Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Οι Ξεραμένες Καστανιές είναι γλυπτά της φύσης και όχι ξυλεία για τα τζάκια

Καστανόλογγος - Ένα αιωνοβιο δάσος στην καρδιά της Οχης της Νότιας Καρυστίας, στα 800 μέτρα υψόμετρο.

Ένα μνημείο της Φύσης παρατημένο από την Τοπικη Αυτοδιοίκηση και τις Δασικές Υπηρεσίες, διότι ενώ ήθελε κάποιες μελετημενες επεμβάσεις ώστε να ανανεωθεί το δάσος με νέες καστανιές, κανένας αρμόδιος φορέας δεν ενδιαφέρθηκε
ποτέ.


Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας, επανειλημμένα είχε ζητήσει την βοήθεια του Δασαρχείου και του Δήμου Καρύστου για την προστασία του Δάσους, όμως έβρισκε πάντα πόρτες κλειστές και πλήρη αδιαφορία.

Ώσπου βρέθηκε η λύση!

Μία εταιρία ΑΠΕ η ENEL, ζήτησε και πήρε την διαχείριση του Καστανόλογγου ανεπίσημα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλαδας για να ανοίξει ζώνες πυροπροστασίας (?) γύρω από τον άκαυστο Καστανόλογγο (που ποτέ στα 500 χρόνια της ζωης του δεν κινδύνεψε από φωτιές), να κατασκευάσει δασόδρομους γύρω από το δάσος αγνώστου σκοπιμότητας και για να προβεί σε εργασίες αναδάσωσης.

Και αφού το Δασαρχείο ξεφορτώθηκε το πρόβλημα της διαχείρισης του Δάσους, προβαίνει σε μιαν έκδοση απόφασης για υλοτομηση των ξεραμένων καστανιών που είναι γλυπτά της Φύσης και αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού τοπίου του Δάσους.

Και αναρωτιομαστε, το Δασαρχειο τόσα χρόνια που ήταν; 

Που ήταν όταν έκλεβαν επιτήδειοι το καστανόχωμα από τις ρίζες των δέντρων με αποτέλεσμα να ξεραθουν ένα σωρό μεγάλα δέντρα; 
Που ήταν όταν αρρώστησαν οι καστανιές από μύκητες, γιατί δεν εμβολίασε τα δέντρα να προλάβει το κακό; 

Το Δασαρχειο ένα πράγμα μόνο ξέρει ως φαίνεται καλά, να εκδίδει αποφάσεις για υλοτομία. 
Αφού λοιπόν επί δεκαετίες παράτησε το δάσος στην τύχη του, τώρα παίρνει αποφάσεις για υλοτομία και δωρίζει τις ΞΕΡΑΜΕΝΕΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ στους κατοίκους του Πλατανιστού. 

Και είναι απορίας άξιον το γεγονός πως το Δασαρχειο Αλιβερίου δεν γνωρίζει ούτε το γεγονός πως το ξύλο της καστανιας δεν κάνει για καυσόξυλα, δεν καίγεται εύκολα.....

Αν δεν μπορεί το Δασαρχειο να προστατέψει και να συντηρήσει τον δασικό πλούτο της Νότιας Εύβοιας, τουλάχιστον ας μην χαλάει ότι έχει απομείνει από φυσικό τοπίο και δασικές εκτάσεις με άστοχες και επιζήμιες αποφάσεις. 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΑΦΉΣΤΕ ΌΤΙ ΈΧΕΙ ΑΠΟΜΕΊΝΕΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΦΎΣΗ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΊΑ ΤΗΣ! 

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας 
(ΣΠΠΕΝΚ)


Image

Image

Image

Image

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...