Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Φάνη Σπανό για τα μέτρα αποκατάστασης από τις καταστροφικές πλημμύρες

Κύριε Αντιπεριφερειάρχημε επίκαιρη ερώτησή μας , στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, στις 28/2/19, ζητήσαμε, για άλλη μια φορά, να μας δοθούν απαντήσεις για τα μέτρα που παίρνει η περιφερειακή αρχή για αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στους Δήμους Λίμνης- Μαντουδίου- Αγ. Άννας και Ιστιαίας- Αιδηψού, για το αν υπάρχει σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων, έργων υποδομής που χρειάζεται να ξεκινήσουν άμεσα, αφού τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ήταν τεράστια και συνεχίζουν, πεντέμισι μήνες μετά, να ταλαιπωρούν τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Μας απαντήσατε ότι «η περιοχή λειτούργησε σε τρεις μέρες!!!» ενώ ο κ. Κελαϊδίτης μας είπε «να μην παραπληροφορούμε την κοινή γνώμη!!!». Φαίνεται, δεν ακούσατε τα προβλήματα των κατοίκων, των αγροτών, στη συνάντηση που έγινε, δεν διαβάσατε την ανακοίνωσή τους που κατέγραφε και την αγωνία τους και την οργή τους για την κατάσταση που βιώνουν. 

Επανερχόμαστε, μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, για το γεφύρι της Αβγαριάς. 

Πιο συγκεκριμένα: Στην κτηματική περιφέρεια Βιστρίτσας Ιστιαίας, κατοικίες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έχουν πρόσβαση στην επαρχιακή οδό Ιστιαίας- Αβγαριάς με γεφύρι στο ρέμα Αβγαριάς. 

Το γεφύρι, με την πλημμύρα στις 29/9/18 υπέστη σοβαρές ζημιές, έσπασαν τα τσιμεντένια κιούνια και παρασύρθηκαν από το ρέμα. Έμεινε στο γεφύρι μόνο η πλάκα, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνη η πρόσβαση με αυτοκίνητο. Μετά από διαμαρτυρία των κατοίκων, όπως μας ενημέρωσαν, κλιμάκιο της περιφέρειας έκανε αυτοψία και κατέγραψε την καταστροφή. 

Μόνο που μέχρι σήμερα, πεντέμισι μήνες μετά την πλημμύρα, δεν έγινε τίποτα για την επισκευή του. 

Με τη νεροποντή, στις 6/2/19, το γεφύρι κόπηκε και έπεσε, φράζοντας την κοίτη του ρέματος. Οι κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι, δεν μπορούν να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους, δεν μπορούν να μεταφέρουν ζωοτροφές και αναγκάζονται να μετακινούνται πεζοί χιλιόμετρα, μέχρι την πόλη, ενώ σε κάθε κακοκαιρία κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν και πάλι οι ιδιοκτησίες τους. 

Ζητάμε να μας ενημερώσετε εγγράφως, τι άμεσα μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που υπάρχει στο γεφύρι της Αβγαριάς και να αποκαταστήσετε τη ζημιά ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι να λύσουν το πρόβλημα της μετακίνησής τους. 

Αλλά και γενικότερα, τι μέτρα έχει πάρει για: 

Αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών αλλά και των αναγκών για την προστασία της ζωής του λαού, της λαϊκής κατοικίας και δραστηριότητας, της αγροτικής παραγωγής. Μέτρα για την άμεση κάλυψή τους.

Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις των πληγέντων.

Προσδιορισμό των αναγκαίων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών, αντικατολισθητικών έργων, έργων υποδομής για την πολιτική προστασία, ιεράρχηση και χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν άμεσα. 

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ 
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...