ΕΡΩΤΗΣΗ στη βουλή κατέθεσε ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στο τμήμα διατροφής και στους τραυματιοφορείς του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας
Έχουμε επανειλημμένα θέσει την τραγική υποστελέχωση στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και παρά το ότι βρίσκεται σε καινούριο κτίριο λειτουργεί με τον Οργανισμό του 2012, που κάλυπτε τις ανάγκες του παλιού Νοσοκομείου.
Πάρα το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει καλά την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί και αποκαλύπτει το ΚΚΕ με συνεχείς ερωτήσεις στην βουλή, η κυβέρνηση επιμένει να μην προχωράει σε μαζικές μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού – ιατρικού και λοιπού προσωπικού που να καλύπτουν τις ανάγκες ενός ολόκληρου νησιού.
Η κατάσταση που επικρατεί στους τραυματιοφορείς και στο τμήμα διατροφής του Νοσοκομείου έχει ως εξής:
Στο τμήμα των τραυματιοφορέων το Νοσοκομείο απασχολεί 27 άτομα. Το 70% των εργαζομένων είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με προγράμματα ΟΑΕΔ και άλλα, ενώ ελάχιστοι είναι οι μόνιμοι εργαζόμενοι.
Απαιτείται το διπλάσιο τουλάχιστον προσωπικό για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο τμήμα. Στο σύνολο των εργαζομένων λόγω της εντατικοποίησης και της φύσης της δουλειάς παρουσιάζονται μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα υγείας.
Οι άδειες και τα ρεπό που οφείλονται είναι πάρα πολλά. Πέραν όλων αυτών προκειμένου να καλυφθούν κενά στη λειτουργία του Νοσοκομείου, οι τραυματιοφορείς αναλαμβάνουν αλλότρια καθήκοντα.
Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση στο τμήμα της διατροφής στο οποίο εργάζονται 17 άτομα. Υπάρχει πρόβλημα στη στελέχωση του καθώς οι μόλις 10 τραπεζοκόμες που δουλεύουν πρωί και απόγευμα δε μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες διανομής του φαγητού.
Η κάθε μια από αυτές διανέμει 60 περίπου γεύματα σε κάθε όροφο και αναγκάζεται να σύρει 2 και 3 μεγάλα καρότσια για να τα διανέμει.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι (μάγειρες, λαντζέρηδες, τραπεζοκόμες και 1 καθαρίστρια) έχουν φτάσει στα όρια της εξάντλησης καθώς εάν αρρωστήσει ένας δεν μπορεί να καλυφθεί το πρόγραμμα και δημιουργείται πρόβλημα στις άδειες και τα ρεπό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οφείλονται πολλά ρεπό και άδειες προηγούμενης χρονιάς στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζόμενων οι απαραίτητες συντηρήσεις δεν γίνονται σε πλυντήρια – ψυγεία και λοιπό εξοπλισμό με ευθύνη της διοίκησης.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι καινούρια. Διαχρονικά, κάθε κυβέρνηση έβαζε το λιθαράκι της, ώστε οι όροι δουλειάς και οι παροχές υγείας να γίνονται χειρότεροι. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης, που αντιμετωπίζει την υγεία ως κόστος και τις μονάδες υγείας ως επιχειρήσεις.
Οι ελάχιστες προσλήψεις σε κάποια τμήματα του νοσοκομείου αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό μπρος στις παραιτήσεις, συνταξιοδοτήσεις κλπ.
Είναι προκλητικό την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει δις ευρώ για να μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο πολέμων να επικαλείται την δημοσιονομική πολιτική και να αρνείται την επαρκή χρηματοδότηση της Υγείας και τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:
- Να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό το τμήμα των τραυματιοφορέων και να μονιμοποιηθούν όσοι είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
- Να στελεχωθεί το τμήμα διατροφής με μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας στο νέο κτίριο.
- Να γίνονται οι απαραίτητες συντηρήσεις στον εξοπλισμού του κτιρίου.
Οι Βουλευτές
Μαρίνος Γιώργος
Λαμπρούλης Γιώργος
Μεταξάς Βασίλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου