Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Το Επιμελητήριο Εύβοιας έθεσε τις πρώτες βάσεις για την αναβίωση της Τεχνικής Σχολής Δημοκρίτου

Με όραμα η αναβίωση της πάλαι ποτέ κραταιός Τεχνικής Σχολής Δημοκρίτου να σηματοδοτήσει μια νέα χρυσή εποχή για τον τόπο μας, συνδέοντας ιδανικά την εκπαίδευση με την επιχειρηματικότητα, το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εύβοιας κατά την συνεδριαση του στις 30/11/2020, σύσσωμο ενέκρινε το τελικό επιχειρησιακό σχέδιο χρήσης του ιστορικού κτιρίου, προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός ερευνητικού κέντρου για την υποστήριξη της καινοτομίας σε τομείς της τοπικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, το επιχειρησιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει τις εξής κατευθύνσεις :

1) Σχεδιασμός επαγγελματικής σχολής, δευτεροβάθμιας και μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έμφαση θα δοθεί σε κλάδους που θα επιλεγούν, συνδυάζοντας :

• Παραδοσιακά επαγγέλματα
• Τοπική προοπτική ανάπτυξης
• Προσαρμογή στις απαιτήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων), (ιδιαίτερα με το Παράτημα του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά Εύβοιας).

2) Σχέδιο σύστασης, λειτουργίας και ανάπτυξης ενός εργαστηρίου – θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας με προσανατολισμό στην επιτόπια υποστήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων σε συνεργασία με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, (ιδιαίτερα με το Παράτημα του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά Εύβοιας).

3) Μονάδα υποστήριξης επιχειρήσεων σε κλάδους της τοπικής οικονομίας σε δυο διακριτά επίπεδα.

• Το πρώτο επίπεδο περιλαμβάνει δράσεις τεχνικής υποστήριξης συνεργατικών σχημάτων σε τοπικό επίπεδο και σε τομείς ειδικού ενδιαφέροντος (π.χ. αγροδιατροφή, τουρισμός).
• Το δεύτερο επίπεδο αφορά στην υποστήριξη επιχειρήσεων σε θέματα έγκαιρης προειδοποίησης (early-warning system), με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση επιχειρηματικών κινδύνων και προκλήσεων.

4) Κέντρο δια-βίου μάθησης για την διαρκή επιμόρφωση και κατάρτιση εν ενεργεία επαγγελματιών και συν βοηθούντων μελών επιχειρήσεων.

• Σεμινάρια κατάρτισης «Τεχνικών Ασφαλείας»
• Σεμινάρια κατάρτισης «Βασικές Αρχές Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων» ΕΦΕΤ
• Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις (ΛΑΕΚ 1-25)
• Προγράμματα Erasmus+
• Δράσεις κατάρτισης με στόχο την αναβάθμιση, την αναγνώριση, την κατοχύρωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων (Καινοτομία–Επιχειρηματικότητα–Διοίκηση Επιχειρήσεων, Επιχειρηματικότητα και Τουριστική Πολιτιστική Ανάπτυξη, Αγροτική Επιχειρηματικότητα – Marketing Αγροτικών Προϊόντων, Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα – e-επιχειρείν, Πράσινη Επιχειρηματικότητα, Νέες Τεχνολογίες)

5) Δημιουργία κέντρου μέσα από τη διαμόρφωση ενός Πολυχώρου διοργάνωσης άμεσων ενεργειών, όπως : 

• Συνεδρίων
• Κλαδικών Εκθέσεων
• Επιχειρηματικών FORUM

6) Δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης επιχειρηματικότητας (και ψηφιακής) και έκθεση προβολής μηχανημάτων και εργαλείων της παλαιάς Τεχνικής Σχολής.

Η εν λόγω απόφαση του ΔΣ επικύρωσε στην ουσία όχι μόνο την πρόθεση του Επιμελητηρίου, όπως αυτή εκφράστηκε κατ΄ επανάληψη από τον Προέδρο κ. Γιάννη Γεροντίτη, αλλά και την γενικότερη βούληση της τοπικής κοινωνίας και των Φορέων όπως αυτή πρόσφατα εκφράστηκε μέσα από τη δημόσια διαβούλευση που υλοποίησε το Επιμελητήριο.

Ο συνολικός σχεδιασμός όπως αυτός αποφασίστηκε, θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη δράσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, υψηλού βαθμού εμπλοκής της τοπικής κοινωνίας / οικονομίας και των τοπικών επιχειρήσεων.

Επίσης θα αναδείξει θέματα που σχετίζονται με την σημασία ενίσχυσης της τοπικότητας, συμβάλλοντας άμεσα και καθοριστικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, παράγοντας μιας σύγχρονης πλέον γενιά άριστα καταρτισμένων επιχειρηματιών και επαγγελματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...