Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Οδοιπορικό στην Όχη

Την Κυριακή 4/11/2018 ο ΣΠΠΕΝΚ και το ΑΜΑΚ (Αντιαιολικό Μέτωπο Καρυστίας) με τη συμμετοχή τριάντα ατόμων ανεβήκαμε οδικώς στην ΄Οχη για να δούμε από κοντά τις ζημιές και τις αλλαγές που έχει υποστεί το βουνό. Ακολουθήσαμε τη διαδρομή προς τον Καστανόλογγο στον δρόμο που πλέον μοιάζει με λεωφόρο.

Περάσαμε κοντά από τον υποσταθμό του Άγιου Μάμμα και κατευθυνθήκαμε στη Μηλιά όπου έχει στηθεί ένα εργοτάξιο σκυροδέματος. Μηχανήματα, εκσκαφές και σωροί από υλικά έχουν μεταμορφώσει τη Μηλιά σε
πλήρες εργοτάξιο.


Συνεχίσαμε με μια μικρή στάση στους νέους δρόμους πρόσβασης για την αναδάσωση του Καστανόλογγου. Εδώ με δικαιολογία την αναδάσωση, εκτός από τους δρόμους, διανοίχτηκε αντιπυρική ζώνη που μοιάζει με σλάλομ, ιδανική διαμόρφωση του εδάφους για να γίνει ένας καταστροφικός χείμαρρος.

Συνεχίσαμε στο νέο δρόμο που προσπερνάει την κορφή της Όχης, στην απότομη πλαγιά της Νεράιδας και φτάνει στον Πετροκάναλο. Είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους για πιθανές κατολισθήσεις και έντονες διαβρώσεις γιατί διακόπτει απότομα την απορροή των νερών στην νότια και δυτική πλευρά της κορφής.

Από τον Πετροκάναλο, συνεχίσαμε τη διαδρομή μας προς τη Σπηλιά που κάποτε ήταν ένα μαγικό απάτητο μέρος με αιωνόβιο δάσος πλατάνων. Για να διανοιχτεί ο δρόμος σε ένα τέτοιο εξαιρετικά άγριο μέρος κόπηκαν δέντρα και τεράστιοι βράχοι. 

Η κλίμακα της καταστροφής μας συγκλόνισε όλους. Η ομίχλη μας εμπόδισε να συνεχίσουμε, αλλά είχαμε πάρει μια δυνατή εικόνα του ολέθρου που υφίσταται η πολύτιμη φύση του τόπου μας.

Γυρίσαμε πίσω στην Κάρυστο σκεπτικοί και στενοχωρημένοι. Κάποιοι δεν θέλουν να πάνε στο βουνό ποτέ ξανά. Μπορεί η καταστροφή της φύσης να αφήνει ασυγκίνητους πολλούς συμπολίτες μας, αλλά οι συνέπειες που θα επακολουθήσουν αφορούν όλους μας. 

Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή ενός σχεδιασμού που επιδιώκει να σκεπάσει κάθε άκρη του τόπου μας με ανεμογεννήτριες. Όσο λοιπόν ακόμη είναι νωρίς, οφείλουμε να αντισταθούμε για να προστατεύσουμε την ίδια τη ζωή μας.


Φωτογραφίες:

Για τον ΣΠΠΕΝΚ
Χ. Μπερέτη – Πρόεδρος
Θ. Μπινιάρης - Γραμματέας

3 σχόλια:

  1. ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ,ΑΝ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΜΠΟΡΑ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΜΑΝΔΡΑ,ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ.
    ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΑΜΕΝΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΣΠΟΧΕΙΜΑΡΡΟ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΕΧΩ ΠΑΕΙ,ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποιοι δεν θέλουν να πάνε στο βουνό ποτέ ξανά. χεχε Ναι, γιατί αλλιώς πάνε κάθε μέρα.

    Είπα δε θα σχολιάσω ξανά μετά τη συζήτηση που είχαμε με την κ.Βαρελά, αλλά δεν μπορώ να κρατηθώ!!!

    Έχω λοιπόν να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:

    1)Άμα πέσει άσφαλτος στον πλατύ αυτό δρόμο, σκέφτομαι να ανοίξω καφετέρια στην αμυγδαλιά.

    2) Την επόμενη φορά, το πανό λίγο πιο χαμηλά (κυρίως για τη φώτο στο facebook). Να σας βλέπουμε όλους ρε παιδιά. Αμαρτία τόση ώρα διαδρομή και να μη φαίνεστε!

    3) Κάντε κάτι να κατεβάσετε το μέσο όρο ηλικίας, αν και δεν ξέρω πολλούς νέους που να θέλουν να μεταναστεύσουν και να μην επιθυμούν να βρουν δουλειά στον τόπο τους.

    4) Η προσευχή είναι ο καλύτερος τρόπος για να πέσει νερό από τον ουρανό. Θυμάστε αν πιο παλιά που δεν είχατε τις καταραμένες σε περιόδους ανομβρίας ήταν όλα εντάξει με το νερό; Προσπαθήσατε να φτιάξετε κανέναν ταμιευτήρα και, αν ναι, τι έγινε;

    5) Καλό το ΑΜΑΚ, αλλά το ΑΜΟΚ καλύτερο! ΑΜΟΚ με τις ανεμογεννήτριες.

    6) Κανένα κάστανο μαζέψατε;

    7) Να επεκτείνετε τις δράσεις σας. Οι Σύλλογοι Περιβάλλοντος δεν είναι μονοδιάστατοι. Τα φωτοβολταϊκά, η γεωθερμία, η βιομάζα και κυρίως τα υδροηλεκτρικά έχουν καταστρέψει τον πλανήτη. Ακόμη, πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, Κίνα και Αμερική στενάζουν κάτω από το ζυγό των αιολικών. Πρέπει να υπάρξει διεθνής συνεργασία!!!

    Αν τηρήσετε κάποια από τα παραπάνω πιστεύω πως θα σταματήσετε να φυλλορροείτε* και θα έρθουν καλύτερες μέρες.

    Σας ευχαριστώ
    *Φυλλορροώ: Εξαφανίζομαι ή χάνομαι βαθμιαία …

    Με εκτίμηση
    Κ.Αίολος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πηγε κανένας πρώην κοινοτάρχης φυλακή ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...