Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Ερώτηση Γ. Μαρίνου για την προστασία του εισοδήματος του κλάδου των ρητινικαλλιεργητών της Εύβοιας

Μέσα από την άμεση επικοινωνία του ΚΚΕ με τους ρητινοκαλιεργητές της Εύβοιας διαπιστώνεται ότι χρόνο με το χρόνο, η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται οδηγεί στη χειροτέρευση της κατάστασης ενός κλάδου που δίνει τη μάχη της επιβίωσης σε πολύ δύσκολες συνθήκες και έχει ιδιαίτερη συμβολή στην προστασία των δασών. 

Αυτή την περίοδο που θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις στους ρητινοκαλλιεργητές για την παραγωγή του 2019 μέχρι τέλους του έτους, η τιμή επιδότησης ανά κιλό παραγόμενης ρητίνης διαμορφώθηκε στα 36 λεπτά του ευρώ/ κιλό έναντι της τιμής των 38 λεπτών του ευρώ/ κιλό που ήταν στην παραγωγή του 2018. 

Η μείωση κατά 2 λεπτά στο κιλό της ρητίνης στην επιδότηση, για μια μέση οικογένεια ρητινοκαλλιεργητών που παράγει 20 τόνους ρετσίνα, σημαίνει αυτόματα χαμένο εισόδημα της τάξης των 400 ευρώ. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τη μείωση της τιμής αγοράς κατά 5 λεπτά από τον έμπορο, που είναι στα 25 λεπτά στο κιλό παραδοτέο σε σακούλα (έναντι 30 λεπτών που ήταν πέρυσι), φτάνουμε σύνολο στα 1400 ευρώ χαμένου εισοδήματος. Επί της ουσίας, χάνονται πάνω από 2 μήνες δουλειά, ανά οικογένεια. 

Η μείωση αυτή προέρχεται από την πολιτική της κυβέρνησης με την οποία οι ρητινοκαλλιεργητές επωμίζονται και μεταφέρεται σε αυτούς το κόστος των αποζημιώσεων (περίπου 250.000 ευρώ) για τους πληγέντες ρητινοκαλλιεργητές της περιοχής Δίρφυς Μεσσαπίων από την μεγάλη πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2019. Αφού αντί να εκδοθεί έκτακτο κονδύλι, για τις απαραίτητες αποζημιώσεις των παραγωγών που υπέστησαν ζημία λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της κεντρικής Εύβοιας το 2019, όπως γίνεται συνήθως, η κυβέρνηση παίρνει μέρος της κρατικής επιδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος που προορίζεται για την επιδότηση ανά κιλό παραγόμενης ρητίνης προκειμένου να αποζημιώσει τους πυρόπληκτους ρητινοκαλλιεργητές. Πρόκειται για "κοινωνική" πολιτική με τα ελάχιστα έσοδα των ίδιων των εργαζομένων. 

Συνολικά αυτή η κατάσταση οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα των εισοδημάτων αυτού του τόσο σημαντικού κλάδου για την περιοχή της Εύβοιας και γενικότερα της χώρας, οδηγεί στην περαιτέρω συρρίκνωση των ρητινικαλλιεργητών και στην απόγνωση. 



Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για την αντιμετώπιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης προκειμένου: 

· Η τιμή επιδότησης ανά κιλό ρητίνης να μην υποστεί καμία μείωση, απεναντίας να αυξηθεί λόγω και των ειδικών συνθηκών που βιώνουν οι ρητινοκαλλιεργητές. 

· Να εξασφαλιστεί η απαραίτητη αποζημίωση των πυρόπληκτων ρετσινοπαραγωγών απο έκτακτο κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού, ξεχωριστά από αυτό που προορίζεται για την επιδότηση 

· Να διασφαλιστεί κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης στον έμπορο, χωρίς τη φετινή μείωση των 5 λεπτών/ κιλό παραγόμενης ρητίνης παραδοτέο σε σακούλα. 



Οι Βουλευτές 

Μαρίνος Γιώργος 

Μανωλάκου Διαμάντω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...