικής θωράκισης δεν έχει γίνει, παράθυρα μπάζουν, στέγαστρα για το διάλειμμα δεν υπάρχουν σε όλα τα σχολεία.

· Ελλείψεις στην καθαριότητα, με καθαρίστριες που δεν επαρκούν, στην πλειοψηφία τους με ετήσιες συμβάσεις, με τους δασκάλους να καλούνται να κάνουν και τους καθαριστές στα απομακρυσμένα σχολεία.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν:

· Στην μεγάλη ακρίβεια στα σχολικά είδη (ανατιμήσεις πάνω από 40%), στα έξοδα για φροντιστήρια και εξωσχολικές δραστηριότητες.

· Στους φραγμούς από την «Τράπεζα Θεμάτων» και την «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής» που μετατρέπουν το Λύκειο σε εξεταστικό κέντρο, που τελικά εξοντώνει και δε μορφώνει τους μαθητές, που αποτρέπει την πλειοψηφία τους από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

· Στους μισθούς πείνας των εκπαιδευτικών, ειδικά των αναπληρωτών και πρωτοδιόριστων που δε φτάνουν ούτε για τα έξοδα.

· Στην αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων για την προώθηση της αποσπασματικότητας και της ημιμάθειας που προάγει το Υπ. Παιδείας με όλες τις κυβερνήσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί μαζί με τον αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης από τη νέα γενιά οφείλουν να δώσουν και τον αγώνα για το δικαίωμα σε μια Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, που να μορφώνει ολόπλευρα τους μαθητές. Που να τους μαθαίνει πως λειτουργεί και πως αλλάζει η φύση και η κοινωνία και όχι βαρετά κατεβατά χωρίς ουσία.

Για αυτό καλή σχολική χρονιά θα είναι η αγωνιστική χρονιά για τη μόρφωση που αξίζει στη νέα γενιά!

Δημήτρης Παρασκευάς, δημοτικός σύμβουλος Καρύστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...